Ion Ceban a retras de pe ordinea de zi a CMC subiectele cu privire la donația de 200 de mii de euro oferită de Primăria Sectorului 2 București, majorarea tarifelor la transportul public municipal și pentru gestionarea deșeurilor

21 aprilie 2022, 11:22 Politică 119
Primăria Chișinău.  Sursa: tv8.md

Executivul Primăriei Chișinău, Ion Ceban, a retras de pe ordinea de zi de astăzi, 21 aprilie, a Consiliului Municipal Chișinău, mai multe subiecte importante ce țin de majorarea tarifelor la gestionarea deșeurilor în municipiul Chișinău și a tarifului la transportul public municipal, precum și cel de acordare a unei donații de 200.000 de euro din partea Primăriei Sectorului 2 București pentru renovarea Centrului Municipal de Tineret de pe bulevardul Dacia.

Astfel, Executivul a retras de pe ordinea de zi următoarele subiecte:

  • cu privire la acceptarea donației oferite de Primăria Sectorului 2 al Municipiului București pentru finanțarea proiectului „Renovarea sediului din bd. Dacia, nr. 37/1, destinat Centrului Municipal de Tineret;
  • cu privire la aprobarea Metodologiei de calculare a tarifelor pentru călătoria în transportul public din municipiul Chișinău;
  • cu privire la aprobarea catalogului de prețuri „Colectarea, transportarea și depozitarea deșeurilor municipale din municipiul Chișinău”;
  • cu privire la semnarea scrisorii de intenție, în vederea transmiterii Contractului de Finanțare FI No 81.436 SerapisNo 2011 0235 din 19.12.2013 încheiat între S.A. „Apă-Canal Chișinău” și Banca Europeană de Investiții;
  • cu privire la aprobarea tarifelor pentru repartizarea loturilor destinate înhumărilor, a taxelor pentru întreținerea cimitirelor și accesul cu mijloacele de transport pe teritoriul lor.

Amintim că pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Municipal Chișinău, care are loc astăzi, 21 aprilie, primarul Ion Ceban a inclus un proiect pentru aprobarea unei finanțări de 1 milion de lei românești (200.000 euro) din partea Primăriei Sectorului 2 din București. Cu toate acestea, într-o declarație acordată Mainnews.ro, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a negat că ar fi dat undă verde acestei alocări, precizând faptul că nu a primit vreun proiect.

La 20 aprilie, fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a anunțat că nu va susține majorarea tarifelor pentru colectarea, transportarea și depozitarea deșeurilor din municipiul Chișinău. Într-o conferință de presă organizată miercuri, 20 aprilie, președintele fracțiunii PAS din CMC Roman Cojuhari a declarat că este nevoie mai întâi de o strategie pe termen lung privind managementul deșeurilor și abia după asta să se ceară ridicarea tarifelor.

Regia „Autosalubritate” a inițiat consultarea publică a proiectului de decizie cu privire la ajustarea tariului pentru gestionarea deșeurilor de la 69,46 lei, cât este în prezent, la 153,10 lei pentru un metru cub.

Întreprinderea municipală a precizat că la calcularea noilor tarife s-a luat în calcul creșterea prețurilor la combustibil și alte consumabile, rata inflației în anul 2021, precum și stabilirea salariului minim în mărime de 3.500 de lei în sectorul real.

La 18 aprilie, primarul municipiului Chișinău susține că pierderile cumulative suferite de Parcul Urban de Autobuze (PUA) și Regia Transport Electric (RTC) în primele trei luni ale anului 2022 sunt de aproximativ 46 de milioane de lei și acuză consilierii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) că vin intenționat cu amendamente la proiectul cu privire la majorarea tarifului la transportul municipal și îi atenționează să nu blocheze transportul public în Chișinău și să nu falimenteze intenționat aceste două întreprinderi municipale responsabile de transportul din Chișinău și suburbii. Reacția lui Ion Ceban vine după ce a fost propusă noua metodologie de majorare a tarifului la transportul public de la 2 lei la 6 lei, pe care PAS l-a considerat „nejustificat de înalt”, consilierii menționând că „o ajustare a tarifului poate avea loc doar dacă vor fi înlăturate toate riscurile de fraudă și hoție din cadrul celor două întreprinderi municipale”

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media