Prim-ministra Natalia Gavrilița, către diaspora de la Berlin: „Facem reforme acasă pentru a deveni mai competitivi și a aduce oamenii înapoi, în R. Moldova”

6 aprilie 2022, 11:30 Diaspora 90
Natalia Gavrilița, discuții cu diaspora de la Berlin.  Sursa: Guvernul Republicii Moldova

Prim-ministra Natalia Gavrilița s-a întâlnit, la Berlin, cu moldovenii stabiliți în Germania. Discuțiile au vizat provocările cu care se confruntă țara noastră în contextul războiului din Ucraina și acțiunile întreprinse de Guvern pentru atenuarea impactului acestuia asupra dezvoltării Republicii Moldova.

„Deși acum trebuie să gestionăm o criză majoră – cea a refugiaților ucraineni, iar anterior am fost loviți și de alte crize, nu uităm să facem reforme acasă pentru a deveni mai competitivi și a aduce oamenii înapoi, în Republica Moldova”, a spus Natalia Gavrilița.

Șefa Executivului s-a referit la eforturile autorităților pentru crearea unor noi oportunități economice și investiționale, menționând că prioritară rămâne susținerea producătorilor din Republica Moldova, oferirea suportului pentru dezvoltarea afacerilor, dar și crearea unor locuri de muncă atractive pentru cetățeni. De asemenea, Guvernul rămâne angajat în procesul de dezvoltare rurală, iar, recent, a fost lansat proiectul „Satul European”, prin intermediul căruia primăriile vor putea accesa fondurile necesare pentru localitățile sale. În acest scop, în bugetul de stat sunt prevăzute circa 800 milioane de lei.

De asemenea, prim-ministra a menționat că Republica Moldova a fost scoasă din izolare, în ceea ce privește politica externă: „Partenerii noștri ne sunt alături și asta se simte prin toate ajutoarele care vin în Republica Moldova și prin finanțarea sporită acordată țării noastre.”

În altă ordine de idei, Natalia Gavrilița a vorbit despre acțiunile întreprinse pentru a asigura condiții decente cetățenilor din diaspora, menționând semnarea, la Berlin, a declarației privind recunoașterea reciprocă de Republica Moldova și Germania a permiselor de conducere. Totodată, se lucrează la ieftinirea serviciilor consulare și posibilitatea de transmitere a documentelor prin platforma MDelivery.

De asemenea, Germania va acorda un împrumut de 50 de milioane de euro, fără condiţionalităţi, Republicii Moldova, în ideea de a ajuta autorităţile de la Chişinău să facă faţă afluxului de refugiaţi din Ucraina şi costurilor ridicate cu energia

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media