„Facem tot ce ne stă în putere pentru a menține pacea. Este adevărat că acest război care este la hotar cu noi presupune riscuri pentru toată regiunea și mai ales pentru R. Moldova. În continuare trebuie să fim uniți, solidari, să nu permitem destabilizarea țării, pentru că sunt forțe corupte susținute de Federația Rusă care vor să deturneze parcursul european al Republicii Moldova. Trebuie să conștientizăm aceste riscuri și să nu le permitem acestor forțe corupte și străine intereselor țării să atragă Republica Moldova în război. Noi trebuie să analizăm toate scenariile și avem soluții pentru toate scenariile, dar pentru moment nu există pericole iminente pentru Republica Moldova, datorită curajului armatei ucrainene. Astăzi putem spune că pericolul este mai departe de noi decât era acum șase luni”, a declarat Maia Sandu.
În context, șefa statului a precizat că guvernarea face tot posibilul să consolideze securitatea țării și că neutralitatea nu presupune lipsa unui sistem de apărare, iar acei politicieni care au o astfel de retorică induc cetățenii în eroare.
„Noi le spunem partenerilor noștri de dezvoltare că nu suntem suficient de pregătiți, pentru că în aceste trei decenii nu s-a investit în sistemul de apărare al țării. Acum depunem eforturi, avem și unele rezultate, dar minuni nu putem face peste noapte. Dar vom continua să consolidăm sistemul de apărare al Republicii Moldova și contăm pe sprijinul țărilor care pot să ne ajute. Pe intern avem un dialog cu tentă manipulatoare din partea unor politicieni iresponsabili care spun că neutralitatea înseamnă să nu ai un sistem de apărare, ceea ce este absolut greșit. Neutralitate înseamnă că tu singur ești capabil să-ți aperi țara. (...) Noi avem o prevedere în Constituție și ea este susținută de majoritatea cetățenilor dacă ne uităm la ultimele sondaje și noi ascultăm vocea cetățeanului, dar cred că trebuie să avem o discuție mai serioasă și toți cei care se dau cu părerea la acest subiect ar trebui să-și asume responsabilitatea să nu inducă în eroare cetățenii spunând că neutralitatea înseamnă să nu-ți consolidezi sistemul de apărare”, a conchis Maia Sandu.
Amintim că directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Alexandru Musteață, a declarat într-un interviu pentru TVR Moldova că Federaţia Rusă ar avea în plan să invadeze şi Republica Moldova la începutul anului 2023. Oficialul a menționat că punerea în aplicare a scenariului depinde de evoluţiile războiului din Ucraina.
Ulterior, Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a venit cu precizări în contextul declarațiilor făcute de șeful instituției, Alexandru Musteață, la TVR Moldova cu privire la principalele riscuri la adresa securității naționale, în cadrul cărora s-a făcut referire și la analiza mai multor scenarii prin care Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova.
„În contextul declarațiilor Alexandru Musteața, director SIS, pentru TVR Moldova referitor la principalele riscuri la adresa securității naționale, în cadrul cărora s-a făcut referire și la analiza mai multor scenarii prin care Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova, precizăm că directorul SIS a menționat că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistriană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023.
De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluțiile războiului din Ucraina”, a precizat SIS.
