ULTIMA ORĂ! Dosarul „interceptărilor ilegale”, trimis în judecată: Sunt 5 învinuiți, printre care Valeriu Cojocaru, ex-șeful fostei „Direcții 5”

22 octombrie 2021, 09:40 Justiție 2247
Procuratura Anticorupție (PA).  Sursa: Replica Media

Procuratura Anticorupție anunță că, la 15 octombrie curent, a transmis în instanța de judecată cu rechizitoriu, dosarul penal denumit generic „filarea și interceptarea ilegală a reprezentanților opoziției, activiștilor civici și jurnaliștilor”.

În dosar sunt acuzați 5 foști colaboratori de poliție din cadrul ex-Direcției nr.5 a Inspectoratului Național de Investigații, printre care și fostul șef al acestei direcții - Valeriu Cojocaru, care are și calitatea de învinuit în dosarul fostei „Direcții 5” a MAI privind angajări fictive, în care inculpați sunt președintele FEA Dorin Damir și fostul ministru și șef al IGP Alexandru Pînzari.

Acuzarea adusă inculpaților include săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art.177 alin.(1) din Codul penal (Încălcarea inviolabilității vieții personale) și art.178 alin.(2) din Codul penal (Violarea dreptului la secretul corespondenței).

Concomitent, PA precizează că procurorii anticorupție continuă investigațiile, într-o cauză penală disjunsă, cu privire și la alte persoane suspectate că ar fi acționat în complicitate cu ex-polițiștii deferiți justiției.

Potrivit unei investigații publicate în luna iunie 2019 de RISE Moldova, autoritățile au desfășurat o adevărată campanie de interceptare și filare a opozanților guvernării democrate. Operațiunea s-a desfășurat sub paravanul a trei dosare penale trase la indigo, pornite în baza unor mesaje pe Facebook sau declarații la conferințe de presă. Sub lupa procurorilor și a polițiștilor au nimerit 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanți ai societății civile și chiar jurnaliști.

Pe lângă interceptarea convorbirilor telefonice, unora le-a fost monitorizată și viața privată. În locuințe le-au fost instalate microfoane și camere video.

RISE Moldova a obținut un set de date care arată amploarea operațiunii. Este vorba de aproape 600 de proiecte de ordonanțe, demersuri, procese-verbale, încheieri judecătorești.

Iar la 2 septembrie 2019, după plecarea guvernării PDM, Dumitru Robu, procuror general interimar și în acea perioadă, a inițiat trei cauze penale după ce, RISE Moldova a dezvăluit că autoritățile au interceptat și filat mai mulți opozanți ai guvernării PDM.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media