Cele 236 de milioane de dolari din partea FMI au ajuns în Republica Moldova. Maia Sandu: „Banii sunt deja la dispoziția autorităților naționale”

25 august 2021, 14:40 Economie 276
Maia Sandu, întrevedere cu noul Reprezentant permanent al Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova, Rodgers Chawani..  Sursa: Maia Sandu/Facebook

Cele 236 de milioane de dolari din partea Fondului Monetar Internaționa au ajuns în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, după ce a avut o întrevedere cu noul Reprezentant permanent al Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova, Rodgers Chawani.

Potrivit șefei statului, este vorba de un instrument global de susținere a guvernelor în combaterea efectelor pandemice și de recuperare economică ulterioară.

„ Am avut astăzi o întrevedere cu noul Reprezentant permanent al Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova, domnul Rodgers Chawani. Am salutat faptul că banii alocați prin decizia Consiliului director al FMI din 2 august curent, referitoare la alocarea specială de resurse financiare pentru țara noastră, sunt deja la dispoziția autorităților naționale. Este vorba de un instrument global de susținere a guvernelor în combaterea efectelor pandemice și de recuperare economică ulterioară, țara noastră beneficiind de circa 235 de milioane USD”, potrivit șefei statului.

Totodată, președinta a discutat și despre prioritățile țării pe termen mediu și necesitățile de finanțare externă pentru asigurarea stabilității macroeconomice și susținerea dezvoltării economice.

„Am vorbit despre un nou program al FMI pentru Republica Moldova, care ar putea fi definitivat în toamnă, echipa de experți a FMI fiind așteptată la Chișinău la sfârșit de septembrie. Am convenit că programul trebuie să susțină politici economice, financiare și sociale coerente, în interesul cetățenilor țării noastre”, a precizat șefa statului.

La sfârșitul lunii iulie, președinta țării Maia Sandu a anunțat că Republica Moldova va obține o finanțare specială de 236 de milioane de dolari de la Fondul Monetar Internațional (FMI), până la sfârșitul lunii august 2021. Kristalina Georgieva, șefa FMI, a dat asigurări că FMI este disponibil să colaboreze în continuare cu Republica Moldova, iar finanțarea va fi debursată după aprobarea Consiliul de administrare al FMI

Acest Program a fost convenit cu Misiunea FMI de către Guvernul lui Ion Chicu în vara anului 2020. Dar atunci Parlamentul nu a fost de acord să îndeplinească condiția prealabilă a FMI – să aprobe vicepreședinții Băncii Naționale a Moldovei și să adopte modificări la Codul Vamal. Din acest motiv, Programul nu a fost aprobat.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media