Romanul „1984” de George Orwell, în fruntea topurilor de vânzări din Rusia

16 decembrie 2022, 13:07 Carte 311
Romanul 1984.  Sursa: www.audible.com

Romanul distopic „1984” al lui George Orwell, plasat într-un viitor imaginar în care conducătorii totalitari își privează cetățenii de orice inițiativă pentru a menține sprijinul pentru războaie fără sens, a ajuns în fruntea listelor electronice de bestselleruri din Rusia, scrie REUTERS.

Romanul este cea mai populară descărcare de ficțiune din 2022 pe platforma online rusă LitRes și a doua cea mai populară la descărcare din orice categorie, a anunțat marți agenția de presă de stat TASS.

Romanul autorului englez a fost publicat în 1949, când nazismul tocmai fusese învins, iar războiul rece dintre Occident și fostul său aliat Iosif Stalin și blocul comunist sovietic pe care acesta îl conducea abia începea. Cartea a fost interzisă în Uniunea Sovietică până în 1988.

Orwell a declarat că a folosit dictatura lui Stalin ca model pentru cultul personalității lui Big Brother, a cărui „poliție a gândirii” îi forțează pe cetățeni să se angajeze în „gândire dublă” pentru a crede că „Războiul este pace, libertatea este sclavie”.

Dar unii văd ecouri contemporane în guvernarea președintelui rus Vladimir Putin, care a eradicat opoziția politică și presa critică din sfera publică în cele două decenii de la putere, precum și în reabilitarea memoriei lui Stalin.

Invazia sa în Ucraina, în februarie, a dus la adoptarea de noi legi care au transformat în infracțiune publicarea de informații despre război care să fie în dezacord cu declarațiile oficiale. Kremlinul evită chiar cuvântul „război”, referindu-se în schimb la „operațiunea sa militară specială”. Oficialii de la Moscova continuă să afirme că Rusia nu are nicio răutate față de Ucraina, că nu și-a atacat vecinul și că nu ocupă teritoriile ucrainene pe care le-a confiscat și anexat.

Săptămâna trecută, politicianul rus de opoziție Ilia Iașin a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare sub acuzația de răspândire de „informații false” despre armată - pentru că a discutat despre dovezile descoperite de jurnaliștii occidentali privind atrocitățile rusești de la Bucha, în apropiere de Kiev, despre care Rusia a spus că au fost fabricate.

Iar luna trecută, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că nu au avut loc atacuri asupra țintelor civile, în ciuda valurilor de bombardamente asupra instalațiilor electrice ucrainene, care au lăsat milioane de oameni fără căldură sau lumină în plină iarnă. Cu toate acestea, traducătorul în limba rusă al unei noi ediții a „1984” vede paralele cu romanul lui Orwell în altă parte.

„Orwell nu ar fi putut visa nici în cele mai negre coșmaruri ale sale că în Occident va veni epoca „totalitarismului liberal” sau a „liberalismului totalitar” și că oamenii - indivizi separați, mai degrabă izolați - se vor comporta ca o turmă furioasă”, a declarat Daria Țelovalnikova pentru editura AST în luna mai.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media