DOC/ Președintele Parlamentului a emis o dispoziție prin care suspendă achitarea plăților salariale, indemnizațiilor și compensațiilor deputatului fugar Ilan Șor

13 septembrie 2021, 16:36 Politică 495
Ilan Șor.  Sursa: Zdg.md

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, suspendă achitarea plăților salariale, indemnizațiilor și compensațiilor deputatului fugar Ilan Șor. O dispoziție în acest sens a fost emisă la 10 septembrie curent.

„În temeiul art.14 alin. 1 lit. (j) alin. 2 din Regulamentul Parlamentului, adoptat prin Lege a nr.797-XIII din 02.04.1996 în conformitate cu prevederile art. 2 alin. din Hotărârea Biroului Permanent nr. 2 din 9 februarie 2015 cu privire la statutul de funcții de demnitate publică al Parlamentului, la structura cabinetelor persoanelor cu funcții de demnitate publică în Parlament și la asigurarea materială a deputaților și personalului de cabinete, dispun suspendarea achitarea plăților salariale, indemnizațiilor și compensațiilor domnului Ilan Șor, deputat în Parlamentului de legislatura a XI-a, începând cu 26 iulie 2021”, se arată în dispoziție.

Ilan Șor a fost ales în cadrul alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021 pentru a doua oară deputat pe lista Partidului Politic „Șor”.

Acesta nu se află în țară din iunie 2019, când a părăsit teritoriul Republicii Moldova odată cu liderul PD, Vladimir Plahotniuc. În 2017, acesta a fost condamnat în primă instanță în dosarul fraudei bancare, la 7,6 ani de închisoare cu executare, fiind recunoscut drept unul dintre principalii figuranți în jaful din sistemul bancar.


Prima ședință de judecată în dosarul lui Ilan Șor învinuit de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, planificată pentru astăzi, 13 septembrie, a fost amânată până pe data 21 septembrie, după ce judecătorul Stelian Teleucă, care face parte din completul de judecată, a solicitat abținerea de la examinarea cauzei.

În acest sens, motivele invocate de Teleucă urmează a fi examinate de ceilalți membri ai completului.

La data de 25 august 2021, Curtea de Apel Chișinău a înregistrat în procedură cauza penală în privința inculpatului Ilan Șor, învinuit de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Cauza a fost înregistrată și repartizată în mod automat-aleatoriu unui complet de judecători prin intermediul Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor.

Amintim că, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis cerea avocatului lui Ilan Șor, Denis Calaida, și a dispus strămutarea judecării cauzei penale în privinţa președintelui Partidului „Șor” de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău. Încheierea a fost pronunțată pe 20 august, de președinta ședinței Nadejda Toma și judecătorii Ion Guzun și Anatolie Țurcan.


Apelul său de la Curtea de Apel Cahul s-a prelungit mai bine de trei ani și jumătate, perioadă în care acesta a fost ales deputat, iar apoi a părăsit Republica Moldova, după schimbarea puterii. La 30 iulie 2019 a fost anunțat în căutare internațională. Potrivit anumitor surse, acesta s-ar afla în Israel.

În aprilie anul curent, Ilan Șor a anunțat că atât el, cât și acționarii băncilor din care a fost furat miliardul de dolari sunt gata să ramburseze statului pierderile cauzate în urma fraudei bancare, iar după asta să-și revendice banii de la „beneficiarii reali”. Tot atunci a cerut procurorilor să-i anuleze mandatul de arest pentru a putea participa „la viața publică a țării” și la ședințele de judecată.


Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media