LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 93. Zelenskiy: Peste 22 de milioane de tone de cereale sunt blocate în porturi de Federația Rusă

27 mai 2022, 18:04 Ucraina 279
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de a 93-a zi de război, în urma invaziei Rusiei pe teritoriul său. Ofensiva intensificată a Rusiei în regiunea Donbas din estul Ucrainei reflectă „o politică evidentă de genocid”, a declarat președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy în discursul său în noaptea de joi. Totodată, pe parcursul zilei de ieri, nouă persoane, inclusiv un copil de cinci luni, au fost uciși la Harkiv, în urma unui noi atac al ocupanților ruși asupra zonelor rezidențiale din apropierea centrului orașului.

Ţările membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au adoptat o rezoluţie, iniţiată de către Ucraina, prin care condamnă „cu cea mai mare fermitate” agresiunea mlitară a Rusiei şi mai ales atacurile vizând serviciile ucrainene de sănătate

Între timp, Administrația Biden se pregătește să trimită sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina, iar Pentagonul a spus că, în ciuda avantajului uriaș în număr, trupele ruse din Donbas au făcut puține progrese.

UPDATE 21.45. Cea de-a doua tranșă a lotului de ajutor umanitar pentru Ucraina a fost transmis, astăzi, 27 mai, de Guvernul Republicii Moldova. Șapte camioane cu produse de primă necesitate, destinate cetățenilor ucraineni, au plecat din vama Criva – Mămăliga către Cernăuți.

Cinci camioane au transportat bunuri materiale din gestiunea Ministerului Afacerilor Interne – saci de dormit, corturi, măști antigaz. În celelalte două camioane au fost stocate produse asigurate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Oamenii din Ucraina vor primi alimente nealterabile, hrană pentru animale, haine și truse de igienă pentru întreaga familie.

Acesta este cel de-al doilea lot umanitar pe care Republica Moldova îl transmite țării vecine, în valoare totală de peste 67,5 milioane de lei.


UPDATE 21:30. Ucraina, preţurile la energie, politica europeană de apărare comună şi problemele create de războiul ruso-ucrainean pentru securitatea alimentară vor fi principalele teme ale summitului UE din 30-31 mai, a declarat vineri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a îndemnat statele UE să ajute Kievul pentru a-şi acoperi necesarul de lichidităţi, relatează agenţia EFE și Agerpres.

Într-o scrisoare adresată celor 27 de şefi de stat şi de guvern, Charles Michel a semnalat că doreşte ca la acest summit extraordinar să se avanseze în discuţiile asupra tuturor acestor teme enunţate.


UPDATE 20:29. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat că peste 22 de milioane de tone de cereale sunt blocate în porturi de Federația Rusă, numind situația o potențială „catastrofă” pentru securitatea alimentară globală.

Președintele ucrainean a mai spus că estimările ONU că foametea ar putea afecta încă 50 de milioane de oameni în acest an sunt o estimare „conservatoare”, ceea ce înseamnă că numărul celor afectați va fi mai mare.

„Foametea nu vine singură, este întotdeauna însoțită de haos politic care exacerbează situația, ruinează viețile oamenilor, creând condiții nesigure pentru oamenii obișnuiți”, a spus el.

„În iulie, când multe țări își vor epuiza stocul de recoltă de anul trecut va deveni evident că catastrofa se apropie cu adevărat”, susține Zelenskiy.


UPDATE 20:06. Forțele aeriene ucrainene spun că unul dintre avioanele sale a doborât vineri un avion de luptă rusesc Su-35 deasupra regiunii de sud a Hersonului.


UPDATE 19:45. Ministrul Afacerilor Externe al Regatului Unit Liz Trass a respins informația conform căreia există un acord informal între țările NATO de a refuza furnizarea de arme occidentale Ucrainei, precum tancuri sau avioane, scrie The Guardian.


„Aceste zvonuri nu sunt deloc adevărate. Înțelegem clar că sprijinirea Ucrainei cu tancuri și avioane este absolut legală și susținem cu tărie munca pe care Republica Cehă a făcut-o pentru a trimite tancuri în Ucraina”, a declarat Trass în timpul vizitei sale la Praga din 27 mai.

Ea a menționat, de asemenea, că Regatul Unit ajută Polonia să-și completeze stocurile de echipamente de apărare, deoarece Varșovia a trimis tancuri în Ucraina.

UPDATE 19:30. Centrul Unic de Gestionare a Crizei a prezentat, astăzi, ultimele date privind situația refugiaților din țara vecină.

  • Pe teritoriul Republicii Moldova continuă să se afle peste 83.800 refugiați din Ucraina, dintre care circa 44.500 sunt minori.
  • În ultimele trei luni, 474.770 de persoane au intrat în țară, iar dintre acestea - 74.870 s-au întors în Ucraina.
  • În total, peste 716 mii de mese zilnice au fost distribuite în centrele de plasament de către Guvern, organizațiile non-guvernamentale și Programul Alimentar Mondial.
  • În aceeași perioadă, au fost înregistrate cca 14.000 de solicitări de asistență medicală primară, urgentă și de spitalizare, dintre care: 86 cazuri COVID, 101 nașteri, 518 ședințe de dializă și 241 ședințe de chimio și radioterapie.

UPDATE 19:03. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o discuție telefonică vineri, 27 mai, cu președinta Georgiei, Salome Zourabichvili. Dialogul s-a focusat pe riscurile de securitate pe care le comportă războiul purtat de Rusia în Ucraina, precum și pe eforturile umanitare făcute pentru a ajuta refugiații din statul vecin.

„Evoluțiile curente de securitate din țara noastră și din regiune au fost abordate de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în discuția telefonică pe care a avut-o astăzi cu Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili. Dialogul s-a focusat pe riscurile de securitate pe care le comportă războiul purtat de Rusia în Ucraina, precum și pe eforturile umanitare făcute pentru a ajuta refugiații din statul vecin”, se arată în comunicatul emis de Președinție.


UPDATE 18:45. Statele din UE se îndreaptă spre un acord asupra unui embargo petrolier împotriva Rusiei, care deocamdată ar urma să excludă petrolul livrat prin conducte, astfel încât măsura să fie acceptată şi de ţările membre care nu au ieşire la mare şi ar fi afectate mai sever de un embargo complet, afirmă oficiali europeni citaţi vineri de Reuters.

Un acord ar putea fi obţinut la reuniunea la nivel de ambasadori pe care statele UE o vor avea duminică la Bruxelles, la timp astfel încât liderii europeni să poată anunţa înţelegerea la summitul lor din 30-31 mai, scrie Agerpres.

„Ideea este de a separa în embargoul petrolier livrările pe cale maritimă de cele efectuate prin conducte”, iar acestea din urmă „vor beneficia de o excepţie pentru o perioadă astfel încât să poată fi organizată o soluţie de înlocuire”, explică unul dintre oficialii citaţi.

Refuzul Ungariei faţă de acest embargou în formula propusă la începutul lunii mai de Comisia Europeană, dar şi rezervele exprimate de mai multe alte state membre au împiedicat adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei după agresiunea acesteia contra Ucrainei.

UPDATE 18:00. Peste 90% din locuințe din orașul Severodonețk sunt avariate susține un oficial militar local, menționând că apărarea continuă. Orașul „a rezistat toată noaptea” sub atacul rusesc puternic, a declarat Oleksandr Striuk, șeful administrației militare de la Severodonețk, într-un interviu radio. Acestaa recunoscut însă că forțele ruse continuă să preseze.

„Ieri luptele au avut loc la intrarea în oraș”, a spus el. „Armata noastră a reușit să oprească avansarea trupelor ruse care încercau să pătrundă în oraș. Inamicul este situat pe două treimi din perimetrul orașului, dar nrașul nu este înconjurat”, scrie CNN.

Orașul a suferit distrugeri la scară largă, a spus Striuk.

„Uzina chimică Azot este bombardată”, a spus el.

„Sunt morți în rândul populației civile și printre angajații întreprinderii. Nouăzeci la sută din fondul de locuințe este deteriorat, 60% va trebui reconstruit”, a spus oficialul.


UPDATE 17:13.Consilierul prezidențial Mihailo Podolyak susține că Rusia folosește cele mai puternice arme non-nucleare în Ucraina. Acesta a publicat un videoclip cu sistemul rusesc de lansatoare de rachete Solntsepek, relatează Ukrinform.

„Acesta este sistemul rusesc de lansare de rachete multiple Solntsepek. Unii parteneri evită să dea Ucrainei armele necesare de teama unei escaladări. Escaladare, serios!? Rusia folosește deja cele mai puternice arme non-nucleare împotriva Ucrainei, arzând oamenii de vii. Poate că este timpul să ne dați MLRS?", a scris vineri pe Twitter consilierul lui Volodimir Zelenski.


UPDATE 16:52. Pierderile economice totale ale Ucrainei din invazia rusă se vor ridica la 600 de miliarde de dolari, au calculat experții de la Școala de Economie din Kiev (KSE).

Această sumă include daunele aduse clădirilor rezidențiale și administrative, infrastructurii urbane, precum și costuri suplimentare de apărare și suport social.

Pierderile directe din distrugerea clădirilor și a infrastructurii urbane sunt estimate la 105 miliarde de dolari, din care aproximativ 40 de miliarde de dolari sunt în fondul de locuințe.

Companiile ucrainene au suferit pierderi economice de 11 miliarde de dolari.

Potrivit KSE, peste 200 de companii, fabrici și fabrici ucrainene au fost distruse, avariate sau capturate de armata rusă.


UPDATE 16:21. Premierul britanic a acordat un interviu pentru Bloomberg și, în special, a spus că Ucraina are nevoie de mai multe arme ofensive, inclusiv de sisteme de rachete cu lansare multiplă cu rază lungă de acțiune - țările occidentale nu le-au transferat încă în Ucraina.

„Mă tem că Putin, cu un mare preț pentru el și pentru armata rusă, continuă să roadă pământul din Donbas. El continuă să facă progrese graduale, lente, dar, mă tem, tangibile și, prin urmare, este absolut esențial să continuăm să sprijinim ucrainenii din punct de vedere militar. Cred că este foarte, foarte important să nu fim amânați de eroismul incredibil al ucrainenilor care i-au împins pe ruși înapoi de la porțile Kievului”, a declarat Boris Johnson.

„Cum poți negocia cu un crocodil când îți mănâncă piciorul stâng. Exact asta face Putin. Va încerca să înghețe conflictul, va încerca să cheme la încetarea focului... Desigur că trebuie să oprim războiul, lumea are nevoie disperată de el. Dar singura modalitate de a pune capăt este atunci când Putin recunoaște că această „denazificare” a sa a avut loc. Și va putea să iasă din conflict cu onoare și demnitate”, a mai adăugat premierul britanic.


UPDATE 15:33. Cancelarul austriac intenționează să discute astăzi cu președintele Putin, scrie presa austriacă.

Karl Nehammervrea să discute cu Putin despre un posibil schimb de prizonieri și despre crearea unor „coridoare verzi” pentru produsele agricole, pe care în timp de pace Ucraina le-a furnizat multe țări ale lumii, iar acum este blocată în porturi.

Nehammer discutase anterior despre asta cu Vladimir Zelenskiy. Astfel, scrie presa, Austria arată că este angajată într-o „politică activă de neutralitate”.

Mai devreme, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că acesta este programat să aibă un apel telefonic internațional în această după-amiază - fără a preciza cu cine va vorbi exact președintele rus.


UPDATE 14:56. Negocierile dintre Rusia și Ucraina sunt în prezent înghețate, a declarat vineri Kremlinul, acuzând Kievul că a făcut declarații „contradictorii” pe care Moscova nu le înțelege, transmite CNN.

„Negocierile sunt înghețate de decizia părții ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„În general, conducerea Ucrainei face în mod constant declarații care se contrazic. Acest lucru nu ne permite să înțelegem pe deplin ce vrea partea ucraineană”, a adăugat Peskov.

Joi, Peskov a declarat că Moscova se așteaptă ca Kievul să accepte status quo-ul și să-și îndeplinească cerințele teritoriale, în urma remarcilor fostului secretar de stat american Henry Kissinger, care păreau să sugereze că Ucraina trebuie să accepte să renunțe Rusiei la Crimeea și o mare parte din regiunea Donbas.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută pentru Reuters, consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podolyak a exclus să accepte o încetare a focului cu Rusia și a spus că Kievul nu va accepta niciun acord cu Moscova care implică cedarea teritoriului.


UPDATE 14:20. 10 gardieni naționali ucraineni au murit după o explozie asupra regiunii Dnipropetrovsk, a declarat astăzi șeful apărării teritoriale a Niprului, Ghenadi Korban, scrie Ukrayinska Pravda cu referire la presa locală.

Potrivit acestuia, una dintre rachete a lovit cazarma Gărzii Naţionale din regiunea Dnipro din regiune. 10 persoane au fost ucise, 35 de persoane au fost rănite.

Korban spune că trei rachete au fost lansate din regiunea Rostov, în timp ce alte două rachete rusești nu au provocat nicio pagubă.


UPDATE 14:00. Absolvenții ucraineni din acest an vor susține examene conform unei proceduri simplificate, cu ajutorul unui test național multidisciplinar, acesta va înlocui examenul tradițional ZNO (evaluare externă independentă; analog în Rusia este Examenul de stat unificat).

La test s-au înscris deja aproximativ 149 de mii de adolescenți, dintre care 14,5 mii vor susține testul din străinătate, deoarece au fugit de război cu părinții.

Ministrul Educației și Științei al Ucrainei, Serghei Shkarlet, a spus că din 12 iulie, școlarii vor putea descărca o invitație din contul lor personal pe un site special, unde va fi indicat locul și ora specifică a testului.

Ministerul spune că va fi imposibil să se organizeze examenul în teritoriile ocupate.

Ministerul mai cere ca copiii de acolo să se înscrie la examen - și poate în iulie se va putea organiza într-un loc sigur.


UPDATE 13:36. Acțiunile Rusiei în Ucraina oferă suficiente dovezi pentru a concluziona că Moscova incită la genocid și comite atrocități menite să distrugă poporul ucrainean, potrivit primului raport independent despre acuzațiile de genocid din acea țară, scrie CNN.

Raportul juridic, semnat de peste 30 de juriști și experți în genocid, acuză statul rus de încălcarea mai multor articole din Convenția Națiunilor Unite privind genocidul. Acesta avertizează că există un risc grav și iminent de genocid în Ucraina, susținând acuzațiile cu o listă lungă de dovezi, inclusiv exemple de ucidere în masă de civili, deportări forțate și retorica anti-ucraineană dezumanizantă folosită de oficiali ruși de rang înalt.

Raportul a fost elaborat de Institutul New Lines pentru Strategie și Politică, un think tank din SUA și Centrul Raoul Wallenberg pentru Drepturile Omului, care are sediul în Canada, și urmează să fie lansat vineri, autorii trimițând copii către parlamente, guverne și organizații internaționale din întreaga lume.

O copie anticipată a raportului a fost distribuită exclusiv CNN.

„Am reunit experți juridici de top din întreaga lume, care au examinat apoi toate dovezile și au ajuns la concluzia că Federația Rusă poartă responsabilitatea pentru încălcările Convenției de genocid în Ucraina”, a declarat Azeem Ibrahim de la Institutul New Lines pentru CNN.

Ibrahim a vizitat Ucraina în martie pentru a aduna dovezi pentru raport.

„Aceasta este o examinare foarte amănunțită și detaliată a dovezilor extinse”, a spus el.

„Ceea ce am văzut până acum este că acest război este genocid prin natura sa, în ceea ce privește limbajul folosit și modul în care este executat. Este foarte, foarte clar”, a mai adăugat acesta.


UPDATE 12:10. Un volum record de ţiţei rusesc urmează să fie livrat în petrolierele din India şi China, reprezentând cantităţi fără precedent trimise către aceste ţări. Totul vine în condiţiile în care alte state au restricţionat importurile, din cauza războiului din Ucraina, transmite Bloomberg.

Între 74 şi 79 milioane de barili de ţiţei din Rusia (membru în grupul OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) s-au aflat săptămâna trecută în tranzit şi în depozite plutitoare, mai mult decât dublu faţă de nivelul de 27 milioane de barili de ţiţei în februarie, înainte de invadarea Ucrainei, arată datele analiştilor de la Kpler. Aceştia susţin că Asia a depăşit Europa, fiind pentru prima dată cel mai mare cumpărător luna trecută, iar decalajul se va adânci în mai.

Datele indică cum a fost modificat comerţul energetic global de război, în condiţiile în care Marea Britanie, SUA şi multe companii din UE au refuzat să cumpere ţiţei rusesc, forţând Moscova să caute cumpărători în Asia. India şi China au importat milioane de barili de ţiţei din Rusia, profitând de discounturile ridicate.

„Unii cumpărători interesaţi din Asia sunt motivaţi mai mult economic decât de o poziţie politică, SUA urmăresc cu atenţie achiziţiile Indiei de ţiţei rusesc, deci acest flux s-ar putea confrunta cu riscuri", susţine Jane Xie, de la Kpler.

Cantităţile combinate de ţiţei rusesc care au ajuns la principalii cumpărători din Asia - India şi China - au atins în aprilie un nivel record, în special în urma creşterii achiziţiilor din India, apreciază Xie.

Petrolierele fac astfel călătorii mai lungi din porturile ruseşti către Asia, în loc să meargă în Europa, în mod obişnuit o călătorie dus spre China durează aproximativ două luni.

La 26 mai, era transportată pe apă o cantitate de aproximativ 64,3 milioane de barili de ţiţei din Rusia, faţă de 24,7 milioane de barili de ţiţei la finalul lunii februarie, arată datele Kpler.


UPDATE 11:11. În ultimele 24 de ore, 55 de așezări din regiunile Donețk și Luhansk au fost atacate de trupele ruse, anunță armata ucraineană.

„Civilii ruși au ucis 13 civili și au rănit încă cel puțin 15 într-o singură zi”, se arată în raport.

Inamicul a distrus 169 de obiecte civile, inclusiv: 137 de case, 12 întreprinderi private, un atelier mecanic al minei Artemsil, o brigadă de pompieri cu echipamente speciale, garaje, mașini, precum și o școală, centru de recreere „Green Grove” („Green Grove"), complexul hotelier „Lîsîceansk” și „House of Technology”, care găzduiește centrul de ajutor umanitar Lîsîceansk.

Unitățile SES, care fac parte din Forțele Aliate, au lichidat 6 incendii în regiunea Donețk într-o singură zi, ca urmare a bombardamentelor inamice: în Soledar, Svyatogorsk și Khrestyshche. În regiunea Luhansk, din cauza bombardamentelor intense ale trupelor ruse, stingerea incendiilor este imposibilă.

Geniștii au găsit și neutralizat 32 de dispozitive explozive în raioanele Pokrovsky și Severodonețk.

În ultimele 24 de ore, salvatorii au evacuat 759 de persoane din zonele de luptă.


UPDATE 10:51. Aproape 70 de cadavre au fost găsite sub dărâmăturile unei foste uzine din Mariupol, a anunțat vineri consilierul primarului din orașul ocupat de ruși, Petro Andriușcenko, pe canalul său de Telegram. Oficialul a publicat și imagini video de la fața locului, în care se vede cum pompierii transportă saci de plastic cu cadavre si le încarcă în mașini.

„În timpul evacuării molozului de pe strada Kuindji, aproximativ 70 de cadavre au fost găsite pe teritoriul fostei fabrici Oktiabri. Motivul este același - oamenii au fost blocați sun dărâmăturile clădirii după bombardament. Cadavrele morților au fost împachetate în pungi de plastic și scoase pentru a fi înmormântate într-o groapă comună din satul Starîi Krîm. Nu s-a efectuat identificarea, dar localnicii spun că nu a mai rămas nimict de identificat, având în vedere starea cadavrelor”, a transmis Andriușcenko.


UPDATE 09:49. Armata ucraineană anunță despre pierderile rusești de la începutul invaziei:

personal - aproximativ 29.750 (+150);

rezervoare - 1322 (+7);

Mașini blindate de luptă - 3.246 (+11);

sisteme de artilerie-623 (+6);

RSZV / MLRS - 201 (+0);

Sisteme de război antiaerian - 93 (+0);

aeronave-206 (+0);

elicoptere-170 (+0);

UAV nivel operațional-tactic - 503 (+1);

rachete de croazieră - 115 (+1);

nave de război / bărci - 13 (+0);

vehicule și rezervoare de combustibil - 2.226 (+1);

echipamente speciale - 48 (+1).


UPDATE 09:30. În rezumatul de dimineață, Departamentul de Apărare al Regatului Unit atrage atenția asupra următoarelor fapte:

Rusia își continuă ofensiva împotriva Lîsîceansk și Severodonețk;

Satele mici din zona Popasna au fost luate sub controlul trupelor ruse;

Rusia pune presiune asupra „cazanului” Severodonețk, deși Ucraina deține încă mai multe zone fortificate, împiedicând trupele ruse să stabilească controlul asupra întregului teritoriu al Donbas-ului;

Pentru a continua ofensiva în sudul Ucrainei, comandamentul rus a primit tancuri T-62 învechite de o jumătate de secol, care se află în rezervă adâncă. Faptul că T-62, lipsit de apărare modernă, este deosebit de vulnerabil la armele antitanc de nouă generație, indică o lipsă acută de arme moderne în Rusia.


UPDATE 09:00. De la începutul războiului, 241 de copii au decedat, iar 438 au fost răniți. Cei mai afectați copii au fost în regiunea Donețk - 151, regiunea Kiev - 116, regiunea Harkov - 108, regiunea Cernihiv - 68, regiunea Luhansk - 50, regiunea Herson - 49, regiunea Mykolaiv - 45, regiunea Zaporizhia - 28, regiunea Sumy - 17, orașul Kiev - 16, regiunea Zhytomyr - 15.

Totodată, 1.887 de instituții de învățământ au fost avariate din cauza bombardamentelor ruse, 180 dintre ele au fost complet distruse.



UPDATE 08:30. Alexandr Lukașenko, președintele belarus care este un aliat apropiat al lui Putin, a ordonat crearea unui nou comandament militar pentru sudul țării care se învecinează cu Ucraina, transmite agenția de presă de stat Belta, preluat de The Guardian.

Lukașenko a fost citat de Belta spunând: „Din păcate, s-a deschis o nouă direcție, un nou front cum se spune, și nu-l putem neglija”.

La începutul acestei luni, forțele armate din Belarus au declarat că vor desfășura trupe pentru operațiuni speciale în trei zone din apropierea graniței sale de sud cu Ucraina.

Minsk s-a plâns de faptul că aliații NATO adună soldați în apropierea granițelor sale - Polonia, Lituania și Letonia sunt toate membre ale alianței - și crește volumul și intensitatea propriilor exerciții militare ca răspuns. Lukașenko a vorbit, de asemenea, despre rolul rachetelor de fabricație rusă în consolidarea apărării țării.


UPDATE 08:20. Șapte persoane au fost confirmate decedate în regiunea Luhansk pe parcusul zilei de ieri: 4 în Severodonețk, 1 în Komyshuvas, 2 în Hirsky. Totodată, alte 50 de case au fost distruse, a spus șeful regiunii.

În Lysychansk, rușii au deschis focul asupra unei secții de poliție, nimeni nu a fost rănit.



UPDATE 08:00. Oficialii din Ucraina au recunoscut că Rusia conduce în luptele din estul țării. Guvernatorul regiunii Luhansk, Serghei Gaidai, a spus că doar 5% din zonă rămâne acum în mâinile ucrainenilor – în scădere față de aproximativ 10% în urmă cu puțin mai mult de o săptămână – și că forțele ucrainene se retrag din unele zone.

„Armata rusă și-a aruncat toate forțele pentru a lua regiunea Lugansk”, a spus el într-un videoclip pe Telegram. „La periferia orașului Severodonetsk au loc lupte extrem de acerbe. Pur și simplu distrug orașul, îl bombardează în fiecare zi, bombardează fără pauză.”


UPDATE 07:45. Pentagonul estimează că Rusia a pierdut aproximativ 1.000 de tancuri, peste 350 de sisteme de artilerie și peste 50 de elicoptere în războiul împotriva Ucrainei.

Cu toate acestea, Rusia are încă un avantaj în ceea ce privește cantitatea de echipamente și forță de muncă.

„Rușii au un avantaj aici în ceea ce privește numărul de mijloace pe care le pot folosi în această luptă, în ceea ce privește oamenii, echipamentele și armele, și trebuie doar să ținem cont de asta”, au declarat persoane din cadrul Ministerului Apărării american pentru CNN.


UPDATE 07:30. Ţările membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au adoptat joi o rezoluţie, iniţiată de către Ucraina, prin care condamnă ”cu cea mai mare fermitate” agresiunea mlitară a Rusiei şi mai ales atacurile vizând serviciile ucrainene de sănătate


UPDATE 07:15. Administrația Biden se pregătește să trimită sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina, iar Pentagonul a spus că, în ciuda avantajului uriaș în număr, trupele ruse din Donbas au făcut puține progrese, scrie CNN. Potrivit unor surse, Statele Unite urmează să trimită sisteme cu rază lungă de acțiune ca parte a unui pachet mai mare de ajutor militar în Ucraina, care ar putea fi anunțat săptămâna viitoare.


UPDATE 07:00. Ofensiva intensificată a Rusiei în regiunea Donbas din estul Ucrainei reflectă „o politică evidentă de genocid”, a declarat președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy în discursul său în noaptea de joi.

„Ofensiva actuală a ocupanților din Donbas poate face regiunea nelocuită”, a spus Zelenskiy.

„Ei vor să tranforme în cenușă localitățile Popasna, Bakhmut, Lyman, Lysychansk și Severodonetsk. Ca Volnovakha, ca Mariupol."

În orașele mai apropiate de granița cu Rusia, cum ar fi Donețk și Lugansk, forțele ruse „adună pe toți cei care pot ocupa locul celor uciși și răniți în contingentul de ocupație”, a spus Zelenskiy.

În urmă cu exact opt ani, pe 26 mai, aeroportul din Donețk a încetat să funcționeze. În acea zi, se pare că, nimeni nu a prevăzut cum se vor dezvolta evenimentele din Donbas în acești ani. Și apoi - în toată Ucraina, după o invazie pe scară largă.

Pot fi două lucruri pot fi spuse cu încredere. Primul. Ucraina va fi întotdeauna un stat independent și nu va fi distrusă. Singura întrebare este ce preț va trebui să plătească poporul nostru pentru libertatea lor? Ce preț va trebui să plătească Rusia - pentru acest război fără sens împotriva noastră?

Evoluțiile catastrofale ar fi putut fi oprite dacă lumea ar fi tratat situația din Ucraina ca pe a lor. Dacă cei puternici ai lumii nu s-ar fi jucat cu Rusia, ci ar fi presat cu adevărat să pună capăt războiului.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai și 26 mai.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media