FOTO/ A început exhumarea cadavrelor din Bucha: 67 de oameni, îngropați într-o groapă comună lângă biserica din localitate

8 aprilie 2022, 18:50 Ucraina 18063
Bucha, groapă comună lângă biserica din localitate.  Sursa: Irina Venediktova/ Facebook

În localitatea Bucha din regiunea Kiev a început exhumarea cadavrelor din gropile comune, în vederea identificării și stabilirii cauzelor exacte ale deceselor, a anunțat prin intermediul paginii de Facebook procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova, care a precizat că într-o groapă de lângă biserica din localitate au fost depistate aproximativ 67 de cadavre.

„Experții criminaliști, anchetatorii și procurorii examinează fiecare cadavru. Dintre cele care au fost deja examinate, majoritatea erau cu răni provocate de împușcătură și schije de la explozii, unele dintre ele erau doar fragmente”, a declarat Venediktova.


Potrivit acesteia, unii dintre morți erau cu acte, în timp ce restul vor trebui recunoscuți de rude după îmbrăcăminte sau alte semne și identificați prin intermediul ADN-ului.

„Urmează munca minuțioasă de stabilire a circumstanțelor morții fiecăruia. Avem deja martori despre cum acești civili au fost uciși de ocupanți pentru că pur și simplu mergeau după pâine sau medicamente, vorbeau ucraineană, ajutau voluntari sau armata”, a subliniat procurora generală a Ucrainei.

Venediktova susține că autoritățile ucrainene dețin 100 de pagini de informații personale despre militarii ruși, ocupanți ai orașului Bucha.


Procurora generală a Ucrainei spune că acum sarcina principală este identificarea celor care au dat ordine să ucidă ucrainenii, să folosească tortura și violul ca armă.

În orașul eliberat Bucha, lângă Kiev, au fost identificați 163 de localnici care au fost uciși de invadatorii ruși - aceasta este aproximativ jumătate din cadavrele găsite pe străzi. Despre aceasta a anunțat primarul Bucha, Anatolii Fedoruk, într-un interviu acordat pentru „Vocea Americii”, scrie UNIAN.

Trupele ruse au părăsit regiunea Kiev, iar în urma lor au lăsat imagini de coșmar: orașe pârjolite și zeci de cadavre ale cetățenilor ucraineni care zac chiar pe drumuri (numărul exact al victimelor încă nu a fost stabilit).

În Bucha au fost găsiți zeci de morți cu mâinile legate, primarul orașului declarând că Bucha era „împânzită cu cadavre”. Oamenii, a spus primarul, au fost împușcați în ceafă. În satul Motîjin, au fost găsite cadavre într-o groapă comună. Pe marginea uneia dintre autostrăzile din regiunea Kiev, fotojurnaliştii au văzut trupurile unor femei goale. Forțele ruse au încercat să le ardă.

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a acuzat Rusia de comiterea unui „genocid” în Ucraina pentru a elimina „întreaga naţiune”, la o zi după descoperirea a numeroase cadavre pe străzile din oraşul Bucha, în apropiere de capitala Kiev după plecarea forţelor ruse.

Totodată, preşedinta Maia Sandu, s-a declarat „şocată” de „masacrul” din oraşul ucrainean şi a anunţat pentru luni, 4 aprilie, zi de doliu naţional în memoria victimelor de până acum ale războiului dus de Rusia în Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a negat că armata rusă ar fi provocat masacrul din localitatea, regiunea Kiev, și spune că „toate fotografiile și videoclipurile publicate de regimul de la Kiev, care ar fi mărturie despre astfel de „crime” comise de personalul militar rus în orașul Bucha, sunt o altă provocare.”

Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, a anunțat că cei care sunt implicați în tortura și execuția civililor vor fi condamnați pe viață. De asemenea, ea le-a transmis soldaților ruși aflați încă pe teritoriul Ucrainei să se comporte „în așa fel încât pentru tot restul vieții să nu fiți nevoit să căutați constant un gol unde să vă ascundeți”, deoarece „războiul se va termina mai devreme sau mai târziu.”


Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media