Rusia, absentă de la audierile în fața Tribunalului de la Haga privind războiul din Ucraina

7 martie 2022, 13:03 Rusia 418
Rusia.  Sursa: www.thenewfederalist.eu

Rusia a boicotat astăzi, 7 martie, audierile în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de la Haga în cadrul unei proceduri iniţiate de Ucraina, care va argumenta că Moscova a interpretat în mod fals legea cu privire la genocid pentru a-şi justifica invazia şi va solicita un ordin de urgenţă pentru stoparea ostilităţilor, relatează REUTERS şi AFP, citează Agerpres.

Audierile au început la 09:00 GMT la Curtea Internaţională de Justiţie fără o reprezentare juridică din partea Rusiei.

Această înaltă instanţă ONU şi-a exprimat regretul în legătură cu respectiva decizie a Rusiei de a nu se prezenta la audieri.

„Curtea deplânge absenţa Federaţiei Ruse de la această procedură orală”, a declarat judecătoarea Joan Donoghue, preşedinta CIJ, indicând că a primit o notificare în acest sens de la ambasadorul Rusiei în Ţările de Jos, unde îşi are sediul CIJ.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei Rusiei în Ţările de Jos nu a răspuns la o solicitare Reuters pentru un comentariu.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că „acţiunea militară specială” a Rusiei este necesară „pentru a proteja oamenii care au fost victime ale intimidării şi genocidului” - adică pe cei a căror primă sau singură limbă este rusa - în estul Ucrainei.

Amintim că Tribunalul Internațional de la Haga organizează audieri publice astăzi în dosarul deschis după ce Ucraina a cerut ca Rusia să fie condamnată pentru genocid și agresiune după invazia pe teritoriul ucrainean. Mai exact, audierile urmează să aibă loc pe 7 și 8 martie, la Palatul Păcii din Haga, sediul Curții.

În cererea sa de inițiere a procedurii împotriva Rusiei, Ucraina a spus că Rusia a „pretins în mod fals că au avut loc acte de genocid” în regiunile separatiste Lugansk și Donețk, adăugând că Rusia a declarat și implementat ulterior o „operațiune militară specială” împotriva Ucrainei, potrivit un comunicat de presă anterior al Tribunalului.

Ucraina a negat aceste afirmații în cererea sa și a acuzat Rusia că „planifică acte de genocid” în țară, potrivit comunicatului de presă.

LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie și 7 martie.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media