DOC/ Parlamentul a aprobat majorarea compensațiilor pentru agentul termic de la 450 la 815 lei pe lună

21 ianuarie 2022, 15:58 Societate 100
Încălzire, calorifer.  Sursa: vechirniy.kyiv

Parlamentul a aprobat, în ambele lecturi, proiectul de modificare a condițiilor de acordare a ajutorului pentru perioada rece a anului, prin care compensația pentru agentul termic, de la 67% la 80 % din cuantumul diferenței dintre tariful din luna de facturare și tariful din luna octombrie 2021, ceea ce înseamnă creșterea ajutorului de stat de la 450 de lei la 815 lei pe lună. Măsura vizează aproape 200 de mii de familii conectate la agentul termic.

Începând cu factura din luna ianuarie 2022, statul va compensa 80% din creșterea de tarif, comparativ cu 67% din tariful stabilit în lunile noiembrie și decembrie 2021.

Totodată, a crescut volumul acoperit de compensație, de la o gigacalorie până la 1,5 gigacalorie. Aceste două măsuri fac ca suma maximă a compensației oferite de Guvern la factura pentru agentul termic să crească de la 450 de lei la 815 lei pe lună.

De asemenea, prin proiectul de lege aprobat a fost simplificat accesul la ajutorul pe perioada rece a anului, pentru familiile nevoiașe.

Cei care vor dori să depună solicite ajutorul pentru perioada rece a anului, în valoare de 700 lei, nu vor fi nevoiți să completeze ancheta socială, iar unicul criteriu va fi un venit mai scăzut de aproximativ 3 100 lei pentru o persoană.

De asemenea, documentul prevede ca în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2022, să fie exclusă necesitatea anchetei sociale, fiind verificat doar venitul gospodăriei. Mai exact, nu se vor lua în considerare bunurile mobile și imobile pe care le are în proprietate/folosință familia.

Pentru implementarea modificărilor propuse la Legea nr. 192/2021, cu privire la compensarea diferenței de preț/tarif în urma majorării tarifelor pentru consumul energiei termice vor fi necesare suplimentar circa 70 de milioane de lei pentru primele trei luni ale anului 2022, în cazul în care tariful actual va rămâne neschimbat, și circa 300 de milioane de lei pentru primele trei luni în cazul în care tariful va crește.


Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media