VIDEO/ „Cred că băbuța de la Etulia a cam greșit în ghicitul în ouă”: Deputați, despre candidații selectați la funcția de Avocat al Poporului

23 septembrie 2021, 13:28 Politică 640
deputați, Parlament RM.  Sursa: multimedia.parlament.md

Deputații din partea BCS, Vasile Bolea și Bogdat Țîrdea, din partea PAS, Olesea Stamate și din partea Partidului „Șor”, Marina Tauber s-au dat cu părerea despre candidații la funcția de Avocat al Poporului, cei din partea BCS, nefiind mulțumiți de rezultatul final, calificându-l drept „cumătrism”, în timp ce Olesea Stamate s-a amuzat pe capacitatea colegilor din opoziție de a ghici cine vor fi candidații selectați, amintind de „băbuța de la Etulia”. Deputata din partea Partidului „Șor” a ținut să spună că „nu prea a înțeles pe ce criterii și cum au fost selectați acești candidați.”

„Cumătri cu actuala guvernare”, a comentat Vasile Bolea.

„Ei au mai dat și cu zarul, ieri, despre numele care vor fi promovate, cred că băbuța de la Etulia a cam greșit în ghicitul în ouă. Vedeți că de această dată nu au ghicit numele care au considerat ei că vor fi promovate”, a spus Olesea Stamate.

„Personal nu pot spune nimic rău fiind că am fost colegi de facultate, într-o grupă, era pregătită, competentă, combativă, mă refer la doamna Moloșag. Despre ceilalți candidați nu am idee, nu am avut timp pentru a mă documenta și a mă informa. Una știu, partidul PAS promovează persoane afiliate într-un fel sau altul acestui partid. Nu sunt sigur că vom susține candidatura vreunuia, vom discuta în partid”, a punctat Bogdat Țîrdea.

„Noi nu prea înțelegem pe ce criterii și cum au fost selectați acești candidați, ceea ce am auzit din partea societății civile nu este clar. Din câte am înțeles, candidatura intensiv promovată este avocatul doamnei Sandu. Se vede că toate funcțiile în țara noastră sunt repartizatepe criterii partinice”, a conchis Tauber.

Andrei Brighidin și Natalia Moloșag sunt candidații selectați de comisia parlamentară specială creată pentru funcția de Avocat al Poporului, care urmează să fie prezentați joi, 23 septembrie, în plenul Parlamentului.

Amintim că membrii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor din cadrul Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului au acuzat pe cei din PAS că concursul este mimat și favorizează un anumit pretendent. Socialistul Vasile Bolea, în cadrul unui briefing de presă, în timp ce la Parlament avea loc proba interviului, miercuri, 22 septembrie, a declarat că Maia Bănărescu este favorita în acest concurs, iar miza ar fi influența guvernării în Consiliul Superior al Procurorilor, în contextul în care Avocatul Poporului este membru al CSP, fapt ce a fost respins de majoritate.


La data de 4 februarie 2021, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea privind încetarea mandatului Avocatului Poporului înainte de termen și a declarat vacantă funcția de Avocat al Poporului (Ombudsman), urmare a decesului lui Mihail Cotorobai.

Necesitatea adoptării noii Hotărâri rezidă în faptul că pe 11 iulie 2021 s-au desfășurat alegerile parlamentare anticipate și, ca urmare, s-a modificat componența corpului de deputați și a comisiilor parlamentare permanente din care fac parte membrii Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informatii de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media