Comisia Europeană cere statelor membre UE să primească persoanele din Afganistan care sunt „în pericol imediat”

19 august 2021, 07:33 UE 31
Afganistan. Oameni au fost evacuați din Kabul .  Sursa: Profimedia Images

Statele membre UE trebuie să primească persoanele din Afganistan care sunt „în pericol imediat”, a spus Comisia Europeană, potrivit Euronews.

„Jurnaliștii, angajații ONG-urilor și militanții pentru drepturile omului din Afganistan sunt printre cei mai expuși riscului, în special femeile”, a spus comisarul pentru afaceri interne Ylva Johansson într-un comunicat.

„Trebuie să oferim căi legale, sigure și organizate către UE. Am solicitat statelor membre să își intensifice angajamentul în ceea ce privește relocarea, să crească cotele de relocare pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de protecție internațională”, a adăugat ea.

Între timp, președintele afgan destituit Ashraf Ghani și familia sa au ajuns în Emiratele Arabe Unite după ce au fugit din Afganistan duminică.

În Kabul, mii de oameni s-au îndreptat spre aeroport pentru a fi evacuați, după ce talibanii au preluat controlul asupra capitalei afgane. În ultimele 24 de ore au fost evacuate circa 5.000 de persoane, scrie Digi24.

Mii de afgani au fugit săptămâna trecută din oraşele capturate de talibani în nordul Afganistanului şi s-au refugiat în capitală. Unii relatează scene atroce, despre trupuri abandonate pe străzi, fete răpite pentru a fi căsătorite, tineri înrolaţi cu forţa. Însă talibanii au negat aceste acuzaţii.

Marţi, în timpul primei lor conferinţe de presă, talibanii au dat asigurări că războiul s-a încheiat în Afganistan şi că toţi adversarii lor vor fi iertaţi.

Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media