ULTIMA ORĂ/ Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, este liber. Judecătorii au refuzat să-i prelungească măsura de control judiciar

7 martie 2022, 16:51 Justiție 513
Alexandr Stoianoglo.  Sursa: Procuratura Generală

Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo scapă de control judiciar. Instanța de judecată a respins luni, 7 martie 2022, cererea procurorilor de prelungire a măsurii preventive pe numele acestuia, a declarat pentru Replica Media procurora Mariana Cherpec, responsabilă de relații cu presa în cadrul Procuraturii Generale.

„În ședinta de astăzi, în rezultatul examinării demersului procurorului de caz privind prelungirea măsurii preventive sub formă de control judiciar pe un termem de 60 zile în privința lui Alexandr Stoianoglo, instanța de fond a decis să respingă integral demersul procurorului. Procurorii consideră decizia instanței ca fiind neîntemeiată și o vor contesta cu recurs la Curtea de Apel Chișinău”, a spus Mariana Cherpec.

Amintim că la 5 octombrie 2021, Consiliul Superior al Procurorilor a admis, după mai multe ore de dezbateri, pornirea urmăririi penale pe numele procurorului general, Alexandr Stoianoglo, vizând pretinsele acțiuni ilegale. Tot la ședința CSP s-a decis suspendarea sa din funcție.

Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore, în urma unor percheziții efectuate la biroul său de la PG și la domiciliu, iar la 8 octombrie acesta a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu prin decizia primei instanțe. Ulterior, procurorul Furtună a contestat la Apel decizia magistraților, cerând arest în penitenciar, însă solicitarea i-a fost respinsă.

Potrivit procurorului de caz, Victor Furtună, în dosarul de învinuire în care este vizat Alexandr Stoianoglo „sunt cinci capete de acuzare care sunt „extrem de grave” și prevăd pedeapsă cu închisoarea”.

Totodată, procurorul desemnat de CSP pe cazul lui Alexandr Stoianoglo, Victor Furtună, a informat la 99 noiembrie, despre terminarea urmăririi penale pe un capăt de acuzare ce îl privește pe procurorul general suspendat, căruia îi este imputată comiterea infracțiunii prevăzute de art. 328 alin. (3) lit.b) Cod penal - depășirea atribuțiilor de serviciu.

Pe acest capăt de acuzare, lui Alexandr Stoianoglo îi este incriminat că la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privința persoanei respective și acesta avea statut de învinuit, cunoscând că în conformitate cu prevederile legale în asemenea cazuri se suspendă achitarea îndemnizației de concediere procurorilor care demisionează, intenționat a acționat contrar prevederilor legale și a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163 990,13 lei și a prejudiciat bugetul Procuraturii.

În tot acest timp Stoianoglo a respins categoric cele incriminate.
Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media