Un nou termen pentru deschiderea Arenei Chișinău. Detalii de la ministrul Andrei Spînu

14 iunie 2022, 12:29 Societate 340
Chisinău Arena.  Sursa: Igor Dodon/Youtube

Complexul sportiv „Arena Chișinău”, proiect care urma să fie dat în exploatare încă în 2019, ar putea fi deschis „cel mai probabil” în toamna anului 2022. Declarația a fost făcută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) Andrei Spînu, la emisiunea „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.

Potrivit viceprim-ministrului, prognoza privind deschiderea Arenei Chișinău este „realistă”.

„Aceasta Arenă trebuie gestionată, atâta timp cât a fost construită, de SRL „Arena Chișinău” care este o întreprindere de stat, sub Agenția Proprietății Publice (APP). Partenerul privat trebuie să-și primească ratele timp de 12 ani, conform contractului de parteneriat public privat, care a fost semnat cu APP”, a menționat ministrul Infrastructurii.

Fiind întrebat despre problema accesului spre Arenă, care constă în procurarea unor terenuri adiacente, Spînu a declarat că autoritățile, atâta timp cât actualul Guvern este la putere, va depune efort pentru a recupera și a aduce în proprietatea porțiunea de teren disputată.

„Este vorba despre o porțiune mare de teren care este pe lângă Arena Chișinău pe care noi cu siguranță o vom recupera și o vom aduce în proprietatea statului. Atâta timp cât, conform contractului sunt plătite aceste rate, la finalul plății acest teren vine înapoi”, a spus oficialul.

Mai mult, Spînu a sugerat că intenția autorităților anterioare ar fi fost ca terenul în cauză să nu se întoarcă în proprietatea statului și să fie folosit pentru alte scopuri.

Totodată, Spînu a precizat că nu exista riscul ca acest teren sa ajungă în proprietatea altcuiva - „atâta timp cât noi suntem la guvernare, riscul nu există”.

În același timp, de mai multe luni proiectul Arena Chișinău bate pasul pe loc, fiind blocat în proceduri de avizare și expertiză tehnică. Responsabili de la APP, MIDR și Agenția pentru Supraveghere Tehnică au examinat săptămâna trecută soluțiile pentru conectarea Arenei Naționale la infrastructura rutieră, pentru a permite recepționarea obiectului și înregistrarea lui la Cadastru.

Mai mult, Agenția Proprietății Publice susține că sunt necesari bani pentru construcția a două drumuri de acces și, pe lângă suma necesară construcției celor două drumuri de acces, pentru ca Arena să fie funcțională la capacitate maximă și în condiții de siguranță, conexiunea rutieră implică și negocieri pentru procurarea „unor terenuri”.

APP a informat că directorul general al Agenției, Eugeniu Cozonac, a transmis administratorului SRL Arena Națională să-și actualizeze soluțiile de conexiuni rutiere cu devize de cheltuieli la zi, în încercarea de a găsi o ieșire de impas pe acest proiect.

Parteneriatul public-privat demarat în august 2018 ce presupune construcția sălii polivalente la Chișinău a costat până acum circa 44,5 de milioane de euro. Statul a rambursat partenerului privat, până în iunie 2022, peste 16 milioane de euro. Certificatul de finalizare a lucrărilor a fost emis pe 24 decembrie 2019, dar construcția căilor de acces a trenat întâi din cauza pandemiei, ulterior din motive tehnice.

Între timp s-au constatat anumite de vicii la realizarea lucrărilor de construcții, pe care compania de construcții turcească Summa, partenerul privat al proiectului, le-a remediat.

„Arena Națională” urma să fie dată în exploatare în octombrie 2019, exact la un an de la începerea lucrărilor, însă au apărut probleme care nu au fost luate în calcul la etapa inițierii proiectului, iar pentru a fi rezolvate, a fost nevoie de investiții suplimentare: arena nu are construite drumuri de acces, iar unele terenuri adiacente complexului sportiv, pe unde urmează să fie făcute căi de acces, sunt în proprietate privată.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media