VIDEO/ Arestovici, în contextul evenimentelor din stânga Nistrului: „Poate fi o problemă foarte serioasă pentru R. Moldova și cel mai bun lucru pe care l-ar putea face este să ceară ajutorul Ucrainei sau României”

27 aprilie 2022, 09:27 Politică 598
Alexei Arestovici.  Sursa: zdg.md

Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Alexei Arestovici s-a expus pe marginea ultimelor evenimente petrecute în regiunea transnistreană. Potrivit lui, armata din regiunea transnistreană nu ar putea să ocupe atât de ușor Chișinăul. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu.

Arestovici a menționat că un scenariu ca armata din stânga Nistrului să intervină în R. Moldova ar crea „mari neplăceri” pentru țara noastră, iar cea mai bună soluție pentru R. Moldova, în acest context, este să ceară ajutorul Ucrainei și României.

„Poate fi o problemă serioasă pentru R. Moldova, care ar putea cere ajutorul Ucrainei sau României. Pe mulți moldoveni i-ar putea nemulțumi apelul la ajutorul românilor, pentru că există o asemenea poziție pentru mulți cetățeni că sunt popoare separate, dar limba este aceeași. Să zicem că sunt popoare diferite, nu neg, dar faptul că sunt vecini și cel mai probabil că România va răspunde la apel. Mai mult, România este o țară membră NATO, UE, iar aici ar putea fi tare «vesel».

Dar, trebuie să înțeleagă că și pentru noi R. Moldova este un vecin apropiat, apropiate ca destin, de aceea pot apela și la ajutorul Ucrainei”, a declarat Alexei Arestovici în cadrul interviului.

Întrebat dacă Ucraina ar fi capabilă să rezolve problema transnistreană, acesta a menționat că „o să ne descurcăm”, mimând pocnitul din degete de trei ori.

„Este un teritoriu al Moldovei suverane. Noi o putem face doar la solicitarea părții moldovenești”, a conchis Arestovici.


Amintim că, la 26 aprilie, două explozii s-au produs în satul Maiak din raionul Grigoriopol. Sursele media din stânga Nistrului spun că au fost deteriorate două antene de telecomunicații. Potrivit așa-zisului minister de interne de la Tiraspol, prima explozie s-a auzit la ora 6:40, a doua la 7:05. La fața locului au fost trimise serviciile de urgență și Poliția Grigoriopol, care a izolat teritoriul centrului de radio și televiziune „Maiak”.

Luni, 25 aprilie, a mai avut loc o explozie la sediul așa-ziselor Servicii de securitate de la Tiraspol.

Reprezentanții Biroului politici de reintegrare au declarat că persoane neidentificate au efectuat împușcături din aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiune. Conform datelor preliminare nu există victime sau persoane rănite. Potrivit Biroului, obiectivul urmărit de incidentul de astăzi ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autoritățile constituționale.

În context, președinta Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate, unde s-au dispus măsuri în acest sens și a recomandat instituțiilor publice:

1. Creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate;

2. Creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră;

3. Creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică;

4. Creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității.

Președinta Sandu a menționat că autoritățile statului vor lua toate măsurile necesare pentru prevenirea unor escaladări, pentru întărirea securității statului și protejarea cetățenilor.

Anatol
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media