LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 139. Ucraina a primit încă 1,7 miliarde de dolari ajutor internațional/ Bilanțul deceselor la Chasov Yar se ridică la 45 de persoane

12 iulie 2022, 14:30 Ucraina 361
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în a 139-a zi de război, invazie declanșată de Rusia pentru a „denazifica” și „demilitariza” populația ucraineană. În această noapte, 12 iulie, au avut loc explozii puternice în Nikolaev, iar luptele continuă în regiunea Donețk.

Brigada a 60-a de infanterie a forţelor armate ucrainene a publicat o înregistrare video pe Facebook care aparent arată cum vehiculele sale blindate şi soldaţi intră în localitatea Ivanivka, în regiunea Herson, însoțită de mesajul că „forţele ucrainene au preluat controlul asupra încă unei localităţi ce fusese ocupată de Rusia.”

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) subliniază că președintele autoproclamat al Belarusului, Aleksandr Lukașenko, va continua probabil să ofere Rusiei acces la spațiul aerian din Belarus fără a implica armata în războiul din Ucraina. Analiștii spun că, oferind Rusiei spațiu aerian, Lukașenko demonstrează sprijinul cel puțin nominal pentru președintele rus Vladimir Putin. Ei presupun că așa încearcă Lukașenko să răspundă la presiunea pusă asupra lui de Putin, încercând să-l tragă în război.

Cu toate acestea, ISW consideră că participarea directă a Belarusului la războiul din Ucraina este scăzută - totul pentru că această participare ar putea afecta stabilitatea și chiar supraviețuirea regimului Lukașenko.

UPDATE 21:28. Regiunea secesionistă Doneţk din Ucraina şi-a deschis marţi o aşa-numită „ambasadă” la Moscova, informează AFP, citează Agerpres.

Natalia Nikanorova, „ministru de externe” al republicii pro-ruse autoproclamate în estul Ucrainei, a apreciat cu această ocazie că situaţia de pe teren „s-a agravat drastic” în ultimele zile.

Întrebată despre intenţia regiunii sale de a se uni cu Rusia, ea a răspuns: „Nu ne grăbim. Obiectivul principal este să eliberăm republica. Apoi va avea loc un referendum, la momentul potrivit, şi vom vedea care va fi voinţa poporului”.

Într-o astfel de situaţie, statutul „reprezentanţei diplomatice” a Doneţkului se va modifica, a precizat ea, în prezenţa „ambasadoarei” Olga Makeeva.

Cele două au discutat cu presa în curtea imobilului din centrul Moscovei unde va funcţiona „ambasada”, protejată de un dispozitiv de Poliţie.

La eveniment nu a asistat niciun oficial rus de rang înalt.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a recunoscut în februarie independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Luhansk din bazinul Donbas din estul Ucrainei, înainte de a ordona invadarea Ucrainei. Ofensiva rusă se concentrează în prezent în zona respectivă.

UPDATE 21:10. Serviciul pentru Situații de Urgență din Ucraina anunță că numărul decedaților în Chasov Yar a ajuns la 45, în urma atacului cu rachete asupra unui bloc de locuințe.

„La ora 19.30 au fost găsite cadavrele a încă 4 morți (în total au fost găsite 45 de morți, inclusiv 1 copil), 9 persoane au fost salvate de sub dărâmături”, se arată în nota informativă.

Operațiunile de căutare continuă.

UPDATE 20:55. Premierul ucrainean Denis Şmihal a mulţumit marţi Statelor Unite ale Americii pentru „incredibilul lor sprijin”, după ce Ucraina a primit încă 1,7 miliarde de dolari sub formă de asistenţă financiară internaţională, relatează Reuters.

Denis Şmihal a confirmat primirea banilor, despre care sâmbătă a indicat că vor veni din fondul creat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a Băncii Mondiale, Asociaţia pentru dezvoltare internaţională şi Agenţia SUA pentru dezvoltare internaţională.

„Recunoscător SUA & @POTUS (preşedintele SUA Joe Biden) pentru sprijinul lor incredibil”, a scris premierul ucrainean pe Twitter.

Sâmbătă, el a precizat că acest grant nerambursabil a fost convenit „ca urmare a amplei agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei” şi banii vor fi destinaţi acoperirii costurilor serviciilor medicale.

Este vorba de o nouă tranşă din ajutorul economic de 7,5 miliarde de dolari promis de SUA Kievului în luna mai.

Până acum, împreună cu banii de marţi, ajutorul economic al SUA pentru Ucraina de la debutul conflictului se ridică la 4 miliarde de dolari.

În aprilie şi mai, Washingtonul a livrat încă două ajutoare de câte 500 de milioane de dolari tot via Banca Mondială pentru „susţine necesităţile critice” ale Ucrainei, sume ce nu s-au înscris în planul de 7,5 miliarde promis de Biden în mai, notează AFP, potirvit Agerpres.

UPDATE 20:03. Uniunea Europeană va furniza Ucrainei un ajutor financiar în valoare de 1 miliard de euro pentru a ajuta ţara est-europeană să depăşească consecinţele războiului, aceasta fiind prima tranşă dintr-un pachet de 9 miliarde de euro anunţat în luna mai de către Comisia Europeană, transmit marţi AFP şi dpa.

Decizia a fost luată marţi de miniştrii de finanţe din UE, reuniţi la Bruxelles.

Ajutorul, sub formă de credite, vizează să răspundă nevoilor de finanţare imediate cele mai urgente ale Ucrainei, a declarat ministrul ceh al finanţelor Zbynek Stanjura, a cărui ţară asigură, până la finalul anului, preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE.

Suma ar urma să ajute statul ucrainean să acopere, printre altele, cheltuieli publice precum plata salariilor sau cheltuieli pentru funcţionarea spitalelor şi a şcolilor.

UPDATE 18:30. Cabinetul de Miniștri al Ucrainei va pregăti un proiect de lege privind introducerea unei examinări cuprinzătoare pentru dobândirea cetățeniei ucrainene. Potrivit prim-ministrului Denis Șmihal, ordinul de protocol corespunzător pentru îndeplinirea sarcinii președintelui Ucrainei a fost susținut în timpul ședinței de astăzi, scrie UNIAN.

Potrivit acestuia, Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Interne ar trebui să pregătească și să trimită proiecte de legi relevante spre examinare.

„În plus, Ministerul Educației și Științei, împreună cu Comisia Națională pentru Standardele Limbii de Stat, a fost însărcinat să elaboreze și să aprobe programele de examen pentru nivelul de competență în limba de stat, istoria Ucrainei și elementele de bază ale Constituției Ucrainei. Cetățenia Ucrainei de astăzi este un privilegiu. Și toți cei care pretind să o aibă, trebuie să cunoască și să înțeleagă principiile fundamentale ale țării noastre”, a subliniat Șmihal.

UPDATE 17:45. Șeful Administrației Militare Regionale Harkiv,Oleg Sinegubov, a anunțat pe canalul său Telegram că urmare a bombardării cartierelor industriale și Nemyshlyansky din Harkiv, 5 persoane au fost spitalizate.

„Clădiri distruse, incendii la întreprinderi și industrii private, mașini sparte, copaci tăiați de cioburi. Medicii au internat 5 persoane cu răni explozive și răni de la schije. Starea tuturor victimelor este de severitate moderată”, a spus el.

UPDATE 16:25. Serviciul de presă al Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei anunță că numărul morților ca urmare a unui atac cu rachete asupra satului Chasov Yar a ajuns la 38 de morți.

Până acum, salvatorii au curățat și demontat peste 400 de tone de elemente distruse ale clădirii.

Lucrările sunt în derulare.



UPDATE 15:25. Uniunea Europeană a înghețat până în prezent active în valoare de 13,8 miliarde de euro deținute de oligarhi și alte persoane și entități rusești sancționate pentru războiul pornit în Ucraina, a declarat marți cel mai înalt oficial din justiție al blocului comunitar, scrie Hotnews.

Oficialul a precizat că marea majoritate a acestei sume provine doar de la cinci dintre cele 27 de state membre ale UE, făcând apel la celelalte state să-și intensifice acțiunile.

Blocul comunitar are în prezent pe lista neagră privind agresiunea rusă 98 de entități și aproape 1.160 de persoane fizice.

„Pentru moment, avem fonduri înghețate provenind de la oligarhi și alte entități în valoare de 13,8 miliarde de euro, este o sumă destul de mare", a declarat marți comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.

„Dar o foarte mare parte, peste 12 miliarde (aproape 90% din suma totală), provine din cinci state membre, așa că trebuie să continuăm să îi convingem și pe ceilalți să facă același lucru", a declarat el reporterilor la sosirea la o reuniune a miniștrilor europeni ai justiției în capitala cehă Praga. El nu a identificat cele cinci țări.


UPDATE 15:00. Germania îşi consolidează securitatea cibernetică în contextul invaziei ruse din Ucraina, conform unui plan prezentat marţi, potrivit DPA și Agerpres.

Noile măsuri includ introducerea unui sistem central sigur de conferinţe video pentru administraţia federală şi crearea unei platforme pentru schimbul de informaţii privind atacurile cibernetice în cadrul Biroului Federal pentru Securitatea Informaţiilor (BSI).

Parte a planului este şi promovarea protecţiei cibernetice în rândul companiilor mici şi mijlocii dacă ele fac parte din aşa-numita "infrastructură critică", mai exact dacă sunt din sectoare precum transportul, alimentaţia, sănătatea, energia şi alimentarea cu apă.

UPDATE 14:27. Consiliul Uniunii Europene a aprobat alocarea a unui miliard de euro de asistență macrofinanciară Ucrainei. Aceste fonduri vor fi cheltuite pentru „asigurarea nevoilor urgente”.

„Acest lucru va oferi Ucrainei fondurile necesare pentru a acoperi nevoile urgente și pentru a asigura funcționarea infrastructurii critice”, a declarat ministrul ceh de finanțe Zbynek Stanjura.

Fondurile sunt alocate ca împrumut pe termen lung în condiții preferențiale. Suma poate fi transferată fie într-o tranșă, fie în mai multe. Plățile vor începe după semnarea unui memorandum cu autoritățile ucrainene, care va defini principiile transparenței și raportării privind utilizarea fondurilor.

UPDATE 13:35. Forțele ruse ar fi omorât cel puțin 10 oameni care căutau conexiune mobilă pe muntele Kremeneț, în apropiere de orașul Izium.

Aceștia ar fi fost împușcați, pe 8 iulie, cu muniție cu dispersie. Potrivit martorilor oculari, zeci de oameni au urcat pe muntele Kremeneț în acea zi, pentru că doar acolo pot prinde semnalul operatorilor ucraineni de telefonie mobilă.

Potrivit presei locale, atacul a avut loc la ora 14:00. Cel puțin 10 persoane au fost ucise. Numărul exact al victimelor este necunoscut, deoarece nu există nicio legătură cu orașul.

  • Președintele turc a avut discuții cu Zelenskiy și Putin despre deblocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră

UPDATE 13:00. Liderii Rusiei și Ucrainei au purtat luni discuții separate cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan cu privire la planurile de redeschidere a rutelor pentru transportul cerealelor prin Marea Neagră, scrie Politico.

Convorbirile telefonice ale președintelui turc cu Vladimir Putin și Vladimir Zelenskiy vor spori speranța că acesta va face progrese în direcția intermedierii unui acord care să permită reluarea transporturilor de cereale din porturile ucrainene.

„Președintele Erdogan a remarcat că este timpul ca Națiunile Unite să ia măsuri pentru planul de formare a coridoarelor securizate prin Marea Neagră pentru exportul de cereale”, se arată într-un comunicat al președinției turce.

Rusia blochează porturile Ucrainei de când Putin a decis să invadeze la sfârșitul lunii februarie. Ucraina este un exportator agricol major și o mare parte din cerealele sale sunt în mod tradițional trimise în țări dependente de import precum Egipt, Tunisia și Algeria.

Acum, milioane de tone de cereale ucrainene sunt blocate în depozite.

ONU și Turcia încearcă să medieze discuțiile pentru a reporni exporturile cruciale de cereale ale Ucrainei. Dar tensiunile sunt mari din cauza acuzațiilor de furt de provizii, pe care Moscova le neagă: Ministerul de Externe al Ucrainei estimează că forțele ruse au luat cel puțin 400.000 de tone de cereale din țară de la invazia din februarie.

Între timp s-a stabilit că la Istanbul va avea loc o întâlnire a delegaţiilor din Federaţia Rusă, Turcia, Ucraina şi ONU privind exportul de cereale ucrainene, a declarat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar.


UPDATE 12:20. Uniunea Europeană intenționează să anunțe un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în săptămânile următoare. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie așteptări la restricții privind gazul rusesc, întrucât nu există un acord în această problemă între țările UE, scrie Bloomberg cu referire la surse.

Publicația a raportat anterior că UE lucrează la restricții la importul de aur rusesc, care au fost deja introduse de Statele Unite și Canada. De asemenea, noile sancțiuni europene pot viza corectarea lacunelor din documentele anterioare și extinderea sancțiunilor personale împotriva persoanelor fizice și companiilor.

O serie de membri ai UE, în special Germania și Italia, sunt dependenți de gazul rusesc și se confruntă deja cu reduceri de aprovizionare.

Analiștii cred că Rusia reduce în mod deliberat livrările de gaz către Europa pentru a avea un efect de pârghie pe măsură ce iarna se apropie.


UPDATE 11:30. Cel puțin șapte persoane au fost ucise și 70 au fost rănite într-un atac cu rachete lansat în cursul nopții de forțele ucrainene asupra orașului Nova Kakhovka, aflat sub control rusesc, în regiunea Herson din sudul Ucrainei, a anunțat marți administrația instalată de Rusia în această zonă, transmite Reuters.

Oficialii pro-ruşi au declarat că Ucraina a lovit cu rachete HIMARS furnizate de SUA care au distrus depozite care conțineau salpetru, un compus chimic care poate fi folosit pentru a produce îngrășăminte sau praf de pușcă, ceea ce a dus la o explozie de proporții.

Oficialii ucraineni au declarat că forțele lor au distrus un depozit de muniții în Nova Kakhovka. Serghei Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației din Odesa, a scris pe canalul său Telegram că Nova Kakhovka are acum în „minus” depozitul de muniții.


UPDATE 10:55. De la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie și până în dimineața zilei de 12 iulie, Rusia a pierdut aproximativ 37.470 de soldați în războiul împotriva Ucrainei, dintre care 70 în ultimele 24 de ore, sunt ultimele date prezentate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Pierderi estimate ale ocupanților ruși până astăzi:

  • tancuri - 1.649 (+4);
  • vehicule blindate de luptă - 3.829 (+1);
  • sisteme de artilerie - 838 (+1);
  • lansatoare de grenade propulsate de rachete - 247;
  • echipamente de apărare aeriană - 109;
  • aeronave - 217;
  • elicoptere - 188;
  • echipamente auto și autocisterne - 2.699 (+3);
  • nave, bărci - 15;
  • drone de nivel operațional și tactic - 676 (+1);
  • echipamente speciale - 66;
  • rachete de croazieră - 155.

Ocupanții au suferit cele mai mari pierderi în direcția Mykolaiv. Datele sunt orientative și sunt încă în curs de rafinare.

Ucraina nu dezvăluie informații despre pierderile în rândul armatei sale. Cu toate acestea, președintele Vladimir Zelenskiy a declarat anterior că aproximativ 60-100 de militari ucraineni mor pe câmpul de luptă în fiecare zi, iar alți 500 sunt răniți.


UPDATE 10:05. Iranul va livra „sute de drone” Rusiei care întâmpină dificultăţi în faţa rezistenţei armatei ucrainene în estul ţării, a afirmat luni consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, scrie AFP.

„Informaţiile noastre indică faptul că guvernul iranian se pregăteşte să livreze Rusiei până la câteva sute de drone, printre care aparate de luptă, într-un timp foarte scurt”, a explicat el în cursul unui briefing de presă la Washington.


Aceste informaţii „indică, de asemenea, că Iranul se pregăteşte să antreneze forţele ruse în utilizarea acestor drone, iar primele sesiuni de antrenament urmau să debuteze la începutul lui iulie”, a adăugat consilierul prezidenţial, subliniind că nu ştie dacă aceste drone au fost deja livrate de Teheran.


UPDATE 09:55. Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a cerut luni Ucrainei să recunoască ceea ce el a numit adevărul ruşinos despre cum naţionaliştii ucraineni au masacrat peste 100.000 de polonezi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în ciuda frontului comun pe care Kievul şi Varşovia îl fac în prezent împotriva Rusiei, relatează Reuters și Agerpres.

Şeful statului polonez a făcut această afirmaţie la marcarea a 79 de ani de la crimele din 1943 din Volânia, în Polonia ocupată de nazişti, iar declaraţia reaminteşte de legăturile istorice complexe dintre Varşovia şi Kiev, într-un moment în care invazia rusă din Ucraina i-a apropiat pe cei doi vecini.

Polonia şi-a deschis porţile pentru refugiaţii ucraineni, iar Duda a permis ca ţara sa să fie folosită ca centru logistic pentru furnizarea de ajutor Ucrainei, în contextul în care aceasta duce un epuizant război de uzură cu Rusia.

Însă, în cadrul unei ceremonii care a avut loc luni, Duda a spus că adevărul despre masacrele din timpul războiului şi alte fapte similare petrecute în Galiţia de Est în 1944-1945 trebuie „spus ferm şi clar” indiferent de orice şi a cerut Kievului să recunoască epurarea etnică a polonezilor de către miliţiile naţionaliste ucrainene.

UPDATE 09:15. Președintele autoproclamat al Belarusului, Aleksandr Lukașenko, va continua probabil să ofere Rusiei acces la spațiul aerian din Belarus fără a implica armata în războiul din Ucraina, arată ultimele date ale Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW).

Analiștii spun că, oferind Rusiei spațiu aerian, Lukașenko demonstrează sprijinul pentru președintele rus Vladimir Putin. Ei presupun că așa încearcă Lukașenko să răspundă la presiunea pusă asupra lui de Putin, încercând să-l tragă în război.

Cu toate acestea, ISW notează că că probabilitatea participării directe a Belarusului la războiul din Ucraina este scăzută - totul pentru că această participare ar putea afecta stabilitatea și chiar supraviețuirea regimului Lukașenko.


UPDATE 08:54. Șeful Administrației Regionale din Nikolaev, Vitali Kim, anunță că în noaptea de 12 iulie, invadatorii ruși au bombardat teritoriul regiunii Nikolaev, în special localitatea Nikolaev a fost supusă unui tir masiv de rachete.

„În dimineața zilei de 12 iulie, Nikolaev a fost supus unui tir masiv de rachete. Se știe preliminar că două instituții medicale și clădiri rezidențiale au fost lovite. În urma bombardamentelor, 4 persoane au fost rănite, până în prezent nu au existat victime. Detaliat informațiile sunt în curs de verificare”, a spus Kim.


UPDATE 08:25. Administratorul numit de forțele ruse într-un mic oraș ocupat din regiunea Harkov a fost ucis în urma unui atentat cu bombă care se presupune că a fost pus la cale de ucraineni, au anunțat autoritățile regionale de ocupație, potrivit agenției TASS, preluată de REUTERS.

Evgheni Yunakov, administratorul orașului Veliki Burluk, a fost ucis de un grup de recunoaștere și sabotaj ucrainean, au anunțat autoritățile locale care au luat orașul sub control.

Tot luni, autorităţile ruse din regiunea ucraineană Herson au afirmat că au dejucat un atentat împotriva liderului lor din acest teritoriu, pe care Kievul încearcă să-l elibereze de sub ocupația rusă.


UPDATE 07:37. Serviciul de Urgență al Ucrainei anunță că numărul victimelor în localitatea Chasov Yar a crescut la 33.

„Începând cu ora 23:30, în timpul operațiunilor de salvare de urgență, cadavrul unui copil mort (născut aproximativ în 2013) a fost descoperit într-o clădire rezidențială cu cinci etaje din orașul Chasov Yar”, se arată în nota informativă.

În total, de la începutul lucrărilor, la fața locului au fost găsite cadavrele a 33 de persoane decedate, inclusiv un copil (născut aproximativ în 2013), iar 9 persoane au fost salvate de sub dărâmături. Lucrările sunt în derulare.


UPDATE 07:15. Diplomaţia ucraineană „condamnă cu fermitate„ decretul preşedintelui rus Vladimir Putin care înlesneşte accesul la cetăţenia rusă pentru toţi ucrainenii, văzând în acesta „o nouă atingere la suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, relatează AFP, citând MAE de la Kiev.

„Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate decretul preşedintelui Federaţiei Ruse”, a precizat instituţia într-un comunicat, adăugând că „decizia menţionată reprezintă o nouă atingere adusă suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, incompatibilă cu normele şi principiile dreptului internaţional”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret care înlesneşte accesul la obţinerea cetăţeniei ruse pentru toţi ucrainenii, fiind astfel extinsă o măsură care până acum se aplica doar locuitorilor din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.

„Cetăţenii Ucrainei (...) dispun de dreptul de a solicita cetăţenia Federaţiei Ruse conform procedurii simplificate”, se arată în decretul prezidenţial semnat de liderul de la Kremlin, publicat pe site-ul guvernului rus.


UPDATE 07:00. Primarul orașului Alexandr Senkevici, a anunțat despre producerea a mai multor explozii puternice în Nikolaev.

Primarul a îndemnat oamenii să nu iasă din ascunzișuri.

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie și 11 iulie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media