LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 88. Legea marțială în Ucraina, prelungită cu încă trei luni - până pe 23 august

22 mai 2022, 09:33 Ucraina 279
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

În Ucraina a început cea de-a 88-a zi de luptă împotriva invaziei militare ruse. Trupele desfășurate de Federația Rusă continuă ofensiva în Zona Operațională de Est pentru a stabili controlul deplin asupra regiunilor Donețk și Luhansk și pentru a menține coridorul terestru spre Crimeea ocupată temporar.

În prezent, o parte a regiunii Zaporojie, de-a lungul Mării Azov, este sub controlul trupelor ruse, în special, Melitopol și Berdyansk. De asemenea, este capturat temporar și orașul Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie - cea mai mare centrală nucleară din Europa și printre primele 10 cele mai mari din lume.

Moscova a anuțat o interdicţie de intrare în Rusia pentru 963 de americani, printre care preşedintele SUA Joe Biden şi secretarul de stat Antony Blinken, în replică la sancţiunile impuse de SUA după agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei

UPDATE 18:03. O cerere a Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană nu va fi finalizată timp de „15 sau 20 de ani”, a declarat duminică ministrul francez al Europei, Clement Beaune.

„Trebuie să fim sinceri. Dacă spui că Ucraina va intra în UE în șase luni, sau un an sau doi, minți. Probabil este peste 15 sau 20 de ani, durează mult”, a spus Clement Beaune.

Beaune a reiterat oferta președintelui francez Emmanuel Macron de a crea o „comunitate politică europeană” mai relaxată, care ar putea ajuta la integrarea Ucrainei la bloc mai repede, după cum a raportat AFP, citat de BBC.

Cu toate acestea, oferta a primit o primire rece din partea președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy, care sâmbătă a denunțat „astfel de compromisuri” și a insistat asupra începerii imediate a procesului de aderare deplină la UE.


UPDATE 17:33. Mihail Podolyak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, a declarat că Ucraina nu va fi de acord cu niciun acord de încetare a focului care implică transferul de teritoriu către Rusia. Potrivit acestuia, o astfel de mișcare ar putea duce la faptul că Moscova va lansa o ofensivă mai mare.


UPDATE 16:40. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a prelungit legea marțială a țării şi o mobilizare generală cu încă trei luni, până pe 23 august, scrie hromadske.ua.

Parlamentul Ucrainei a votat duminică cu majoritate absolută a treia prelungire a decretului, în timp ce Rusia își continuă ofensiva împotriva regiunii de est Donbas.


UPDATE 16:15. Din 21 mai, un nou sistem de acces a fost introdus în Mariupol și regiunea Mariupol, spune Petr Andryushchenko, consilier al primarului orașului, transmite BBC.

Potrivit lui, acum pentru a intra și a ieși din Mariupol, trebuie să obțineți un permis pentru o mașină și pasageri. Abonamentul este valabil trei zile și este pentru o singură dată.

„Un permis este eliberat în Manguș și Vinogradnoye la punctele de filtrare”, a spus Andryushchenko, citat de UNIAN.

„Coada pentru obținerea unui permis este programată înainte pentru câteva săptămâni”.


UPDATE 15:50. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a anunțat depunerea la Rada Supremă a unui proiect de lege privind statutul juridic special al cetățenilor polonezi din Ucraina, a declarat deputatul Olga Sovgirya, fracțiunea Slujitorul Poporului.

Duminică, la Kiev, are loc o sesiune plenară a parlamentului ucrainean, cu participarea lui Zelenskiy și a președintelui polonez Andrzej Duda.

Zelenskiy a spus la întâlnire: „În prima linie, Ucraina se protejează nu numai pe sine, ci și întreaga Europă. Polonezii știu acest lucru, îl respectă și apreciază și contribuie la aceasta în toate modurile posibile”.

„Polonia este unul dintre liderii în promovarea sancțiunilor, care sunt necesare urgent pentru a forța Rusia la pace”, a adăugat președintele Ucrainei.

„După Bucha, Borodyanka, Mariupol, nu mai pot fi afaceri cu Rusia „ca de obicei”, domnilor președinți și prim-miniștri”, a spus Duda, adresându-se în lipsă liderilor mondiali.

Președintele Poloniei a promis, de asemenea, că va face tot posibilul pentru ca Ucraina să devină membră a UE.


UPDATE 15:08. Rusia va studia posibilitatea de a face schimb de luptători din regimentul ucrainean Azov luaţi prizonieri contra lui Victor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat sâmbătă un deputat şi negociator rus, Leonid Sluţki, notează AFP, citat de Agerpres.

„Vom studia problema”, a afirmat Leonid Sluţki, membru al delegaţiei ruse la ultimele negocieri cu Kievul, citat de agenţia de presă Ria Novosti, ca răspuns la o întrebare privind un astfel de schimb.

Vorbind din oraşul separatist Doneţk, în sud-estul Ucrainei, el a precizat că posibilitatea unui astfel de schimb va fi abordată la Moscova de „cei care au prerogative pentru asta”.


UPDATE 14:23. În dimineața zilei de duminică, 22 mai, în Energodar capturat temporar, regiunea Zaporojie, localnicii au organizat o explozie în casa în care locuiește „șeful administrației militare” a ocupanților ruși, colaboratorul Andrei Șevcik, anunță primarul din Energodar Dmitri Orlov, tranmite UNIAN.

Explozia a a avut loc într-un bloc unde Andrey Șevcik, în vârstă de 48 de ani, locuiește. Acesta a fost deputat al Platformei Opoziției pentru Viață, apoi a trecut de partea ocupanților și a creat „Rada Poporului”.

„Toate circumstanțele incidentului sunt investigate, dar avem confirmarea exactă că autoproclamatul șef al „administrației populare” Șevcik și gardienii lui au fost răniți în explozie. Au fost internați cu diferite răni”, a declarat primarul de Energodar.


UPDATE 14:00. Doar Ucraina are dreptul de a-și decide viitorul, a declarat duminică președintele polonez parlamentarilor de la Kiev.

„Au apărut voci îngrijorătoare, care spun că Ucraina ar trebui să cedeze cererilor lui Putin. Numai Ucraina are dreptul să decidă despre viitorul ei. (...) Nu mă voi odihni până când Ucraina va deveni membră a Uniunii Europene”, a spus preşedintele polonez Andrzej Duda.

Duda a devenit primul lider străin care a ținut un discurs în fața Parlamentului ucrainean de la invazia Rusiei.


UPDATE 13:50. Președintele ucrainean, Vladimir Zelenskiy, a declarat că criza energetică va fi urmată de o criză alimentară, dacă Ucraina nu primește ajutor pentru a-și debloca porturile.

„Comunitatea mondială trebuie să ajute Ucraina să deblocheze porturile maritime, altfel criza energetică va fi urmată de o criză alimentară și multe alte țări se vor confrunta cu ea. Rusia a blocat aproape toate porturile și toate, ca să spunem așa, oportunitățile maritime de a exporta alimente - cerealele noastre, orzul, floarea soarelui și multe altele. O gramada de lucruri. Va fi o criză în lume. A doua criză după cea energetică, care a fost provocată de Rusia. Acum se va crea o criză alimentară dacă nu deblocăm rutele spre Ucraina, nu ajutăm țările din Africa, Europa, Asia, care au nevoie de aceste produse alimentare”, a declarat liderul de la Kiev după o întâlnire cu premierul portughez António Costa.

El a adăugat că o modalitate de a debloca porturile ar fi printr-o soluție militară care ar implica procurarea de noi arme de la aliați.


UPDATE 12:43. Câteva rezumate din briefingul Ministerului rus al Apărării din această dimineață:

În cursul a 24 de ore, rachetele lansate aerian au lovit trei posturi de comandă, 13 zone de „concentrare a forței de muncă” și echipamente militare ucrainene, precum și patru depozite de muniții;

Aviația a lovit încă trei posturi de comandă, precum și 26 de zone de „concentrare a forței de muncă” și echipamente militare.

„În urma loviturilor aeriene, peste 210 de naționaliști au fost uciși, 38 de unități de echipament militar ucrainean au fost dezactivate”, se arată în comunicat;

Sistemele rusești de apărare aeriană au doborât 11 drone ucrainene;

Trupele de rachete și artilerie au lovit alte 583 de zone de „concentrare a forței de muncă” și echipamente militare ale inamicului, 41 de posturi de comandă, 76 de unități de artilerie și mortar;

În total, din 24 februarie, rușii spun că au fost distruse 174 avioane, 125 elicoptere, 977 drone, 317 sisteme de apărare aeriană, 3.198 tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 408 lansatoare de rachete multiple, 1.622 piese de artilerie și mortare, precum și 3.077 de unități militare speciale.


UPDATE 11:52. Armata rusă a bombardat regiunile din estul și sudul Ucrainei, potrivit rapoartelor administrațiilor militare regionale.

În regiunea Zaporojie, în jurul orei 02:00 dimineața, au fost trei atacuri de rachete într-un sat din apropierea centrului regional. În Harkiv, un singur bombardament a fost înregistrat noaptea, nu au fost victime. În regiunea Harkiv în ultimele 24 de ore s-au înregistrat opt răniți.

Situația din regiunea Luhansk rămâne tensionată: o persoană a murit, două au fost rănite. Severodonețk, așa cum a declarat anterior șeful administrației militare regionale, a fost luat cu asalt din patru părți simultan, dar armata rusă, potrivit lui, a primit o „refuzare demnă” și s-a retras în pozițiile lor anterioare.

În Severodonețk, șapte case au fost avariate în timpul zilei, precum și case din Lîsîceansk și alte așezări. Între Severodonețk și Lîsîceansk, podul din apropierea gării a fost distrus.

În regiunea Donețk, autoritățile regionale au înregistrat 16 atacuri asupra a 11 așezări. Potrivit Ukrayinska Pravda, intensitatea bombardamentelor a crescut în apropierea orașelor Soledar, Svyatogorsk, Bakhmut, Avdeevka, Mykolaivka și Toretsk. În timpul zilei în regiunea Donețk - șapte morți și 10 civili răniți.

În regiunea Nikolaev, au fost bombardamente în comunitatea Shirokovskaya, trei case au ars ca urmare a loviturilor directe, susțin autoritățile locale, nu există victime. Cinci persoane rănite, spun autoritățile.

Partea ucraineană numește situația din regiunea Herson, din care o parte semnificativă este ocupată de forțele ruse, „stabil dificilă” - „explozii și bombardamente în toate zonele”, scrie Ukrayinska Pravda.


UPDATE 10:50. Orașul Severodonețk din regiunea Luhansk din estul Ucrainei este una dintre „prioritățile tactice imediate” ale Rusiei, deoarece forțele sale desfășoară tancuri „Terminator” în zonă, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie în cel mai recent raport.

Singura companie operațională din Rusia de vehicule de sprijin pentru tancuri BMP-T Terminator a fost probabil desfășurată pe axa Severodonețk a ofensivei Donbas. Prezența lor sugerează că Gruparea Centrală de Forțe (CGF) este implicată în acest atac, singura formație care acționează pe acest vehicul.

CGF a suferit anterior pierderi grele după ce nu a reușit să pătrundă în estul Kievului în prima fază a invaziei. Rusia a dezvoltat „Terminator” după ce a identificat necesitatea de a oferi protecție dedicată principalelor tancuri de luptă pe care le-a folosit în timpul războaielor afgane și cecene.

„Zona Severodonețk rămâne una dintre prioritățile tactice imediate ale Rusiei. Cu toate acestea, cu maximum 10 tancuri „Terminator” este puțin probabil să aibă un impact semnificativ asupra campaniei”, susține ministerul britanic al apărării.


UPDATE 10:32. Serviciile secrete britanice spun că Rusia încearcă să folosească în Ucraina o tactică pe care a perfecționat-o în Siria. Soldații ruși ar utiliza drone de recunoaștere pentru a identifica țintele care urmează să fie lovite de avioane de luptă sau de artilerie. Numai că stocul de drone s-a redus substanțial.

Rușii au intensificat ofensiva și în Luhansk, regiune pe care susțin că sunt la un pas de o cuceri complet. Trupele Kremlinului au tras asupra unei școli din Severodonețk, unde au ucis mai mulți civili. Totuși, trupele ucrainene continuă să reziste și au reușit să distrugă un depozit de arme a cărui locație a fost dezvăluită chiar de propagandiștii ruși, potrivit Digi24.ro.

Pentagonul anunță de asemenea că mai multe obuziere de 155 de mm au fost încărcate în avioane pentru a fi transportate în Ucraina.

Între timp, forțele ruse au împiedicat sute de oameni să părăsească orașul Vasilivka, aflat în regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei. Imaginile arată un șir nesfârșit de aproximativ 1.000 de mașini, parcate pe marginea drumului. Potrivit unor surse locale, civilii sunt blocați acolo și nu pot merge în teritoriile controlate de Ucraina, dar nici nu se pot întoarce în oraș.

Deși situația este în continuare dificilă, președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy susține că diplomația este singura cale prin care se poate încheia războiului, dar acuză Rusia că nu vrea acest lucru.


UPDATE 10:00. Preşedintele polonez Andrzej Duda a ajuns din nou, duminică, în capitala ucraineană Kiev pentru o vizită de sprijin a ţării angrenate în război cu Rusia, relatează dpa, citată de Agerpres. El va fi, duminică, primul şef de stat care se va adresa parlamentului Ucrainei de la începerea războiului, în urmă cu trei luni, potrivit administraţiei prezidenţiale poloneze de la Varşovia.

Duda face demersuri pentru ca Ucrainei să i se acorde statutul de ţară candidată la aderarea la UE cât de curând posibil.

Şeful de stat polonez a mai vizitat Kievul după declanşarea războiului în aprilie şi s-a întâlnit cu acest prilej cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

După revenirea în ţară, Duda a acuzat Rusia că poartă un "război total" în Ucraina. El a spus la jumătate lui aprilie că nu va uita niciodată impresiile din satul Borodianka, care a fost distrus cu rachete de atacatorii ruşi.

El a efectuat atunci o vizită în Ucraina alături de preşedinţii Lituaniei, Letoniei şi Estoniei.

Iniţial, Duda a sugerat la momentul respectiv ca şi preşedintele german Frank-Walter Steinmeier să participe la deplasare. Totuşi, au existat semnale de la Kiev că Steinmeier nu era binevenit la Kiev, din cauza poziţiei sale faţă de Rusia. Neînţelegerile de atunci sunt considerate acum a fi depăşite, notează dpa.

Singurul membru al guvernului german care a vizitat Kievul de la declanşarea invaziei ruse este ministrul de externe Annalena Baerbock.


UPDATE 09:55. Șeful administrației militare regionale Lugansk, Serghei Gaidai, susține că armata rusă a încercat să intre în Severodonețk din patru direcții concomitent.

„Rușii au încercat să pătrundă în Severodonețk din patru direcții, dar au primit o respingere demnă și s-au retras în pozițiile lor anterioare. Cu toate acestea, au continuat atacurile și bombardarea cu mortar a zonelor rezidențiale. Aproape fiecare așezare controlată a avut de suferit", a scris el pe canalul său de telegram.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat această declarație.

Ieri, Gaidai a spus că armata rusă a aruncat în aer podul dintre Severodonetsk și Lîsîceansk. S-a raportat că, fără acest pod, unitățile armatei ucrainene care rămân la Severodonețk le va fi mai greu să apere orașul.UPDATE 09:42. Forțele ruse și-au intensificat eforturile de a încercui și captura Severodonețk pe 21 mai și probabil că vor continua să facă acest lucru în zilele următoare, deoarece eforturile asupra altor axe de avans, inclusiv Izium, rămân în mare parte blocate, se menționează în cea mai recentă actualizare efectuată de Institutul pentru Studiul Războiului.

Trupele ruse din regiunea Luhansk se vor deplasa, probabil, pentru a valorifica câștigurile recente obținute în arcul Rubijne-Severodonețk-Luhansk-Popasna pentru a încercui și asedia Severodonețk - ultimul punct forte ucrainean din regiunea Luhansk.

„Milbloggeri ruși emit ipoteze asupra succesului tacticii rusești în zonă și l-au numit Bătălia de la Severodonețk - subliniind că aceasta este linia preliminară de efort în teatrul Donbas”, declară experții americani.

Informații cheie:

  • Forțele ruse desfășoară operațiuni pentru a întrerupe liniile de comunicație terestre ucrainene (GLOC) între Severodonețk și Lîsîceansk peste râul Severskyi Donețk;
  • Spațiul informațional din Mariupol va deveni probabil din ce în ce mai restrâns în săptămânile următoare, pe măsură ce forțele ruse își schimbă atenția de la finalizarea captării Uzinei Azovstal la consolidarea controlului ocupațional al orașului;
  • Trupele ruse își întăresc probabil gruparea în jurul orașului Harkiv pentru a preveni noi progrese ucrainene către granița internațională;
  • Forțele ruse ar putea să adune forțe în anumite zone din regiunile Zaporojie și Herson pentru a iniția operațiuni ofensive suplimentare pe axa de sud.UPDATE 09:27. Cadavrele a 1.290 de civili care au murit în timpul invaziei ruse au fost deja găsite în regiunea Kiev, a declarat poliția locală. Sâmbătă, trupul unei femei în vârstă care a murit în urma bombardamentelor au fost exhumate lângă Bucha, precum și cadavrul nepotului ei, în vârstă de 27 de ani.

Mai multe districte din regiunea Kiev sunt sub controlul armatei ruse de aproximativ o lună de la începutul lunii martie.

După ce trupele ruse s-au retras, aici au fost găsite numeroase dovezi ale masacrelor de civili.

Rusia susține că imaginile și filmările cu morții sunt fabricate, fără a furniza nicio dovadă.


UPDATE 08:30. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat, într-o nouă adresare video, că situația din estul Ucrainei rămâne a fi foarte gravă, în timp ce forțele ruse încearcă să avanseze spre Sloviansk și Severodonețk.

Potrivit acestuia, în cursul zilei de 21 mai, situația militară nu s-a schimbat semnificativ, dar „a fost foarte greu”.

„Războiul continuă. Nu s-a terminat. Mai trebuie să luptăm și să ne îndreptăm spre victorie. Poate că cineva i se pare că cineva poate uita de război și poate deveni lipsit de griji sau chiar neglijent. Dar nu: în fiecare zi mor ucraineni pentru independența noastră. Și fiecare dintre noi trebuie să aibă grijă în fiecare zi să ajutăm apărarea cu tot ce putem”, a spus Zelenskiy.


UPDATE 08:00. Președintele american Joe Biden a semnat legea care oferă Ucrainei ajutor militar, economic și umanitar în valoare totală de aproape 40 de miliarde de dolari.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai și 21 mai.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media