Uniunea Scriitorilor din Moldova și-a ales un nou președinte - poetul Teo Chiriac

11 septembrie 2021, 12:12 Carte 134
Teo Chiriac, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.  Sursa: Moldpres

Adunarea Generală a Uniunii Scriitorilor din Moldova a ales vineri, 10 septembrie, un nou președinte în fruntea organizației. Este vorba despre poetul Teo Chiriac, Maestru al Literaturii, laureat al Premiului Național, care în perioada 2010-2021 a deținut funcția de vicepreședinte al USM, informează Moldpres.

În buletinul de vot a fost înscrisă o singură candidatură. Pentru Teo Chiriac și-au exprimat votul 118 membri ai USM din cei 142 prezenți la adunare.

Președintele nou ales al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac, a declarat, într-un comentariu pentru Moldpres, că este satisfăcut de faptul că, în condițiile de restricție legate de pandemie, conducerea USM a reușit să organizeze această adunare.

„Le-am mulțumit celor prezenți care au dat legitimitate acestei adunări. Uniunea Scriitorilor nu va dispărea, așa cum consideră unii, ea va fi și mai puternică, și mai solidară. De fapt, imaginea Uniunii Scriitorilor din Moldova depinde de fiecare scriitor în parte. Mă voi strădui să fiu un președinte al tuturor”, a spus Teo Chiriac.

Fostul președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu nu a candidat în alegeri, deoarece, conform statutului USM, nu are dreptul că ocupe această funcție mai mult de două mandate, iar el a fost președinte al USM din 2010 până în 2021.

În cadrul dezbaterilor au luat cuvântul academicianul Mihai Cimpoi, scriitorii Vladimir Beșleagă, Leo Butnaru, Victoria Fonari, Boris Marian, Valeriu Matei ș.a. La aceeași adunare, au fost aleși membrii Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova (15 persoane) și Comisia de cenzori (5 persoane).

În prezent, Uniunea Scriitorilor din Moldova numără 230 de membri.

Teo Chiriac s-a născut la 29 mai 1956, în satul Coșernița, raionul Florești. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie, secția Jurnalism (1979). În perioada 1979-1985 a fost redactor la Radioul Național, iar din 1985 până în anul 1993 - redactor și redactor-șef la Editura „Literatura Artistică” (ulterior, „Hyperion”) din Chișinău, notează Moldpres.

A participat la Programul Internațional de Instruire „Marshall plan for Moldova” (1998-2004). A făcut stagii în Cehia și Italia. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și România. În perioada 1995-1997 a fost reprezentantul Uniunii Scriitorilor din România în Filiala Chișinău a acesteia. Din 2010 este vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova și din 2015 – redactor-șef al „Revistei Literare”.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media