VIDEO/ Din arest la domiciliu, pe ecranul postului public rus de propagandă, „Rossia-1”. Igor Dodon: „Moldova poate supraviețui ca țară doar dacă va avea relații bune cu toate țările, în primul rând cu Rusia”

18 iulie 2022, 13:04 Justiție 812
Secvență din emisiunea „Veștile Săptămânii” de la Rossia-1.  Sursa: captură video

Aflat în arest la domiciliu, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon continuă să ofere interviuri. De această dată, a apărut în timpul uneia dintre cele mai importante emisiuni de propagandă rusă, „Вести недели” (Știrile Săptămânii) cu Dmitri Kiseliov din această duminică, 17 iulie, de la Rossia 1, cel mai important și popular post de televiziune public din Rusia.

Cercetat pentru îmbogățire ilicită, Dodon se prezintă ca o victimă a represiunilor politice, cel mai important reprezentant al opoziție și spune că dosarul său este fabricat și se pun presiuni pe el prin intermediul rudelor sale care sunt anchetate în aceeași cauză. Cu toate acestea, fostul lider socialist dă asigurări că nu va ceda și va merge până la capăt.

„Îmi dau seama că asta va continua încă în următoarele luni, sunt tentative de a mă urmări, iată sunt astfel de chestii, acesta este un receptor care este plin cu tot felul de mijloace de ascultare, iată și acum probabil ne ascultă, dar eu această lovitură o voi ține și voi lupta. E o chestiune de principiu”, spune Dodon.

Fostul președinte cere alegeri anticipate cât mai curând, atât parlamentare, cât și prezidențiale, și locale care să aibă loc în aceeași zi.

„Toate sondajele arată că dacă ar avea loc alegeri anticipate, atunci opoziția, Partidul Socialiștilor, echipa mea ar câștiga. Asta ei înțeleg. Din cauza incompetenței politice a puterii, deoarece încearcă să se joace de-a geopolitica de partea Vestului și împotriva Rusiei, vedem cum se întâmplă în această regiune. Observăm că posibilitatea de a ajunge la anticipate, care trebuie să aibă loc concomitent pentru Parlament, Președinție și locale, este o perspectivă reală”, a opinat Igor Dodon.

Un subiect aparte l-a reprezentat nivelul de inflație mare, prețul la gaze, iar în mod special, ajutorul promis de UE pentru întărirea capacităților Armatei Naționale. În același timp, Igor Dodon s-a declarat revoltat de „integrarea europeană unilaterală” și politicile pro-vest ale partidului de la guvernare. În cazul integrării europene, Moldova va pierde din teritorii, mai spune fostul șef al statului.

„E foarte clar că armamentul din Vest în Moldova va fi predestinat ca să împuște nu spre Vest, dar spre Est. E foarte clar împotriva cui. Sunt forțe în Vest, probabil și în Ucraina, chiar și în Moldova care doresc destabilizarea situației de aici, vorbesc deschis despre un nou front aici, în Transnistria. Noi nu avem nevoie de așa ceva. Ceea ce face partidul de guvernare cu această integrare unilaterală, politicile pro-vest ale partidului de la guvernare, aprobarea unor legi anti-rusești, au interzis câteva mass-media rusești. Moldova poate supraviețui ca țară doar dacă va avea relații bune cu toate țările, în primul rând cu Rusia.

Ce înseamnă integrare europeană? Să ne imaginăm că ne va reuși să intrăm acolo. Cu siguranță va fi fără Transnistria, ea nu va merge. Va fi sigur fără Găgăuzia, ei au spun că nu merg, dar mai sunt și alte regiuni. Va fi un haos și destabilizare totală. Vom pierde teritorii”, a încheiat Dodon.

Igor Dodon se află în prezent în arest la domiciliu. Ex-președintelui Republicii Moldova i se incriminează săvârșirea a patru capete de acuzare, după cum urmează: coruperea pasivă (art.324 alin.(3) din Codul penal), organizarea, dirijarea și acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului politic de către un grup criminal organizat (art.181/2 alin.(5) din Codul penal), trădare de patrie (art.337 alin.(1) din Codul penal) și îmbogățire ilicită (art.330/2 din Codul penal).

Recent, procurorii i-au înaintat lui Igor Dodon învinuirea în dosarului penal denumit „Energocom”, iar în reacție fostul lider PSRM a spus că „procurorii au decis să reia dosarul bazat pe niște fapte de acum 14 ani pentru că nu le reușește nimic pe celelalte capete de acuzare”.


Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media