NASA a lansat o misiune-test la bordul unei rachete SpaceX pentru devierea traiectoriei unui asteroid

24 noiembrie 2021, 09:35 Descoperă 161
DART si cei doi asteroizi la care va ajunge - ilustratie.  Sursa: NASA

NASA a lansat în această dimineață cu o rachetă Falcon 9 a SpaceX sonda DART cu care încearcă să modifice traiectoria unui asteroid aflat la peste 10 milioane km de Terra. Sonda va ajunge la asteroidul Dimorphos în septembrie 2022 și ar trebui să-l izbească cu o viteză de 24.000 km/h pentru a-i modifica extrem de puțin traiectoria. Pentru prima oară omenirea încearcă să schimbe traiectoria unui obiect ceresc în spațiu, iar misiunea de acum este un test pentru viitorul îndepărtat când ar fi posibil ca un asteroid mare să lovească Terra, scrie Hotnews.

Lansarea a avut loc la ora 8.21, iar NASA o transmis-o în direct.

La ora 9.16 sonda DART s-a separat total cu succes de racheta Falcon 9 și continuă lunga călătorie de 10 luni.

Misiunea se numește Double Asteroid Redirection (DART) și este un fel de misiune „kamikaze”, fiindcă sonda lansată acum, care cântărește aproximativ 670 kg, nu are, precum alte sonde spațiale, super - instrumente științifice la bord, ci are doar instrumente de navigație și, foarte important, o cameră video.

Dimorphos, asteroidul pe care ar trebui să-l intercepteze, nu constituie niciun pericol pentru Terra, ci va servi doar ca obiect ceresc de test pentru această misiune. Asteroidul are 163 de metri lățime și scopul misiunii este de a vedea dacă după ce este lovit își va schimba în vreun fel viteza și traiectoria și dacă da, în ce mod.

Ciocnirea nu va distruge asteroidul, ci planul este ca în urma impactului viteza corpului ceresc să se modifice cu o fracțiune de milimetru/secundă, iar dacă misiunea a reușit sau nu se va constata după observații făcute de la sol, cu telescoapele.

Dimorphos orbitează în jurul unui asteroid mult mai mare, Didymos, care are 790 de metri diametru. Cei doi alcătuiesc un sistem binar și un astfel de sistem este ideal pentru genul acesta de test fiindcă impactul ar trebui să schimbe orbita lui Dimorphos în jurul lui Didymos cu 1%, suficient cât totul să fie detectat cu aparatele de observație de pe Terra.

Cercetătorii au gândit multe moduri în care un asteroid care ar deveni un pericol pentru Terra ar putea fi eliminat. Printre scenariile luate în seamă s-au numărat: distrugerea cu focoase nucleare, „arderea” asteroidului cu lasere sau modificarea traiectoriei după ce asteroidul este "agățat" de o navetă care se apropie de el. Și alte variante au fost luate în seamă, dar toate sunt prea complicate pentru tehnologia din prezent.

Ţinta DART reprezintă o fracţiune minusculă din dimensiunile asteroidului cataclismic Chicxulub, care s-a izbit de Terra în urmă cu circa 66 de milioane de ani, impact care a ucis majoritatea speciilor de animale de pe planetă. Asteroidul vizat de DART nu se află pe o traiectorie care ar putea duce la un impact cu Terra în viitorul apropiat, scrie Reuters.

Oamenii de ştiinţă spun însă că asteroizii de mici dimensiuni sunt mult mai des întâlniţi şi reprezintă teoretic o mult mai mare ameninţare pentru Terra pe termen scurt.

NASA a angajat compania SpaceX, deţinută de antreprenorul Elon Musk, pentru a lansa DART la bordul unei rachete Falcon 9 de la baza Vandenberg Air Force, situată pe coasta Californiei.

Asteroidul mai mic, denumit Dimorphos, este unul dintre cele mai mici obiecte astronomice care au primit o denumire permanentă. Cu un diametru de 160 de kilometri, dimensiunea sa este una tipică între asteroizii cunoscuţi – fragmente rămase în urma formării sistemului solar în urmă cu 4,6 miliarde de ani.

Oamenii de ştiinţă au ales sistemul Didymos întrucât apropierea sa relativă de Terra şi structura sa formată din doi asteroizi reprezintă premisele ideale pentru observarea rezultatelor impactului.

Echipa DART a estimat că impactul ar putea scurta traiectoria orbitală cu circa 10 minute, dar şi o modificare de cel puţin 73 de secunde va fi considerată un succes.

Costul integral al proiectului DART va fi de circa 330 de milioane de dolari, potrivit lui Lindley, cu mult mai mic decât multe alte misiuni ştiinţifice ambiţioase ale NASA.


Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media