Dodon, amendat cu 9 mii de lei pentru că a purtat panglica „Sf. Gheorghe” de 9 mai: Vom contesta acest abuz în toate instanțele

18 mai 2022, 14:46 Justiție 92
Igor Dodon.  Sursa: Replica Media

Președintele de onoare al partidului Socialiștilor, Igor Dodon, anunță că poliția i-a întocmit un proces-verbal pentru că a purtat panglica „Sfântul Gheorghe”, recent interzisă pe teritoriul Republicii Moldova. Fostul șef de stat a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie a actului emis de Poliție, anunțat că îl va contesta „în toate instanțele de judecată”.

„Guvernarea a trimis poliția să-mi facă proces verbal pentru participarea de Ziua Victoriei cu simbolurile Victoriei asupra fascismului. Vom contesta acest abuz în toate instanțele de judecată. E o lege anticonstituțională, care în cele din urmă va fi anulată. Pe lângă caracterul anticonstituțional, această lege are un caracter discriminatoriu și divizează artificial societatea, fiind profund antidemocratică. Totul va fi bine. Guvernările trec, simbolurile Victoriei rămân”, a scris Dodon.

Procesul-verbal a fost încheiat în prezența contravenientului, care a scris pe act că nu este de acord cu cele imputate.

Igor Dodon va trebui să plătească o amendă de 9 mii de lei.

Amintim că, la 9 Mai, în centrul capitalei s-a desfășurat marşul „Regimentului Nemuritor”, organizat de Comitetul Național Coordonator „Victoria”, sub umbrela Partidului Socialiștilor. În fruntea coloanei a defilat președintele de onoare al PSRM Igor Dodon la braț cu soția sa Galina, alături de colegii săi de partid, între care deputații Zinaida Greceanîi, Vlad Batrîncea, Bogdat Țîrdea, Vladimir Odnostalco și Grigore Novac.

Lângă aceștia au fost și membrii fostului Guvern socialist - fosta viceprim-ministră pentru Reintegrare, actuala membră a Comitetului Executiv al PSRM - Olga Cebotari, ex-ministrul de Interne Pavel Voicu, dar și fostul ministru al Apărării Victor Gaiciuc. De asemenea, au fost prezenți colegii de bloc al socialiștilor - comuniștii Oleg Reidman, Constantin Starîș, Diana Caraman.

Majoritatea dintre aceștia au sfidat legea și și-au agățat în piept panglica „Sfântul Gheorghe”, recunoscută recent de autoritățile de la Chișinău drept unul dintre simbolurile agresiunii ruse în Ucraina.

Reprezentanții Procuraturii Generale au aununțat că organul de urmărire penală a recepționat de la Inspectoratul General al Poliției (IGP) procesele verbale despre persoanele care au purtat pe 9 mai panglica bicoloră „Sfântul Gheorghe”, interzisă prin lege, inclusiv cei 17 deputați ai fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, și sunt în proces de examinare a informațiilor.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media