În general, se înregistrează o creștere semnificativă a încrederii față de liderii străini față de 2021. În același timp, se poate presupune că primii trei lideri ar putea fi ușor deplasați de fostul premier britanic Boris Johnson, pe care ucrainenii îl respectă foarte mult, este menționat în sondaj.
Noul șef al guvernului britanic, Rishi Sunak, se află pe locul patru — 64% dintre ucraineni au încredere în el.
„Aceste date pot indica faptul că ucrainenii sunt conștienți de faptul că sprijinul pentru Ucraina în fața unei invazii la scară largă este oferit de state, și nu personal de liderii lor. Prin urmare, Regatul Unit va rămâne un prieten al Ucrainei, indiferent de cine conduce guvernul”, se menționează în sondaj.
Clasamentul este urmat de Președintele Consiliului Europea, Charles Michel (51,3%), care ocupă locul 5, și de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu (50,4%), ucrainenii având mai multă încredere în șefa statului decât în anul precedent.
Cancelatul German, Olaf Scholz ocupă locul 7 cu 49,2%.
Președintele Federației Ruse Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko sunt liderii străini în care ucrainenii nu au încredere pentru al doilea an consecutiv — 97% și 94% dintre respondenți.
O mare parte dintre ucraineni au, de asemenea, neîncredere în Xi Jinping (73%) și Viktor Orban (69%) — comparativ cu 2021, neîncrederea față de acești lideri s-a triplat.
De asemenea, ucrainenii au început să aibă mai puțină încredere în Recep Tayyip Erdogan (nivelul de neîncredere a crescut cu 27%) și Emmanuel Macron (cu 14%).
În 2022, nivelul de încredere față de liderii străini depinde de ce declarații fac acești lideri despre războiul ruso-ucrainean și de asistența pe care o oferă țările lor.
Totodată, dintre toate organizațiile și asociațiile internaționale, ucrainenii au cea mai mare încredere în UE - 84% dintre cetățeni.
„Probabil, acest lucru se datorează faptului că, pe lângă asistența economică și umanitară, UE a dat dovadă și de lider în domeniul securității și apărării: furnizarea de arme către Ucraina se realizează prin Facilitatea europeană pentru pace, care a lansat o misiune de pregătire militară pentru forțele armate ucrainene etc.”, se arată în sondaj.
În același timp, ucrainenii consideră că această simpatie și încredere sunt reciproce: 23% dintre ucraineni cred că Ucraina a primit statutul de candidat în această vară pentru că UE are nevoie de Ucraina, iar 39% dintre ucraineni cred că s-a întâmplat datorită reformelor implementate.
NATO (76%) și G7 (71%) se află, de asemenea, în primele trei dintre simpatiile ucrainene.
Mai mult, potrivit sondajului, ucrainenii realizează că reformele și implementarea celor mai bune standarde europene sunt elementul central al integrării țării în UE.
Aproape 40% dintre cetățeni consideră că Ucrainei i s-a acordat statutul de candidat la UE, în special datorită progresului în acest domeniu — reformele implementate.
