DOC/ Două instituții de învățământ din Chișinău vor fi redenumite în cinstea lui Spiridon Vangheli și Adrian Păunescu

14 iunie 2022, 13:27 Educație 345
Spiridon Vangheli și Adrian Păunescu.  Sursa: Colaj Replica Media

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a aprobat astăzi, 14 iunie, proiectele de decizie cu privire la modificarea denumirii Gimnaziuluinr. 7 în Gimnaziul „Adrian Păunescu” și a denumirii Școlii Primare nr. 90 în Școala Primară „Spiridon Vangheli”.

Astfel, Gimnaziul nr. 7 va fi redenumit în Gimanziul „Adrian Păunescu”.

Școala Primară nr. 90 va fi redenumită în Școala Primară „Spiridon Vangheli.

Spiridon Vangheli, autorul celor mai cunoscute opere pentru copii din Basarabia, scriitor al Poporului, cetățean de Onoare al municipiului Chișinău, își sărbătorește astăzi, 14 iunie, cea de-a 90-a aniversare.

Prozator, traducător şi editor, Spiridon Vangheli este unul din cei mai vestiţi scriitori din Republica Moldova.

Pentru a înveșnici opera vangheliană, în sectorul Râșcani a capitalei, pe strada Kiev, a fost inaugurat un scuar care poartă numele Guguță și un monument al cunoscutul personaj al lui Spiridon Vangheli. Lucrarea din bronz, cu o înălțime de 1,5 metri și a fost realizată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi.

În activitatea sa de peste jumătate de secol, maestrul a scos de sub tipar o serie de volume, printre care menţionăm: „Băieţelul din coliba albastră", „Isprăvile lui Guguţă", „Columb în Australia", „Guguţă - căpitan de corabie", „Steaua lui Ciuboţel", „Guguţă şi prietenii săi", „Copii în cătușele Siberiei", „Crăița" etc. A tradus din poezia şi proza universală pentru copii. Spiridon Vangheli este coautor, împreună cu Grigore Vieru, al unui excelent Abecedar. În 2006, scriitorul a lansat pentru micii cititori, proiectul „Carte de citire şi gândire" pentru clasele I-IV, în patru volume.

Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi ale lumii şi a apărut în 68 de ţări. Scriitorul a fost distins cu mai multe premii naţionale şi internaţionale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media