LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 151. Ucraina anunță că va recuceri regiunea Herson până în septembrie / Charles Michel: UE îi va trage la răspundere pe cei responsabili de crime și de încălcări ale drepturilor omului

24 iulie 2022, 15:30 Ucraina 363
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 151-a zi de război declanșat de Federația Rusă. Uniunea Europeană condamnă ferm atacul cu rachete rusești asupra portului maritim din Odesa. Potrivit șefului diplomației UE, Josep Borell, acțiunea Rusiei este condamnabilă şi demonstrează încă o dată dispreţul total al Rusiei faţă de dreptul şi angajamentele internaţionale.

Între timp, președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat că atacul de ieri cu rachete rusești asupra Odesei este unul cinic și a fost și o lovitură pentru pozițiile politice ale Rusiei însăși.

Totodată, cel puțin 358 de copii au fost uciși și alți 684 au fost răniți în Ucraina de la începutul invaziei rusești pe scară largă. Aceste date nu sunt definitive și se vor modifica, anunță Procuratura Generală ucraineană.

UPDATE 17:55. Autorităţile ruse au blocat duminică site-ul internet al noului proiect editorial al bisăptămânalului independent Novaya Gazeta, constrâns să-şi suspende apariţia în martie, pe fondul represiunii împotriva criticilor la adresa ofensivei declanşate de Kremlin în Ucraina, relatează AFP și Agerpres.

„Site-ul nostru a fost ucis în faşă. Am rezistat şapte zile şi nouă ore”, şi-a exprimat regretul echipa într-un comunicat.

Redacția afirmă că parchetul o acuză - fără să facă precizări - de „discreditare” a forţelor armate ruse, o nouă infracţiune utilizată din martie pentru a înăbuşi până şi cea mai mică critică la adresa intervenţiei militare în Ucraina.

„Pentru moment, nu există reclamaţii împotriva revistei noastre în format pe hârtie. Deci, vom continua să pregătim cel de-al doilea număr al său”, adaugă redacţia, invitându-şi cititorii „să nu se descurajeze".


UPDATE 17:30. Ucraina anunță că va recuceri regiunea Herson până în septembrie. Sergiy Khlan, un consilier al șefului regiunii Herson, a declarat într-un interviu acordat televiziunii ucrainene că: „Putem spune că regiunea Herson va fi cu siguranță eliberată până în septembrie și toate planurile ocupanților vor eșua”, transmite AFP.

Herson, care este o regiune importantă pentru agricultura ucraineană, a fost luată de trupele ruse la începutul războiului. Dar armata ucraineană, întărită de noi provizii de artilerie occidentală cu rază lungă de acțiune, a făcut câștiguri în zonă în ultimele săptămâni.

„Vedem că forțele noastre armate avansează deschis. Putem spune că trecem de la acțiuni defensive la acțiuni contraofensive”, a spus Khlan.

Forțele ruse au capturat principalul oraș al regiunii pe 3 martie. A fost primul oraș important care a căzut după invazia Moscovei.


UPDATE 16:48. Președintele Vladimir Zelenskiy a promis că „Ucraina nu va renunța să lupte contra Rusiei și că războiul nu a rupt Ucraina și nici nu o va rupe”. Mesajul a fost transmis astăzi când se fac exact cinci luni de la începutul invaziei neprovocate a țării vecine de către Federația Rusă pe 24 februarie.

„Cinci luni. După opt ani. Războiul nu a rupt și nu va rupe Ucraina.

Nu a oprit viața în țara noastră și nici nu o va opri. Și cu siguranță nu ne va face ostatici ai ororii pe care invadatorii au adus-o în țara noastră. Nu ne vom supune. Vom îndura. Vom proteja ceea ce este al nostru. O să câstigăm!”,
a scris Zelenskiy pe rețelele de socializare.


UPDATE 15:30. Uniunea Europeană este alături de Ucraina și nu va accepta niciodată o lume condusă de violență brută și îi va trage la răspundere pe cei responsabili de crime și încălcări ale drepturilor omului, a transmis sâmbătă președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul celui de-al doilea „Summit of First Ladies and Gentlemen on Ukraine and the World”, informează comunicatul oficial preluat de Calea Europeană.

„Voi, poporul ucrainean, luptați cu curaj pentru libertatea voastră. Iar noi vă susținem. Vă susținem și vă susținem țara. Încă din prima zi, am fost alături de voi în unitate și cu sprijin concret. Vom continua să oferim sprijin financiar Ucrainei.

În luna mai, Consiliul European a decis asupra principiului unei noi asistențe macrofinanciare excepționale de până la 9 miliarde de euro. În urmă cu două săptămâni, Consiliul UE a adoptat o decizie de a oferi de urgență 1 miliard de euro. Acest lucru nu este suficient și știu că trebuie să facem mai mult”, a declarat Charles Michel.

De asemenea, Charles Michel a precizat că Uniunea Europeană îi va trage la răspundere pe cei responsabili de crime și de încălcări ale drepturilor omului.

„Sprijinim eforturile de colectare a probelor, deoarece impunitatea nu este o opțiune. Susținem pe deplin investigațiile efectuate atât de autoritățile judiciare ucrainene, cât și de cele internaționale. Și condamnăm, de asemenea, tratamentul ilegal și cinic al prizonierilor ucraineni de către Rusia. Vom apăra întotdeauna dreptul umanitar internațional”, a mai spus el.

Potrivit acestuia, Kremlinului are un impact dramatic asupra securității alimentare globale.

„Trebuie să subliniem în mod clar minciunile Rusiei cu privire la cauzele crizei alimentare globale. Războiul Rusiei este singurul vinovat pentru această criză. UE nu are sancțiuni asupra sectorului agricol din Rusia și, de aceea, salutăm acordul de vineri sub auspiciile Națiunilor Unite, de deblocare a Mării Negre pentru exporturile de cereale și îngrășăminte. Iar acum, acesta trebuie să fie pus în aplicare rapid și cu bună credință”, a continuat Charles Michel.


UPDATE 15:21. Makariv, regiunea Kiev. O doamnă în vârstă de 86 de ani în casa ei distrusă de bombardamentele rusești în prima lună a războiului provocat de Rusia. Astăzi, zeci de mii de case din Ucraina arată ca aceasta.


UPDATE 14:13. Agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei implică piloți și personal de aviație al companiilor aeriene de stat ruse care operează în structura Ministerului rus al Apărării.

Acest lucru a fost raportat de Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Aceștia susțin că echipajele aeronavelor An-124-100 și Il-76 MD au transportat în mod repetat personal, arme și echipamente militare pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei .

În rețelele sociale și conversațiile private, piloții își exprimă nemulțumirea cu privire la participarea lor la ostilități și, de asemenea, se plâng de imposibilitatea pentru ei și membrii familiei lor de a pleca în străinătate și de a discuta despre urmărirea și pedeapsa lor pentru crime de război după înfrângerea Rusiei.


UPDATE 13:20. Statele Unite ale Americii iau în considerare serios să declare Rusia un stat sponsor al terorismului în legătură cu acțiunile sale ca urmare a invaziei pe scară largă a Ucrainei, a declarat ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al SUA în Ucraina, Bridget Brink, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.


UPDATE 12:30. De la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie și până în dimineața zilei de 24 iulie, Rusia a pierdut aproximativ 39.520 de soldați în războiul împotriva Ucrainei, dintre care 280 în ultimele 24 de ore, sunt ultimele date prezentate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.UPDATE 11:19.Doi civili au fost uciși, iar alți doi răniți în atacurile rușilor din regiunea Donețk, potrivit guvernatorului Pavlo Kyrylenko.

Kyrylenko a mai spus că două școli din regiune au fost distruse de forțele ruse în cursul nopții. Guvernatorul a mai precizat că o grădiniță și mai multe case au fost lovite de bombardamente rusești.


UPDATE 10:45. Statele Unite au condamnat sâmbătă loviturile ruse cu rachete asupra portului ucrainean Odesa de la Marea Neagră, spunând că acestea „pun serios la îndoială” angajamentul Rusiei de a debloca exporturile de cereale în cadrul acordului pe care l-a semnat vineri la Istanbul, transmite AFP.

„Acest atac pune serios la îndoială credibilitatea angajamentului Rusiei faţă de acordul de vineri şi subminează activitatea ONU, Turciei şi Ucrainei pentru a livra alimente esenţiale pe pieţele globale”, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, într-un comunicat.UPDATE 10:34. Peste 50.000 de femei lucrează în prezent în Forțele Armate ale Ucrainei, dintre care peste 5.000 se află în linia frontului.


UPDATE 10:05. Președintele Vladimir Zelenskiy a spus că Forțele Armate ale Ucrainei avansează pas cu pas în regiunea Herson, o mare parte din care este controlată temporar de forțele de ocupație ruse.

Iar ISW spune că Forțele Armate ale Ucrainei probabil se pregătesc pentru o contraofensivă în regiunea Herson sau au început-o deja.


UPDATE 09:30. Cel puțin 358 de copii au fost uciși și alți 684 au fost răniți în Ucraina de la începutul invaziei rusești pe scară largă. Aceste date nu sunt definitive și se vor modifica, anunță Procuratura Generală ucraineană.UPDATE 09:10. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat că atacul de ieri cu rachete rusești asupra Odesei este unul cinic și a fost și o lovitură pentru pozițiile politice ale Rusiei însăși.

„Dacă cineva din lume ar mai putea spune că ar mai exista posibilitatea unui dialog cu Rusia, vezi ce se întâmplă. Rachetele rusești Kalibr de astăzi au distrus însăși posibilitatea unor astfel de declarații”, a spus Zelenskiy.UPDATE 09:00. Uniunea Europeană condamnă ferm atacul cu rachete rusești asupra portului maritim din Odesa. Potrivit șefului diplomației UE, Josep Borell, acțiunea Rusiei este condamnabilă şi demonstrează încă o dată dispreţul total al Rusiei faţă de dreptul şi angajamentele internaţionale.

„Lovirea unei ţinte esenţiale pentru exportul de cereale la o zi după semnarea acordurilor de la Istanbul este deosebit de condamnabilă şi demonstrează încă o dată dispreţul total al Rusiei faţă de dreptul şi angajamentele internaţionale”, a scris Josep Borrell, pe Twitter.

De asemenea, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat „fără echivoc” atacul cu rachete semnalat sâmbătă împotriva portului ucrainean Odesa, transmite presa internațională și Agerpres.

„Deplina implementare a acordului de către Federaţia Rusă, Ucraina şi Turcia este imperativă. De aceste produse este nevoie disperată pentru a răspunde crizei alimentare globale şi a uşura suferinţa a milioane de oameni în nevoie pe glob”, se arată într-un comunicat al Organizației Națiunilor Unite.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie și 23 iulie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media