Olaf Scholz: „Viziunea foarte imperialistă” a Rusiei asupra lumii este „extrem de ameninţătoare”

30 martie 2022, 08:59 UE 184
Olaf Scholz.  Sursa: Olaf Scholz/ Twitter

Cancelarul german Olaf Scholz a acuzat Rusia că a atacat Ucraina „dintr-o viziune foarte imperialistă” asupra lumii şi că scopul Rusiei a fost de a captura teritorii prin intermediul războiului, scrie Agerpres.

„Nu putem şi nu vom accepta acest lucru”, le-a spus Scholz participanţilor la o reuniune găzduită la Dusseldorf de grupul parlamentar al landului Renania de Nord-Westfalia, relatează dpa.

„Aceasta este într-adevăr o situaţie serioasă şi foarte, foarte, foarte ameninţătoare”, a spus Scholz, adăugând că lumea liberă, care a făcut front comun, are dreptate să impună rapid sancţiuni eficiente împotriva Rusiei.

Scholz a adăugat că preşedintele rus Vladimir Putin nu a anticipat că ucrainenii vor să aibă propria lor naţiune şi că şeful de la Kremlin şi armata sa se vor confrunta cu rezistenţa ucraineană.

„Inclusiv ucrainenii rusofoni se opun acestei invazii”, a subliniat Scholz.

Cancelarul german a amintit că a vorbit de multe ori cu Putin şi că ştie că acesta este un politician care se concentrează pe geopolitică. Scholz a calificat drept greşită această abordare, avertizând că accentul pe frontierele istorice ar duce la război în Europa.

Succesele de securitate din ultimele decenii includ integritatea şi inviolabilitatea frontierelor europene, a remarcat Scholz, adăugând că acestea au fost confirmate inclusiv prin decizii comune cu Rusia. Cancelarul german a făcut apel la o refacere a consensului conform căruia graniţele nu mai trebuie mutate.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media