Ședință la MAIA privind subiectul interzicerii de către Rusia a importului de produse vegetale autohtone: Va avea loc o rundă de discuții cu Ambasada Federației Ruse la Chișinău

11 august 2022, 15:11 Societate 101
Ședință MAIA.  Sursa: Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

Interzicerea de către Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) a importului temporar de produse vegetale din țara noastră a fost subiectul principal a unei ședințe care a avut loc la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare cu reprezentanții mai multor instituții. În acest sens, la ședință s-a discutat despre acțiunile ce pot fi întreprinse pentru a soluționa situația și pentru a diminua eventualele riscuri.

Potrivit MAIA, la ședință au participat reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Serviciului Vamal, dar și exponenții Asociațiilor de profil ale producătorilor agricoli și exportatorilor.

Potrivit autorităților din Federația Rusă, starea fitosanitară a produselor vegetale autohtone nu corespund reglementărilor, fiind depistați 5 dăunători de carantină în loturile importate.

O notificare în acest sens, a fost recepționată, în cursul dimineții de astăzi, de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, unde este comunicat că, începând cu data de 15 august va fi interzis importul produselor vegetale din mai multe regiuni ale Republicii Moldova, cu excepția raioanelor din stânga Nistrului.

În acest sens, la ședință s-a discutat despre acțiunile ce pot fi întreprinse pentru a soluționa situația și pentru a diminua eventualele riscuri.

„Interzicerea importului de fructe din țara noastră ar putea avea un impact major asupra unor producători autohtoni, îndeosebi în pragul campaniei de recoltare. Pentru a preveni anumite riscuri, trebuie să discutăm cu organele de control fitosanitar locale, să mobilizăm eforturile în elucidarea și rezolvarea situației, inclusiv prin cooperarea cu partea rusă”, a declarat Secretarul de Stat Vasile Șarban.

În aceeași ordine de idei, conducerea ANSA a declarat că sunt deschiși pentru dialog cu instituțiile de control fitosanitar din Federația Rusă, în scopul îmbunătățirii clarității și realizării unui schimb de informații extins.

Pentru a asigura un cadru eficient de cooperare la acest subiect și pentru a identifica soluții, o rundă de discuții va fi organizată săptămâna viitoare cu Ambasada Federației Ruse la Chișinău.

Rosselhoznadzor, Instituția care monitorizează calitatea produselor alimentare în Federația Rusă, a anunțat miercuri, 10 august, că va introduce restricții temporare la importul de produse vegetale în Rusia din Republica Moldova începând din 15 august. Decizia a fost motivată cu „situația fitosanitară nefavorabilă de pe teritoriul țării” și că produsele „încalcă repetat standardele de calitate”.

Astfel, din 15 august va fi interzis importul de mărfuri din următoarele regiuni: Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Ocnița, Orhei, Rezina, Rîșcani, Sîngerei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni, precum și din unitatea teritorial-administrativă a R. Moldova „Găgăuzia” și municipiile Chișinău și Bălți.

Excepție fac doar raioanele din stânga Nistrului.

Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media