Spînu: Tariful la gaz pentru consumatori nu va crește, chiar dacă Energocom va procura de pe piața externă gaz la un preț mediu de 1 100 de dolari pentru mia de metri cubi

17 decembrie 2022, 11:42 Economie 180
Andrei Spînu.  Sursa: Replica Media

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a declarat că tariful la gaz pentru consumatori nu se va majora, după ce ce vineri, 16 decembrie, Comisia pentru Situații de Urgență (CSE) a dispus ca SA „Energocom” să achiziționeze pentru SA Moldovagaz un volum de 100 de milioane de gaz la un preț de aproximativ 1 100 de dolari/mia de m3. Viceprim-ministrul a precizat că acest preț include toate costurile pe care le-a suportat Energocom, iar cetățenii vor primi în continuare compensații în facturi.

„Pentru prima dată în istoria țării noastre, malul drept nu va consuma gaze livrate de Gazprom. Încă de anul trecut, am promis că vom face rezerve și vom găsi alternative pentru a nu mai fi dependenți de o singură sursă. Am reușit acest lucru.

Pentru luna decembrie, SA Energocom, conform deciziei CSE, va vinde 100 milioane de metri cubi de gaz către MoldovaGaz, la prețul mediu de 1108,61 USD/mia de m3.

Acest preț include toate costurile: costul de achiziție a gazului, costurile de transport și costurile de depozitare pe care le-a suportat Energocom. Suplimentar, Guvernul continuă să crească stocurile de gaz și pentru lunile următoare.

Important, în urma acestei decizii, tariful nu se va schimba. Cetățenii vor primi în continuare suport în factură și vom trece cu bine de această iarnă”, a transmis Spînu pe canalul său de Telegram.

Amintim că SA „Energocom” urmează să achiziționeze până la 100 de milioane m3 de gaz pentru SA „Moldovagaz”, la un preț preliminar de 1108,61 dolari per 1000 m3, fără să includă o marjă de profit în prețul de vânzare.

Potrivit documentului aprobat de CSE, scopul este de a asigurara securitatea energetică a țării, în contextul în care concernul rus „Gazprom” a redus substanțial volumul de gaze livrat țării noastre.

Volumul și prețul final al gazelor naturale vor fi precizate până la data de 10 ianuarie 2023, prin actul de predare-preluare a gazelor naturale, semnat între cele două companii.

La sfârșitul lunii noiembrie președintele SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat că prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova de monopolistul rus Gazprom pentru luna decembrie va constitui 785 de dolari pentru mia de metri cubi, cu 36 de dolari mai mic decât prețul pentru luna noiembrie. Întreg volumul de gaz procurat de „Moldovagaz” pentru luna decembrie de la Gazprom, de 5,7 milioane de metri cubi, a fost cedat malului stâng în schimbul furnizării enegriei electrice la un preț mai redus de către Centrala de la Cuciurgan.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media