R. Moldova și România vor colabora mai strâns în domeniul Infrastructurii: Se dorește ca Autostrada Unirii să fie prelungită până la Chişinău și Odesa

26 ianuarie 2023, 21:48 Societate 155
Sorin Grindeanu și Andrei Spînu.  Sursa: Sorin Grindeanu/ Facebook

Republica Moldova și România vor colabora mult mai strâns în domeniul Infrastructurii. Declarația aparține ministrului Transporturilor şi Infrastructurii de la București, Sorin Grindeanu, care a fost făcută în contextul întrevederii cu ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, Andrei Spînu. În cadrul discuțiilor, au fost trasate câteva obiective pe termen lung în domeniul transportului. Astfel, potrivit lui Grindeanu, în domeniul rutier se dorește continuarea Autostrăzii Unirii (A8) până la Chişinău (Republica Moldova) şi Odesa (Ucraina).

Sorin Grindeanu a discutat astăzi cu omologul său din Republica Moldova, Andrei Spînu, despre cum se poate dezvolta parteneriatul pe toate sectoarele de transport.

„Mai întâi, am propus întrunirea, în februarie, a Comisiei Mixte bilaterale pentru coordonarea tuturor activităţilor referitoare la proiectarea şi construirea Podului peste Prut de la Ungheni. Am convenit asupra necesităţii de a identifica şi alte proiecte transfrontaliere eligibile prin fonduri europene (CEF). Acestea ar putea fi depuse la următorul apel de aplicare, care va fi lansat în luna septembrie a acestui an.

În prezent sunt deja identificate trei propuneri: construcţia Podului de la Ungheni (proiect aprobat în luna decembrie 2022); construcţia infrastructurii de acces la acest pod care să includă un punct de trecere a frontierei (pe teritoriul Republicii Moldova) şi modernizarea DJ 249 pentru asigurarea descărcării şi conexiunii cu infrastructura existentă (pe teritoriul României); asigurarea conexiunii rutiere Albiţa (România) - Leuşeni (Republica Moldova)- pentru care aplicaţia va fi depusă în perioada septembrie 2023 - ianuarie 2024. În domeniul rutier, ne-am dori ca Autostrada Unirii (A8) să fie continuată până la Chişinău (Republica Moldova) şi Odesa (Ucraina)”, a notat ministrul.

În cadrul întrevederii a fost abordat și subiectul modernizării și construcției mai multor poduri rutiere transfrontaliere peste Prut: Podul de la Sculeni (Sculeni); Podul Oancea (Cahul); Podul Albița (Leușeni)- pod nou; Podul Răducăneni (Bărboieni)- pod nou; Podul Bumbăta (Leova)- pod nou; Podul Fălciu (Leca /Cantemir)- pod nou.

În domeniul infrastructurii feroviare s-a discutat despre extinderea liniei de cale ferată cu ecartament larg până la Stația Nicolina. Astfel, trenurile ar putea circula pe cale ferată cu ecartament larg pe relația Ungheni - Cristeși Jijia - Socola- Nicolina.

Totodată, un punct de interes comun este și reabilitarea coridorului feroviar Iași (Aeroportul din Iași) - Ungheni- Chișinău (Aeroportul din Chișinău)- Odesa, prin finanțare obținută de la Banca Mondială.

În contextul conflictului armat din Ucraina, a fost reamintit că, în septembrie 2022, au fost finalizate lucrările pentru repunerea în funcțiune a liniei de cale largă din frontiera cu Republica Moldova (Giurgiulești) până la silozul de la dana portuară Galați. Linia cu ecartament larg permite încărcarea și descărcarea directă a vagoanelor ucrainene, fără transbordare, care circulă pe relația Galați (RO) – Giurgiulești (R.Moldova) – Reni (Ucraina).

În domeniul aerian s-a discutat despre posibilitatea creșterii numărului de frecvențe ale operatoriilor aerieni români pe segmentul București- Chișinău- București, dar și despre diversificarea destinațiilor prin operarea unor noi curse de pe mai multe aeroporturi internaționale din România.Autostrada A8, denumită și Autostrada Unirii este o autostradă ce va fi construită pe traseul Ungheni - Iași - Târgu Frumos - Pașcani - Târgu Neamț - Poiana Largului - Ditrău - Târgu Mureș, unde va face joncțiune cu Autostrada A3. Va avea o lungime de 304,2 km, la un cost estimat de 4,07 miliarde de euro.
Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media