Oleg Serebrian: Chișinăul a făcut compromisuri pentru Tiraspol, altfel războiul din Ucraina risca să se extindă şi în R. Moldova

15 decembrie 2022, 10:11 Politică 360
Oleg Serebrean, viceprim-ministru pentru Reintegrare.  Sursa: Replica Media

Războiul din Ucraina risca să se extindă şi în Republica Moldova dacă autoritățile de la Chișinău nu făceau compromisuri pentru Tiraspol pentru soluționarea crizei energetice, susține vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Într-un interviu acordat postului de televiziune TVR Moldova, oficialul a spus că din acest motiv Chișinăul a acordat autorizațiile de mediu Uzinei Metalurgice de la Râbniţa și a cedat tot gazul rusesc pentru regiunea transnistreană în schimbul energiei electrice.

„Orice complicaţie, pe fundal economic sau social, risca să ducă la o degradare a conflictului inclusiv unele tensiuni pe care noi am fi dorit să le evităm, ca şi partenerii noştri”, a declarat Oleg Serebrian, vicepremier pentru Reintegrare, precizând că s-a referit la „extinderea conflictului militar care este acum în Ucraina”.

„Să zicem că acest pericol de care se temea foarte mult lumea în luna martie şi mulţi îşi făceau bagajele, oricând se putea întâmpla. Noi am spus că nu există un pericol iminent. Un pericol iminent putea să apară în condiţiile în care tensiunile economice, sociale ar fi fost mai mari”, a explicat viceprim-ministrul.

El a recunoscut că declaraţiile provocatoare ale unor actori politici, inclusiv din Federaţia Rusă, au pus pe gânduri autoritățile de la Chișinău.

„Vedeam retorica tot mai imprudentă a unor oficiali chiar şi de la Moscova care invocau aşa-zisa criză umanitară în stânga Nistrului. Noi nu am văzut niciodată semne de criză umanitară în stânga Nistrului. Dar faptul că ele se invocau tot mai insistent, ele puneau pe gânduri tot mai mulţi analişti dar şi factori de decizie, din ce motive se invocă atât de frecvent. Noi suntem convinşi că, în momentul de faţă, pericolul unor tensiuni, între Chişinău şi Tiraspol, pe timp de iarnă, nu există.”, a mai spus oficialul pentru TVR Moldova.

Amintim că la 5 decembrie, Guvernul de la Chișinău a prelungit, din nou, autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică Moldovenească de la Râbnița, prin derogare de la legislația ecologică. Comisia pentru Situații Excepționale a dispus ca Agenția de Mediu să elibereze uzinei din stânga Nistrului autorizații de mediu pentru poluanții atmosferici și pentru gestionarea deșeurilor, valabile până la 31 decembrie 2022.

Autorizația a fost prelungită după ce autoritățile de la Chișinău au ajuns la un acord cu Tiraspolul privind livrările de gaze către regiunea separatistă și asigurarea cu energie electrică a malului drept al Nistrului.

Potrivit acordului, tot volumul de gaze furnizat de către Gazprom Republicii Moldova este oferit malului stâng, iar Centrala de Cuciurgan va relua livrările de energie pentru malul drept și va genera curent la un tarif mai mic decât cel de piață.

Este a șasea oară când autoritățile de la Chișinău oferă autorizații temporare, prin derogare de la lege, din aprilie 2022 încoace. Anterior, fosta ministră a Mediului, Iuliana Cantaragiu, a recunoscut că una dintre condițiile impuse de stânga Nistrului pentru a putea procura energie electrică de la Cuciurgan era ca autorităţile de la Chişinău să prelungească sistematic autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Rîbnița.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media