Parlamentul Rusiei a votat pentru părăsirea Curții Europene a Drepturilor Omului

7 iunie 2022, 21:58 Externe 78
Duma de Stat a Rusiei.  Sursa: tv8.md

Parlamentarii ruși au votat pentru scoaterea Moscovei de sub jurisdicția Curții Europene a Drepturilor Omului, după mai bine de 20 de ani ca membru al Consiliului Europei, cea mai importantă organizație pentru drepturile omului de pe continent.

Duma de stat rusă a aprobat două proiecte de lege, unul care scoate țara de sub jurisdicția instanței și al doilea stabilește data de 16 martie ca dată limită, hotărârile împotriva Rusiei pronunțate după această dată nefiind puse în aplicare.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a devenit un instrument de luptă politică împotriva țării noastre în mâinile politicienilor occidentali”, a declarat președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin.

Unele dintre deciziile instanței „au fost în contradicție directă cu constituția rusă, cu valorile și tradițiile noastre”, a mai adăugat el.


Apelurile la CEDO deveniseră o ultimă soluție pentru reclamanți în mai multe cazuri importante care fuseseră respinse de instanțele ruse, așa că mișcarea de astăzi marchează încheierea a ceea ce mulți activiști au văzut drept ultima speranță pentru justiție.

Pe 15 martie, Consiliul Europei a decis excluderea Rusiei din organizația din care face parte CEDO, ca răspuns la războiul declanșat în Ucraina, în februarie. Moscova a declarat atunci că a decis independent să părăsească Consiliul Europei, fostul președinte Dmitri Medvedev afirmând că ieșirea Rusiei din organizație reprezintă o oportunitate de a restabili pedeapsa cu moartea, pe care regulile Consiliului Europei o interzic.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media