Anticorupție/ 17 deputați ar putea rămâne fără imunitate parlamentară pentru a fi sancționați, după ce au purtat panglica Sf. Gheorghe la 9 Mai care este interzisă prin lege

11 mai 2022, 14:05 Justiție 724
Marș de 9 Mai 4.jpg.  Sursa: Replica Media

17 deputați ai Parlamentului Republicii Moldova ar putea fi lispiți de imunitate parlamentară pentru a fi sancționați pentru că au purtat panglica bicoloră „Sfântul Gheorghe”, interzisă prin lege, în timpul manifestărilor de 9 Mai. Portalul Anticorupție.md scrie că șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că au fost prezentate Procuraturii Generale 17 procese-verbale deschise în cazurile aleșilor poporului care au sfidat legea.

„Ieri, am avut fixați peste 300 de persoane, dintre care au fost identificați 165. În ce privește persoanele care au un statut aparte, mă refer la deputați, sunt 17. În cazul acestora, au fost întocmite procese-verbale de constatare a faptei și au fost remise procuraturii”, a declarat șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, pentru Anticorupție.md.

Potrivit sursei citate, reprezentanții procuraturii urmează să se prezinte în Parlament pentru a solicita ridicarea imunității parlamentare în cazul deputaților care au încălcat legea.

„Aplicarea amenzii se aplică doar după ridicarea imunității”, a precizat Cernăuțeanu, relevând că parlamentarii care au purtat panglica bicoloră riscă amendă în valoare de 9.000 de lei.

Procurora de la Procuratura Generală Mariana Cherpec, responsabilă pentru comunicarea cu reprezentanții mass-media, ne-a comunicat că va reveni pe parcurs cu detalii.

Amintim că, la 9 Mai, în centrul capitalei s-a desfășurat marşul „Regimentului Nemuritor”, organizat de Comitetul Național Coordonator „Victoria”, sub umbrela Partidului Socialiștilor. În fruntea coloanei a defilat președintele de onoare al PSRM Igor Dodon la braț cu soția sa Galina, alături de colegii săi de partid, între care deputații Zinaida Greceanîi, Vlad Batrîncea, Bogdat Țîrdea, Vladimir Odnostalco și Grigore Novac.

Lângă aceștia au fost și membrii fostului Guvern socialist - fosta viceprim-ministră pentru Reintegrare, actuala membră a Comitetului Executiv al PSRM - Olga Cebotari, ex-ministrul de Interne Pavel Voicu, dar și fostul ministru al Apărării Victor Gaiciuc. De asemenea, au fost prezenți colegii de bloc al socialiștilor - comuniștii Oleg Reidman, Constantin Starîș, Diana Caraman.

Majoritatea dintre aceștia au sfidat legea și și-au agățat în piept panglica „Sfântul Gheorghe”, unul dintre simbolurile agresiunii ruse în Ucraina.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media