DOC/ „Descalificante și revoltătoare”: Declarația Avocatului Poporului pentru drepturile copilului și a unui grup de foști și actuali angajați ai Oficiului Avocatului Poporului la acuzațiile lansate de Natalia Moloșag

2 decembrie 2021, 11:10 Societate 407
Natalia Molosag.  Sursa: Replica Media

În urma declarațiilor din 1 decembrie făcute de Avocata Poporului, Natalia Moloșag, care și-a anunțat astăzi demisia, lansând mai multe acuzații în adresa angajaților Oficiului Avocatului Poporului și conducerii anterioare a instituției, criticând modul de administrare a instituției, apreciind negativ activitatea Oficiului în perioada anterioară numirii sale în funcție, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, și un grup de foști și actuali angajați ai Oficiului Avocatului Poporului vin cu o declarație comună în care resping toate învinuirile aduse de Moloșag.

Moloșag a declarat ieri, 1 decembrie, că o parte din angajați au refuzat să o ajute la intrarea în mandat și că informațiile apărute în presă despre ea ar fi un act de răzbunare din partea funcționarilor care și-au dat demisia.

De cealaltă parte, semnatarii Declarației resping aceste învinuiri, pe care le consideră neîntemeiate și gratuite.

„Avocatul Poporului nu a probat în nici un fel aceste acuzații și nici nu are cum să le probeze. Încercarea de a prezenta lucrurile în atare manieră este un gest de disperare pentru a sustrage atenția opiniei publice de la adevăratele abateri pe care le-a comis domnia sa prin implicarea unei persoane neangajate oficial nu doar în activitatea instituției, dar și în luarea unor decizii importante referitoare la aceasta.

Spre deosebire de Avocatul Poporului, funcționarii Oficiului Avocatului Poporului și cei care și-au dat demisia din cauza atmosferei din instituție în ultimele două luni pot oferi multe detalii despre modul de administrare a acesteia cu participarea așa numitului „asistent personal” al Ombudsmanului, Dumitru Godorog. Nimeni dintre funcționari nu a sabotat-o pe Natalia Moloșag, dimpotrivă, în realitate ea a ignorat comunicarea cu cea mai mare parte dintre angajați. Rezultatele inventarierii la care a făcut trimitere Natalia Moloșag nu au cum să ateste derapaje pentru că instituția a trecut prin controale realizate de Curtea de Conturi și Inspecția financiară în 2018 și 2019.

Ridicole sunt de-a dreptul învinuirile privitoare la starea avariată a sediului Oficiului Avocatului Poporului, deoarece conducerea instituției pe parcursul celor peste 20 de ani de activitate a făcut zeci de demersuri către autorități la acest subiect, iar regretatul Mihail Cotorobai a apelat chiar și la Comisarul CoE pentru drepturile omului, solicitându-i sprijinul în soluționarea acestei probleme.

Apreciem drept descalificante și revoltătoare afirmațiile privitor la dezordinea și haosul care ar fi prezente în instituție la intrarea Nataliei Moloșag în exercitarea mandatului, precum și gradul redus de funcționalitate a Oficiului Avocatului Poporului, pe care ea s-a angajat să o „reformeze” din temelie. „Reformele” s-au redus la aruncatul cu lejeritate la coș a tuturor procedurilor, metodologiilor interne, instrucțiunilor, strategiilor și altor documente importante, elaborate inclusiv din banii partenerilor internaționali în ultimii 5-6 ani”, spun semnatarii declarației.

Textul integral al Declarației

Amintim că, la două luni de la numire în funcția de Avocat al Poporului, Natalia Moloșag a demisionat. Plecarea acesteia din funcție rezultă în urma scandalului iscat zilele trecute, după ce aceasta a fost surprinsă de mai multe ori în spațiul public, inclusiv la evenimente organizate de către Oficiul Avocatului Poporului, alături de un bărbat pe care anterior l-a apărat în instanța de judecată și care a fost condamnat pentru proxenetism.

A doua zi de la declanșarea scandalului, miercuri, 1 decembrie, Natalia Moloșag a ieșit în fața presei cu mai multe explicații la acest subiect, însă declarase că este gata să-și dea demisia în urma prezentării rezultatelor controlului inițiat în cadrul Oficiului de organele competente ale statului. Moloșag a calificat informația ajunsă în spațiul public drept o răzbunare din partea colegilor din cadrul Oficiul Avocatului Poporului, care i-ar dori plecarea din funcție în urma controlului inițiat în cadrul instituției.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media