FOTO/ Caz inedit la Spitalul Republican. O femeie a fost salvată de medici, după ce un os de pește de 3 cm i s-a blocat în gât

20 octombrie 2021, 14:56 Sănătate 153
Un os de pește fixat în țesuturile nazo-faringelui.  Sursa: Aurel Bodiu/Facebook

O femeie în vârstă de 56 de ani a fost salvată de chirurgii de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Pacientei i-a fost înlăturat un os de pește, de trei centimetri, din țesuturile nazo-faringelui, datorită tehnologiilor moderne de navigație intraoperatorie, anunță vicedirectorul SCR „Timofei Moșneaga”, Aurel Bodiu.

„Astăzi vă prezentăm un caz de aplicare în practică a tehnologiilor moderne de navigație intraoperatorie mai puțin obișnuit. Femeia a înghițit un os de pește acum două săptămâni. Osul a intrat adînc în țesuturile nazo-faringelui, iar locul de intrare a fost ascuns de edemul țesuturilor moi cea ce a făcut imposibilă înlăturarea chirurgicală directă. Totodată, în jurul osului s-a dezvoltat un edem infecțios care putea avea consecințe fatale. Mai mult, deoarece identificarea radiologică obișnuită tot nu a fost posibilă (osul nu este vizibil la radiografie convențională), pentru a reduce traumatismul operator a fost preconizată ghidarea imagistică cu ajutorul neuronavigației cuplată cu inspecția endoscopică și microchirurgicală directă”, a scris Bodiu pe pagina sa de Facebook.

Osul avea lungimea de circa 3 cm (foto), iar capătul ascuțit era în contact cu baza craniului, o localizare foarte laterală și riscantă prin prezența structurilor anatomice importante.


Potrivit vicedirectorulului SCR „Timofei Moșneaga”, operația a durat o oră, iar osul a fost înlăturat cu succes.


„Acest caz este un exemplu frumos de cooperare interdisciplinară (Neurochirurgie, ORL, serviciu Anestezie) și utilizare eficientă a resurselor de imagistică intraoperatorie disponibile în SCR”, a conchis acesta.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmareste-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informatii de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media