DOC/ Participarea echitabilă a părinților în procesul de creștere și îngrijire a copilului va fi facilitat. Principalele prevederi ale proiectului aprobat de Executiv

7 iulie 2022, 08:32 Societate 88
stradă, stație, oameni, primăvara, troleibuz.  Sursa: Replica Media

Participarea echitabilă a părinților în procesul de creștere și îngrijire a copilului va fi facilitat, iar numărul de beneficiari ai indemnizațiilor pentru concediul paternal ar putea fi mai mare. În acest sens, Guvernul a avizat pozitiv inițiativa legislativă de modificare a Codului muncii și Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale.

Astfel, termenul în care poate fi solicitat concediului paternal urmează a fi extins de la 56 de zile la 12 luni, iar concediul de îngrijire a copilului până la vârsta de 3 ani, parțial plătit, va putea fi folosit de ambii părinți, în fracțiuni cu o durată de 4 luni, cel puțin.

De asemenea, proiectul prevede modificări la capitolul indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale.

Astfel, va fi inclusă o nouă opțiune pentru primirea indemnizației de îngrijire a copilului, și anume - acordarea acesteia în valoare de 90% din baza de calcul pentru fiecare copil, până la atingerea vârstei de 1 an și 2 luni.

O altă modificare prevede acordarea indemnizației paternale.

La fel, vor fi introduse formule de muncă care prevăd o flexibilitate mult mai mare în durata programului de lucru, locul desfășurării activității, alternarea zilelor lucrătoare și de odihnă.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media