Unul dintre autorii inițiativei legislative, deputatul PAS Gheorghe Ichim, a scris pe pagina sa de Facebook că acest proiect este o soluție pentru cetățeni în condițiile social-economice când are loc creșterea prețurilor la resursele energetice și că aceștia vor avea posibilitatea să se racordeze la centralele electrice care utilizează surse regenerabile de producere a energiei printr-o procedură mai rapidă și simplificată.
Modificări esențiale conform proiectului de lege:
- Eliberarea avizului de racordare de către distribuitorul de energie electrică în termen nu mai mare de 10 zile, avizul va fi gratuit.
- Racordarea consumatorului casnic în limitele puterii existente contractate, (până acum a fost doar în limita medie a consumului în ultimele 12 luni, va permite consumatorilor sa majoreze consumul de energie electrică).
- Excluderea certificatului de urbanism la proiectare.
- Excluderea autorizației de construcție.
- Simplificarea proiectului de execuție, vor fi incluse doar normative de electricitate și rezistență.
- Punerea în exploatare a centralei fotovoltaice de către distribuitorul de energie electrică fără avizare din partea ANRE, maxim în 2 zile.
- Recalcularea surplusului de energie electrică distribuit în rețea la data de 30 aprilie, ( dacă puterea de producere a energiei electrice va fi mai mare decât consumul, distribuitorul de energie electrică va achita diferența calculat la prețul mediu stabilit în ultimele 12 luni).
După intrarea in vigoare a proiectului de lege, se va reduce circa 4-5 luni din timpul de execuție, totodată vor fi diminuate cheltuielile aferente costului centralei fotovoltaice.
Guvernul va identifica programe de sprijin ai cetățenilor pentru a reduce din dependența de resurse energetice din exterior, a spus deputatul Gheorghe Ichim.
Expertul economic Veaceslav Ioniță a apreciat inițiativa grupului de deputați ca fiind „un proiect de lege pregătit foarte profesionist”.
„Moldova poate genera cel puțin 20% din consumul său de energie. Dar cu un mic efort și o politică de echilibrarea inteligentă putem crește ponderea energiei regenerabile până la 40-50%. Gospodăriile casnice trebuie încurajate pe trei dimensiuni de bază:
- Producerea de energie solară, producerea de energie Eoliana. În prezent sunt sisteme mici de 2-5 kw, care nu produc zgomot și pot fi instalate in zone rezidențiale. Avantajul lor este producerea de energie noaptea și iarna. Ideal este mix solar + eolian;
- Izolare și eficiență energetică. Instalare pompe de căldură, care dintr un kw energie produc 3 kw căldura. Altfel apus: 3 kw energie electrică produsă este echivalentă cu un m3 de gaz natural, care acum ușor ușor urca spre 30 lei/m3”, a scris experul IDIS Viitorul.
Ioniță a ecplicat că instalarea a 10KW de panouri solare timp de un an Produce energie electrică, transformată de pompele de căldură, echivalentă la 4,5 mii m3 de gaz natural. „Mai departe faceți singuri matematică. La prețurile care ne așteaptă la gaz, investiția se recuperează deja în trei ani”, a mai adăugat acesta.
