LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 66. Incendiu puternic la o centrală electrică din Rusia

30 aprilie 2022, 09:11 Ucraina 378
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Este foarte posibil ca negocierile dintre Ucraina și Rusia să se încheie, a declarat Vladimir Zelenskiy, care a invocat atrocitățile comise de soldații Moscovei. În paralel, ofensiva rusă din estul Ucrainei este în întârziere, susțin oficialii de la Pentagon, care cred că soldații lui Vladimir Putin înaintează cu greutate din cauza rezistenței acerbe a ucrainenilor. Ei precizează, de asemenea, că Moscova a lansat aproape 2.000 de rachete de la începutul războiului, a căror valoare Forbes o estimează la 7,5 miliarde de dolari.

Și Kievul a anunțat noi cifre ale pierderilor rusești: peste 23.000 de soldați, aproape 1.000 de tancuri, 155 de elicoptere și 190 de avioane. Statele Unite îl acuză pe Vladimir Putin de depravare, din cauza atrocităților comise în Ucraina. Este mesajul transmis aseară de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, pe care emoțiile l-au împiedicat, la un moment dat, să-și continue declarațiile. Tot ieri a fost confirmată și prima victimă americană a războiului - un tânăr de 22 de ani care lupta de partea armatei Kievului.

UPDATE 17:22. Celebra actriță de la Hollywood, Angelina Jolie, a fost văzută sâmbătă, 30 aprilie, într-o cafenea din orașul ucrainean Lvov. Presa ucraineană scrie că actrița, împreună cu colegii de la ONU, organizează asistență umanitară.

UPDATE 16:48. Peste 100 de copii din orașul ucrainean Borodianka, regiunea Kiev, au fost trimiși în Italia pentru odihnă și reabilitare, anunță curatorul direcției umanitare a armatei regionale de la Kiev, Aleksei Kuleba. În Italia, copii vor putea să studieze, să se perfecționeze și să se relaxeze, a mai menționat Kuleba.

UPDATE 16:24. Dialogul între Moscova şi Washington privind stabilitatea strategică este oficial „îngheţat”, a declarat sâmbătă un înalt oficial al Ministerului de Externe rus, citat de agenţia TASS.

Vladimir Iermakov, şeful departamentului de neproliferare nucleară din cadrul MAE rus, a spus că acele contacte ar putea fi reluate odată ce Rusia încheie ceea ce numeşte „operaţiunea militară specială” în Ucraina.

Iermakov a mai spus că Moscova crede că SUA intenţionează să finalizeze proiecte pentru desfăşurarea de rachete cu rază scurtă şi medie în Europa şi în regiunea Asia-Pacific. El nu a prezentat dovezi pentru a-şi susţine afirmaţia, notează Reuters.

„Apariţia unor astfel de arme în acele regiuni va înrăutăţi şi mai mult situaţia şi va alimenta cursa înarmării”, a mai spus el, potrivit TASS.

UPDATE 16:00. Trupele ruse fac tot posibilul pentru a distruge „orice urmă de viață” din Donbas, estul Ucrainei, a spus sâmbătă președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy.

„În Donbas, ocupanţii fac tot posibilul pentru a elimina orice viaţă din acest teritoriu. Bombardamentele brutale constante, atacurile ruseşti constante asupra infrastructurii şi cartierelor rezidenţiale sunt dovada faptului că Rusia vrea ca acest teritoriu să fie pustiu”, a afirmat el într-un mesaj video

UPDATE 15:35. Povestea pilotului ucrainean care a fost numit "Fantoma din Kiev" după ce a doborât zeci de avioane rusești a fost dezvăluită de jurnaliștii de la The Times of London.

Maiorul Stepan Tarabalka a eliminat peste 40 de avioane ale rușilor până în data de 13 martie când a fost doborât în urma unui atac.

Eroismul pilotului în vârstă de 29 de ani a ajuns legendar când guvernul ucrainean a făcut public că în chiar prima zi de război a doborât șase avioane ale rușilor.

UPDATE 15:11. Aproximativ 600 de oameni au fost evacuați din satul eliberat Russkaia Lozovaia, regiunea Harkov. Russkaia Lozovaia timp de două luni a fost sub ocupație rusă și a fost eliberat pe 29 aprilie.

Potrivit liderului partidului „Corpul Național” Andrei Bilețki, evacuarea populației civile a fost posibilă datorită forțelor speciale din „Azov”.


UPDATE 14:25. În orașul ucrainean Energodar, ocupat de trupele Rusiei, se introduce plata în ruble rusești: există deja magazine de unde produsele aduse din Crimeea, Belarus și Rusia pot fi cumpărate pentru ruble, anunță pe canalul său de Telegram compania nucleară ucraineană de stat Energoatom.

UPDATE 14:06. Ucraina încearcă evacuarea oamenilor de la Mariupol, însă Rusia respinge toate propunerile, a declarat sâmbătă consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak. Moscova nu vrea să permită crearea niciunui coridor umanitar.

„Distrugerea orașului Mariupol și a luptătorilor de la Azovstal este simbolică pentru ei”, a mai spus oficialul citat de Kyiv Independent.

UPDATE 13:20. Rușii au atacat o zonă rezidențială din Harkiv, potrivit Nexta.


UPDATE 12:41. Rușii au furat „câteva sute de mii de tone” de cereale în zonele din Ucraina pe care le ocupă, a declarat sâmbătă ministrul adjunct al agriculturii, citat de Reuters.

Într-o declarație la televiziunea națională ucraineană, Taras Vysotskiy, ministrul adjunct al agriculturii din Ucraina, că aproximativ 1,5 milioane de tone de cereale erau stocate în teritoriile ocupate. Demnitarul și-a exprimat îngrijorarea că cea mai mare parte din cantitate ar putea fi furată de ruși.

Ministerul de Externe din Ucraina a acuzat joi Rusia de furtul de cereale din teritoriile ocupate, un act despre care a spus că sporește amenințarea la adresa securității alimentare globale.

UPDATE 12:00. Autoritățile ucrainene au comunicat că 219 copii au fost uciși și peste 398 au fost răniți de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Cei mai mulți copii au fost uciși sau răniți în regiunile Donețk și Kiev.

De asemenea, au fost avariate 1.570 de instituții de învățământ, dintre care 111 au fost distruse în totalitate.

Ministerul de Interne a declarat că a primit peste 7.000 de rapoarte de persoane dispărute de la începutul războiului. Aproximativ jumătate dintre acestea au fost găsite.

De asemenea, aproximativ 2.000 de cadavre sunt neidentificate. Până în prezent, au fost comandate 927 de examinări ADN în cadrul dosarelor penale.

UPDATE 11:24. O centrală electrică recent inaugurată a fost distrusă de un incediu devastator. Există suspiciunile unui sabotaj intern.

Este vorba despre cea mai mare termocentrală electrică inaugurată de ruși în 2019.

Pagubele în urma atacului sunt estimate la circa 500 de milioane de dolari.

Centrala furniza energie electrică pentru o treime din populația insulei Sahalin. Sunt mai multe discuții că ar fi vorba despre un sabotaj, în contextul în care și zilele trecute au avut loc o serie de incendii pe teritoriul Rusiei despre care un consilier al lui Volodimir Zelenski a spus că vor continua atâta timp cât va continua invazia în Ucraina.

30 de persoane au fost evacuate în siguranță din termocentrală, spun autoritățile.

Autoritățile au transmis că este posibil ca focul să fi pornit de la compartimentul turbinei termocentralei.

Imaginile arată că termocentrala este distrusă aproape în totalitate. Pompierii intervin la fața locului.

UPDATE 11:00. Autorităţile ruse au trimis specialişti în domeniul nuclear la centrala de la Zaporojie, care fac presiuni și cer date confidențiale, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Oficialii ucraineni au transmis AIEA ultimele informaţii despre centrala nucleară, care este sub control rusesc, dar operată în continuare de stafful ucrainean, a precizat într-un comunicat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi.

Stafful ucrainean lucrează "sub o presiunea incredibilă", potrivit oficialilor ucraineni, citaţi în comunicat.

Conform Ucrainei, opt reprezentanţi ai Rosenergoatom, o unitate a companiei nucleare ruse de stat Rosatom, au fost trimişi la centrală, scrie DPA, citată de Agerpres. Ei ar fi cerut rapoarte zilnice de la conducerea centralei despre "aspecte confidenţiale" ale funcţionării uzinei.

UPDATE 10:28. Autoritățile ucrainene susțin că 23 200 de soldați ruși au murit în Ucraina de la începutul războiului.


UPDATE 09:30. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk, în ultima zi, au fost respinse paisprezece atacuri rusești, au fost distruse 11 tancuri, șapte sisteme de artilerie, 28 de vehicule blindate și 14 vehicule.UPDATE 09:06. Peste un milion de persoane au fost evacuate din Ucraina în Rusia începând cu 24 februarie, a afirmat ministrul rus de externe Serghei Lavrov în declaraţii publicate sâmbătă dimineaţa, informează Reuters.

Cele 1,02 milioane includ 120.000 de străini şi persoane evacuate din regiunile separatiste din Ucraina susţinute de ruşi, aşa-numitele republici populare Doneţk şi Lugansk, cărora Rusia le-a recunoscut independenţa chiar înaintea începerii invaziei.

Potrivit datelor ONU, peste 5,4 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse. Moscova o numeşte operaţiune specială de demilitarizare şi denazificare, în timp ce Kievul şi Occidentul spun că Rusia a lansat un război de agresiune neprovocat.

UPDATE 09:00. Nou născuții din Mariupol primesc certificate de naștere pe care sunt scrise însemnele așa-zisei republici populare Donețk, relatează Nexta. Comisarul parlamentar pentru drepturile omului Liudmila Denisova a confirmat informația și a precizat că astfel de documente reprezintă o violare a convenției ONU privind drepturile copilului.

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie,15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie și 29 aprilie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media