SONDAJ/ Șefa statului Maia Sandu ocupă locul șase în topul celor mai de încredere lideri străini pentru ucraineni. Politicienii care se află pe primele trei locuri

11 ianuarie 2023, 13:51 Politică 214
Maia Sandu și Vladimir Zelenskiy.  Sursa: president.gov.ua

Șefa statului Maia Sandu ocupă locul șase în topul celor mai de încredere lideri străini pentru ucraineni, cu 50,4%, aceștia având mai multă încredere în șefa statului decât în anul precedent, arată datele unui sondaj al New Europe Center. În fruntea clasamentului se poziționează președintele Poloniei, Andrzej Duda. Acesta a câștigat opinia publică din Ucraina pentru al doilea an consecutiv — 87% dintre cetățeni au încredere în el (comparativ cu 52% în 2021). Președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden (79%) și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen (73%) ocupă locul al doilea și respectiv al treilea.

În general, se înregistrează o creștere semnificativă a încrederii față de liderii străini față de 2021. În același timp, se poate presupune că primii trei lideri ar putea fi ușor deplasați de fostul premier britanic Boris Johnson, pe care ucrainenii îl respectă foarte mult, este menționat în sondaj.

Noul șef al guvernului britanic, Rishi Sunak, se află pe locul patru — 64% dintre ucraineni au încredere în el.

„Aceste date pot indica faptul că ucrainenii sunt conștienți de faptul că sprijinul pentru Ucraina în fața unei invazii la scară largă este oferit de state, și nu personal de liderii lor. Prin urmare, Regatul Unit va rămâne un prieten al Ucrainei, indiferent de cine conduce guvernul”, se menționează în sondaj.

Clasamentul este urmat de Președintele Consiliului Europea, Charles Michel (51,3%), care ocupă locul 5, și de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu (50,4%), ucrainenii având mai multă încredere în șefa statului decât în anul precedent.

Cancelatul German, Olaf Scholz ocupă locul 7 cu 49,2%.Președintele Federației Ruse Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko sunt liderii străini în care ucrainenii nu au încredere pentru al doilea an consecutiv — 97% și 94% dintre respondenți.

O mare parte dintre ucraineni au, de asemenea, neîncredere în Xi Jinping (73%) și Viktor Orban (69%) — comparativ cu 2021, neîncrederea față de acești lideri s-a triplat.

De asemenea, ucrainenii au început să aibă mai puțină încredere în Recep Tayyip Erdogan (nivelul de neîncredere a crescut cu 27%) și Emmanuel Macron (cu 14%).

În 2022, nivelul de încredere față de liderii străini depinde de ce declarații fac acești lideri despre războiul ruso-ucrainean și de asistența pe care o oferă țările lor.

Totodată, dintre toate organizațiile și asociațiile internaționale, ucrainenii au cea mai mare încredere în UE - 84% dintre cetățeni.

„Probabil, acest lucru se datorează faptului că, pe lângă asistența economică și umanitară, UE a dat dovadă și de lider în domeniul securității și apărării: furnizarea de arme către Ucraina se realizează prin Facilitatea europeană pentru pace, care a lansat o misiune de pregătire militară pentru forțele armate ucrainene etc.”, se arată în sondaj.

În același timp, ucrainenii consideră că această simpatie și încredere sunt reciproce: 23% dintre ucraineni cred că Ucraina a primit statutul de candidat în această vară pentru că UE are nevoie de Ucraina, iar 39% dintre ucraineni cred că s-a întâmplat datorită reformelor implementate.

NATO (76%) și G7 (71%) se află, de asemenea, în primele trei dintre simpatiile ucrainene.

Mai mult, potrivit sondajului, ucrainenii realizează că reformele și implementarea celor mai bune standarde europene sunt elementul central al integrării țării în UE.

Aproape 40% dintre cetățeni consideră că Ucrainei i s-a acordat statutul de candidat la UE, în special datorită progresului în acest domeniu — reformele implementate.

Cei mai mulți ucraineni cred că cerințele de reformă ale UE pentru Ucraina sunt corecte. Acum, pe măsură ce Ucraina a câștigat o perspectivă europeană și un statut de candidat, ucrainenii nu vor să se oprească aici - 73% dintre cetățeni consideră că este corect ca UE să stabilească cerințe pentru ca Ucraina să pună în aplicare reformele necesare pentru deschiderea negocierilor de aderare.

Și, în timp ce unii dintre respondenți notează că UE ar trebui să fie mai îngăduitoare față de Ucraina în problema reformelor din cauza războiului, 47% susțin cu încredere că reformele sunt în interesul Ucrainei însăși și UE ar trebui să ceară implementarea lor cât mai curând posibil.

În special, reforma anticorupție este importantă – mai mult de jumătate din populație (60,1%) sprijină presiunea UE asupra Ucrainei pentru a combate corupția. Doar 19,5% dintre respondenți spun că nu este în prezent principala problemă în Ucraina.

Totodată, războiul nu este un obstacol pentru progresul european. Ucrainenii sunt optimiști cu privire la progresele viitoare ale Ucrainei către aderarea la UE în ciuda războiului - 62% dintre respondenți cred că Ucraina va putea începe negocierile de aderare la UE înainte de încheierea războiului. 20% dintre respondenți nu cred în această posibilitate.
Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media