Veronica Drăgălin își începe activitatea în calitate de șefă la Procuratura Anticorupție. Ministrul Justiției: „Este nevoie ca PA să obțină rezultate concrete în domeniul combaterii corupției”

1 august 2022, 10:41 Justiție 125
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, procurorul general interimar, Dumitru Robu, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu și Veronica Drăgălin, șefă la Procuratura Anticorupție.  Sursa: Ministerul Justiției
Veronica Drăgălin își începe de astăzi, 1 august, activitatea în calitate de șefă la Procuratura Anticorupție. Aceasta a fost prezentată angajaților PA, eveniment la care a fost prezent ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, procurorul general interimar, Dumitru Robu, și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, procesul de selectare a procurorului șef al Procuraturii Anticorupție a fost unul complex și realizat după reguli noi, convenite cu mai mulți parteneri de dezvoltare.

„Am reiterat că apreciez foarte mult faptul că doamna Drăgălin a lăsat o carieră de succes în Statele Unite ale Americii și a decis să pună umărul la dezvoltarea Republicii Moldova prin implicarea plenară în lupta împotriva corupției. Dacă vom combate corupția în mod eficient, atunci vor fi create și premisele pentru o dezvoltare durabilă. Mi-am exprimat încrederea că experiența de lucru în calitate de procuror federal din SUA o va ajuta pe doamna Drăgălin să atingă obiectivele propuse în conceptul de management și dezvoltare instituțională cu care a participat la concurs: combaterea corupției, reformarea instituției prin îmbunătățirea și eficientizarea proceselor. Cu alte cuvinte, o reformă structurală serioasă, care va face ca Procuratura Anticorupție să devină o instituție puternică și rezistentă în timp, indiferent de schimbările politice sau guvernamentale din țară.

Și, evident, pe lângă reformarea propriu-zisă, este nevoie ca Procuratura Anticorupție să obțină rezultate concrete în domeniul combaterii corupției, rezultate pe care le așteaptă societatea și cetățenii. Vedem în ultima vreme că există unele progrese. Dar, lucrurile trebuiesc accelerate și făcute cu mare grijă. Viteza nu trebuie să prevaleze asupra calității”, menționează Litvinenco.

În adresarea sa către efectiv, Veronica Drăgălin a menționat că speră să aducă o perspectivă și o energie nouă, dar se bazează pe experiența și expertiza colegilor.

„Prioritățile care vreau să le aplic în această instituție sunt: În primul rând, acțiunea - noi suntem cei ce putem trage la răspundere hoții, cu siguranță vor fi obstacole dar împreună vom reuși să le depășim. În al doilea rând, egalitatea - trebuie să aplicăm legea în mod egal indiferent de afiliere politică, statut sau relații sus-puse. Și în al treilea rând, transparența - trebuie să comunicăm cu publicul ca oamenii să aibă încredere în noi. Vă promit că mereu o să am o atitudine pozitivă și vă asigur că sunt și voi rămâne o persoană optimistă, onestă și integră. Scopul meu este să vă câștig încrederea și respectul ca și colegi și sper ca împreună să putem câștiga încrederea și respectul societății în instituția noastră”, a spus aceasta potrivit comunicatului PA.

Mai mult, ministrul Justiției a asigurat-o pe noua șefă a PA că are tot sprijinul din partea Ministerului Justiției și că este gata să pună umărul la realizarea obiectivelor pe care și le-a propus, arătându-și deschiderea de a promova toate modificările legislative care sunt necesare pentru eficientizarea activității organelor procuraturii.

La 15 iunie, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a semnat Ordinul de numire a Veronicăi Drăgălin în funcția de procuroră-șefă a Procuraturii Anticorupție.

Procuratura Generală a precizat că Veronica Drăgălin a înaintat o cerere prin care a solicitat numirea sa în funcție începând cu data de 1 august, „ținând cont de faptul ca dumneaei urmează să își termine anumite activități ce țin de funcția deținută la moment.”

Amintim că, dintre cei patru finaliști, Veronica Drăgălin este câștigătoarea concursului pentru funcția de Procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, adunând cel mai mare punctaj - 72,15.

Potrivit informațiilor indicate în CV, Veronica Drăgălin a absolvit în 2008 facultatea de biologie şi chimie la Universitaea din Durham, Carolina de Nord, iar în 2011, facultatea de drept la Universitatea din Virginia.

Ulterior, din 2011 până în 2016, Veronica Drăgălin a profesat avocatura în cadrul firmei internaționale de avocatură americană, Jones Day. Mai târziu a devenit procuroră adjunctă a Statelor Unite ale Americii în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei.

Dragalin are experiență în urmărirea penală a peste 300 de cazuri federale, inclusiv prezentări înfața „grand jury”, rechizitorii, percheziții, interceptări telefonice, instanțe de judecată, acorduri de recunoaștere a vinovăției, audieri de sentință.

Aceasta mai are experiență în efectuarea anchetelor în cadrul Secției de Corupție Publică și Drepturi Civile, inclusiv corupție, mită, fraudă bancară, spălare de bani, obstrucționarea justiției, organizații criminale corupte (RICO).

La 7 octombrie 2021, șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Andrian Bordian, adjuncții săi, dar și adjunctul PCCOCS, Aurel Ciocan au plecat din funcții, după ce procurorul general interimar Dumitru Robu a semnat „un ordin prin care a fost sistată delegarea și încetarea interimatului funcției pentru patru procurori anticorupție, dar și doi procurori de la PCCOCS”.

Peste o săptămână CSP desemnat-o pe procurora Elena Cazacov în calitate de șefă interimară a PA, iar Ion Munteanu a fost numit în funcția de șef-adjunct al instituției.

Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media