Guvernul Natalia Gavrilița ar urmări o nouă reorganizare a ministerelor. Sunt vizate MSMPS, MECC, și altele

31 iulie 2021, 12:05 Politică 7639
Intrare Guvern.  Sursa: Replica Media

În noul Guvern al Republicii Moldova, condus de Natalia Gavrilița, cele nouă ministere existente ar putea fi reorganizate, prin separarea domeniilor. Tot mai multe voci spun că o eventuală reformă a Administrației Publice Centrale ar viza Ministere precum cel al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), al Educației, Culturii și Cercetării (MECC), dar și Ministerul Agriculturii, Mediului și Dezvoltării Regionale (MADRM).

Potrivit unui canal de Telegram, Protecția Socială va fi separată de Ministerul Sănătății, iar domeniul Mediulul va fi scos de la Ministerul Agriculturii,

Domeniul Infrastructurii va avea propriul minister după reorganizarea Ministerului Economiei, unde, în schimb, va fi adăugat domeniul Dezvoltării Industriale.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va rămâne întreg, chiar dacă ar exista voci care ar insista asupra separării acestui minister.

În același timp, se discută despre schimbarea statutului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și retragerea acestuia din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Există diferite intenții cu privire la serviciile fiscale și vamale - unele voci spun că este necesar să se creeze un analog al ANAF din România (Agenția Națională de Administrare Fiscală), în care să se îmbine Vama.

Guvernul de la Chișinău a fost restructurat de guvernul Filip, în cadrul unei ample reforme a Administrației Publice Locale, realizată în anul 2017, când din cele 16 ministere existente atunci au rămas nouă, fiind lichidate sau reorganizate mai multe instituții și agenții subordonate acestora.

Atunci, Ministerul Economiei, cel al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor au fuzionat într-o nouă entitate - Ministerul Economiei și Infrastructurii.

De asemenea, a fost creat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) prin comasarea Ministerului Sănătății cu cel al Muncii, Protecției Sociale și Familiei, precum și cu Centrul Național de Management în Sănătate.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a fost format din Ministerul Educației, cel al Culturii, Ministerul Tineretului și Sportului, Academia de Științe, Agenția Turismului și Biroul de Relații Interetnice.

Fuziunea dintre ministerele Agriculturii, al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (componenta regională), al Mediului și Agenția Relații Funciare și Cadastru a înființat Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

În același timp, au rămas intacte Ministerul Justiției, cel al Finanțelor și al Afacerilor Interne.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media