R. Moldova va beneficia de 21,7 milioane de euro pentru creșterea eficienței energetice

3 decembrie 2021, 11:17 Economie 179
Eficiență energetică.  Sursa: economica.net
Țara noastră va beneficia de granturi și contribuții în valoare totală de 21,750 de milioane de ruro pentru creșterea eficienței energetice. Anunțul a fost făcut vineri, 3 decembrie, de către vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu.

Potrivit lui Spînu, donatorii la Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P) au anunțat în cadrul Asambleei anuale a donatorilor care s-a desfășurat joi, 2 decembrie, noile contribuții în Fondul E5P.

Prin noile contribuții anunțate de Germania, Norvegia, Suediedia, Finlanda și Slovacia, Republica Moldova va beneficia de 11,750 milioane de euro sub formă de grant pentru cofinanțarea proiectelor de asistență tehnică și de investiții în domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile, a declarat ministrul.

Suplimentar, Uniunea Europeană a anunțat că până la sfârșitul anului curent urmează să contribuie la fondul E5P cu aproximativ 10 milioane de euro, orientați pentru Republica Moldova.

Astfel de poiecte de eficiență energetică reprezintă un motor important pentru dezvoltarea economică a țării prin crearea noilor locuri de muncă, circulația banilor în economia națională și economii de energie și de bani, a menționat Andrei Spînu.

Pe 15 noiembrie 2021, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul privind iniţierea negocierile asupra proiectului Acordului de împrumut în vederea realizării Proiectului „Eficienţa energetică în R. Moldova”.

În scopul realizării proiectului, Republica Moldova urmează să contracteze un împrumut în valoare de 30 milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiţii (BEI) , un alt împrumut în valoare de 30 milioane de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), precum şi un grant în valoare de 15 milioane de euro oferit din partea Platformei de Investiţii pentru Vecinătate a Comisiei Europene.

Astfel, bugetul total al Proiectului constituie 75 de milioane de euro, cu o durată de implementare de patru ani (2022 – 2025).

Principala categorie de beneficiari ai Proiectului vor fi instituțiile publice, precum spitalele republicane/de interes național, dar și cele de importanță locală/municipală (grădinițe, școli, spitale municipale și raionale).

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media