Primarul Ion Ceban anunță moratoriu pe orice construcție în zona de centru a capitalei: Pentru că suntem în elaborarea PUZ și că avem oameni de nu bună credință

7 septembrie 2021, 10:51 Societate 410
Ion Ceban.  Sursa: TVR Moldova

Aflat pe locul unui șantier de la intersecția străzilor Lazo cu Dosoftei din capitală, primarul Ion Ceban anunță un moratoriu pe orice construcție în zona centrală a capitalei până la 1 aprilie. Asta pentru că, în opinia edilului capitalei, până la această dată ar trebui să fie gata un Plan Urbanistic Zonal al regiunii centrale a orașului care vor prevedea toate rigorile de construcție.

Ceban se declară revoltat de proprietarul construcției din acea zonă. Asta pentru că deși a primit autorizație pentru un bloc de 6 etaje, a început vânzarea apartamentelor la etajul 10 a construcției care nici nu a început. Anunțul l-a auzit la radio în mașină, atunci când venea la lucru, spune Ion Ceban. După ce a verificat documentația, primarul spune că primăria doar a emis un document care permite restabilirea fațadei unei clădiri ce se află în preajmă, declarate monument istoric.

„Am intrat aici pe șantier, iar dirigintele adjunct nu știe de fapt ce se construiește, a venit directorul financiar, care tot nu știe. Aici trebuia să fie un monument de arhitectură, dar de fapt e clar, aici se pregătește o construcție. Managerul financiar la fel nu știe ce bloc urmează a fi construit aici. Avem constructori de bună credință, avem constructori de nu prea bună credință. Dacă dirigintele de șantier, adjunctul acestuia, managerul financiar nu cunoaște ce se construiește în această zonă. Pe mine mă pune în gardă. Unii colegi ai mei au sunat și se plănuiește o construcție de 13 etaje și se vinde deja etajul 10”, a declarat Ceban. Moratoriul însă, trebuie aprobat și de Consiliul Municipal.

Primarul capitalei spune că actele permisive ale construcției vor fi suspendate până la clarificarea situației, iar dacă se va depăși ceea ce s-a stabilit, atunci vor fi retrase definitiv, iar materialele transmise la procuratură.

„Până pe 1 aprilie, cam așa estimez să ne mișcăm, dacă se implică și ministerul Culturii. Până la 1 aprilie 2022 introducem moratoriu pe construcții în zona centrală a Chișinăului. Asta înseamnă că nicio autorizație nouă de construcție nu va fi autorizată, nu contează pentru o reconstrucție sau o eventuală construcție a orice în această zonă. Pentru că suntem în elaborarea PUZ și că avem oameni de nu bună credință”, mai spune Ceban.

Edilul șef al capitalei spune că va veni cu o adresă la Parlament pentru a fi reglementat mai bine domeniul de construcție urbană, iar până la sfârșitul lunii septembrie vrea o întrevedere mare cu toți responsabilii din domeniu. În același timp, Ceban anunță publicarea strategiei de dezvoltare a mun. Chișinău și lansarea unei licitații internaționale pentru elaborarea unui Plan Urbanistic General al capitalei.
Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media