UPDATE 22:00. Steagul ucrainean a fost arborat la granița dintre regiunile Donețk și Harkiv, potrivit unei postări pe Telegram a lui Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk.
„Drapelul ucrainean a fost arborat pe semnul de intrare instalat la granița regiunilor Donețk și Harkov!” el a scris.
„Mulțumită forțelor noastre armate, această secțiune a autostrăzii Kiev-Harkiv-Dovzhansky este lipsită de ocupanți, dar extrem de periculoasă, deoarece este literalmente umplută cu fier vechi.
„Până de curând s-au purtat bătălii aprige în zonă, dar acum au rămas doar echipamente abandonate și câmpuri minate”, a spus Kirilenko.
„Împreună cu prim-adjunctul șefului Ministerului Afacerilor Interne Evghenii Ienin și șeful Serviciului de Stat de Urgență Serghei Kruk, ne-am dus la fața locului pentru a evalua amploarea lucrărilor de deminare”, a spus Kirilenko.
UPDATE 21:43. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a descris anunțul referendumurilor fictive de la Moscova în teritoriile ucrainene ocupate drept o intensificare a conflictului.
Potrivit acestuia, „referendumurile” desfășurate în astfel de condiții – pe teritoriul altei țări – nu vor avea forță legală și vor servi doar ca „o escaladare a războiului lui Putin”.
„Referendumurile fictive nu au legitimitate și nu schimbă natura războiului agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus șeful NATO.
„Comunitatea internațională trebuie să condamne această încălcare flagrantă a dreptului internațional și să intensifice sprijinul pentru Ucraina”, a scris Stoltenberg pe Twitter.
Marți, autoproclamatele LNR și DNR și-au anunțat decizia de a găzdui „referendumuri” privind aderarea la Rusia în perioada 23-27 septembrie. Puțin mai târziu, autoritățile locale de ocupație au anunțat organizarea unor „referendumuri” similare în zonele ocupate din regiunile Herson și Zaporojie.
UPDATE 21:10. Presa de la Kremlin declară că președintele rus se va adresa marți seara, 20 septembrie, rușilor - pentru prima dată de la declanșarea războiului din Ucraina, privind referendumurile de pe teritoriul regiunilor LNR, DNR, Herson și Zaporojie. Discursul lui Vladimir Putin va fi adresat în ziua în care oficiali numiți de Moscova în regiunile ocupate și-au exprimat dorința de desfășurare a unor refendumuri pentru alipirea la Rusia.
UPDATE 20:45. Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene în raportul său zilnic a menționat despre numărul mare de pierderi suferite de armata rusă în timpul retragerii.
„Unitățile medicale din orașul Gorlovka sunt pline de soldați răniți grav ai trupelor de ocupație”, a declarat Statul Major General într-un comunicat pe Facebook.
„În plus, de la Corpul 1 Armată al forțelor armate ruse de pe teritoriul regiunii Herson până la teritoriul ocupat temporar al regiunii Donețk, au fost transferate două vehicule grele cu cadavrele morților. Se precizează cifrele”.
Drept urmare, întăririle către Donbas, potrivit Statului Major ucrainean, sunt transferate de Moscova din Siria.
„În legătură cu desfășurarea nereușită a măsurilor de mobilizare sub acoperire, conducerea militaro-politică a Federației Ruse a decis retragerea unităților Regimentului 217 de asalt aerian de pe teritoriul Republicii Arabe Siriene și începerea pregătirilor pentru transferul acestuia pe teritoriul Ucrainei”.
UPDATE 20:20. Camera inferioară a parlamentului Rusiei, Duma de Stat, a aprobat, marți, 20 septembrie, modificări la legea privind serviciul militar, înăsprind pedeapsa pentru încălcarea obligațiilor de serviciu militar - cum ar fi dezertarea și sustragerea de la serviciu.
Proiectul de lege stabilește o pedeapsă cu închisoare de până la 15 ani pentru rezistența legată de serviciul militar sau constrângerea de a încălca un ordin militar oficial, implicând violență sau amenințarea folosirii acestuia, în perioada de mobilizare sau a legii marțiale.
Separat, deputații și senatorii Dumei de Stat au pregătit amendamente la Codul Penal al Federației Ruse, propunând introducerea răspunderii de până la cinci ani de închisoare pentru distrugerea sau deteriorarea din neglijență a armelor și echipamentelor militare în timpul războiului, a anunțat agenția de presă de stat RIA Novosti.
Deputații au introdus, de asemenea, concepte de „mobilizare”, „lege marțială”, „pe timp de război” și „conflict armat” în Codul Penal al Rusiei, care vor fi acum considerate factori agravanți în condamnarea penală.
UPDATE 19:40. Primele reacții occidentale la „referendumurile” anunțate de Kremlin:
- Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că țara sa nu le va recunoaște rezultatele;
- Președintele polonez Andrzej Duda a spus că „un referendum organizat de Rusia nu valorează nimic”;
- Președintele Casei Albe a spus că „referendumurile organizate de Rusia sunt un afront la adresa principiilor suveranității și integrității teritoriale”;
- „Din moment ce Rusia promovează referendumuri false în teritoriile ocupate ale Ucrainei, permiteți-mi să o spun cu voce tare și clar: nu vom admite niciodată”, a spus premierul eston Kaja Kallas.
UPDATE 19:00. Urgența este o trăsătură caracteristică acestor „referendumuri”. Astfel, șeful autoproclamatului LNR, Leonid Pasecinik, a declarat astăzi că va cere de urgență Rusiei să efectueze toate măsurile procedurale necesare după „referendum”.
Și o oră mai târziu, Oleg Morozov, șeful Comitetului de control al Dumei de Stat, a declarat că Duma este pregătită să se întrunească pentru o ședință extraordinară urgentă pentru a „lua toate deciziile necesare pentru adoptarea de noi teritorii în Federația Rusă”.
„Intrarea de noi teritorii în Rusia va fi urmată de decizii politice și militare de protejare a cetățenilor care locuiesc pe ele”, a declarat Morozov pentru agenția de presă TASS.
UPDATE 18:15. Președintele rus Vladimir Putin a lăudat armele și echipamentele rusești folosite împotriva forțelor ucrainene în timp ce a vorbit marți într-o întâlnire cu șefii întreprinderilor complexului militar-industrial, transmite CNN.
„Armele rusești folosite în timpul operațiunii (militare speciale) arată o eficiență ridicată”, a spus Putin.
„În primul rând, aceasta se referă la aviație, rachete de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune, arme de aviație, artilerie-rachetă, arme blindate și altele. Ele permit distrugerea infrastructurii militare, posturilor de comandă, echipamentelor inamice, lovirea locațiilor formațiunilor naționaliste, minimizând în același timp pierderile în rândul personalului”, a adăugat el.
Putin a declarat că echipamentul Rusiei „rezistă în mod eficient” la modelele occidentale de arme și a făcut apel la creșterea și modernizarea în continuare a capacităților de producție.
„Organizațiile complexului industrial de apărare trebuie să asigure livrarea armelor și echipamentelor necesare trupelor, arme de distrugere cât mai curând posibil”, a spus Putin.
UPDATE 17:24. Faptul că astăzi Putin va face un apel, transmite publicația RBC. Este de așteptat ca acesta să fie dedicat „referendumurilor” în teritoriile ocupate.
Totodată, mai multe instituții de presă de stat, citând jurnaliști ai Kremlinului, scriu că și ministrul Apărării Serghei Șoigu va face un apel.
Amintim că, astăzi, Duma de Stat a Federației Ruse a adoptat în trei lecturi o lege care introduce conceptele de „mobilizare”, „lege marțială”, „timpul de război” în Codul Penal, precum și pedepse pentru dezertare și predare voluntară.
UPDATE 16:50. Biroul președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy a reacționat la anunțurile separatiștilor privind organizarea de referendumuri pentru aderarea la Rusia.
„Șantaj naiv cu amenințări și povești de groază despre „referendumuri”, „mobilizări” din partea celor care știu să lupte doar cu copiii și oamenii pașnici... Așa arată frica de înfrângere.
Dușmanul se teme, manipulează primitiv”, a transmis Andrii Ermak, șeful biroului președintelui Ucrainei, pe Twitter: „Ucraina va rezolva problema rusă. Amenințarea poate fi eliminată doar prin forță”, a adăugat Ermak.
UPDATE 16:25. Rusia trebuie să returneze teritoriile pe care le-a ocupat de la Ucraina dacă doreşte o pace sustenabilă, a declarat luni seara preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
„Dacă se va instaura pacea în Ucraina, (atunci) desigur înapoierea teritoriului care a fost invadat va deveni cu adevărat importantă. Asta este ceea ce se aşteaptă”, a declarat Erdogan într-un interviu pentru radiodifuzorul american PBS.
„Teritoriile ocupate vor fi înapoiate Ucrainei”, a spus Erdogan în timpul interviului, adăugând că Moscova ar trebui de asemenea „să dea înapoi Crimeea proprietarilor ei de drept”.
Ankara nu recunoaşte anexarea Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă în 2014.
Membră a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Turcia continuă să menţină relaţii apropiate atât cu Kievul, cât şi cu Moscova, şi a ajutat recent la intermedierea unei înţelegeri pentru reluarea exporturilor ucrainene de cereale.
UPDATE 16:10. Ucraina „va continua să-și elibereze” teritoriile „orice ar spune Rusia”, a declarat marți ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, referindu-se la apelurile grăbite ale liderilor separatiști de a organiza o serie de referendumuri în teritoriile ocupate din estul și sudul Ucrainei pentru aderare la Federația Rusă.
„Referendumurile” false nu vor schimba nimic. Nici o „mobilizare” hibridă. Rusia a fost și rămâne un agresor care ocupă ilegal părți din pământul ucrainean. Ucraina are tot dreptul să-și elibereze teritoriile și va continua să le elibereze indiferent de ce ar spune Rusia”, a scris Kuleba pe Twitter.
UPDATE 15:40. Președintele rus Vladimir Putin a condamnat ceea ce el a descris drept „eforturile SUA de a-și păstra dominația globală”, spunând că acestea sunt sortite eșecului.
Vorbind în timp ce primea acreditările de la ambasadorii străini la Moscova, Putin a spus: „Dezvoltarea obiectivă către o lume multipolară se confruntă cu rezistența celor care încearcă să-și păstreze hegemonia în afacerile globale și să controleze totul - America Latină, Europa, Asia și Africa”.
El a adăugat că „hegemonia a reușit să facă acest lucru de destul de mult timp, dar nu poate continua pentru totdeauna... indiferent de evoluțiile din Ucraina”.
El și-a explicat în repetate rânduri decizia de a trimite trupe în Ucraina ca răspuns la presupusele încălcări occidentale asupra intereselor vitale de securitate ale Rusiei, transmite Associated Press.
Liderul rus a spus că sancțiunile occidentale împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina fac parte din eforturile SUA și ale aliaților săi de a-și consolida pozițiile, dar a susținut că acestea s-au întors împotriva organizatorilor lor și au afectat, de asemenea, țările sărace.
UPDATE 15:15. Președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Viaceslav Volodin, a cerut acceptarea în componența Federației Ruse a teritoriilor ocupate din regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina, transmite Rosbalt.
„Dacă, în timpul unei manifestări directe de voință, locuitorii din Donbas spun că vor să facă parte din Rusia, colegi, îi vom sprijini, sunteți de acord? - Volodin le-a adresat deputaților întrebarea în cadrul ședinței plenare a Dumei de Stat și a primit, drept răspuns, aplauze de aprobare, notează sursa citată.
Anterior, Duma de Stat a declarat că ar putea avea loc în viitorul apropiat referendumuri privind intrarea republicilor separatiste „DPR”, „LPR” în componența Rusiei.
UPDATE 14:40. Slovenia a devenit marți a doua țară europeană care a anunțat oficial că va trimite tancuri Ucrainei pentru lupta sa împotriva armatei de invazie rusești, relatează Euractiv.
Prim-ministrul sloven Robert Golob și cancelarul german Olaf Scholz au convenit luni să facă schimb de vehicule militare prin care tancurile slovene din epoca iugoslavă vor fi trimise în Ucraina.
Ca parte a așa-numitului schimb în lanț, pe care Germania îl folosește pentru a furniza arme Ucrainei, Slovenia va trimite 28 de tancuri M55 în Ucraina și va primi 40 de vehicule de transport fabricate în Germania, dintre care 35 de camioane cu opt roți și cinci cisterne de apă.
„Schimbul dintre trei țări va consolida cooperarea în domeniul apărării dintre Slovenia și Germania”, a declarat biroul lui Golob într-un comunicat de presă. Acordul a durat luni de zile.
Discuțiile începuseră sub guvernul sloven anterior, dar rapoartele neoficiale de la acea vreme indicau că așteptările Sloveniei erau prea mari, deoarece Slovenia dorea cea mai recentă generație de tancuri germane, ceea ce Germania nu putea să-i cedeze.
UPDATE 14:25. „Referendumurile în Donbas au o importanță enormă, nu numai pentru protecţia sistematică a rezidenţilor din DNR şi LNR şi alte teritorii eliberate, ci şi pentru restabilirea dreptăţii istorice”, afirmă fostul președinte rus, Dmitri Medvedev.
Medvedev, în prezent vicepreşedintele puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei, susţine că Moscova ar trebui să permită acestor regiuni ale Ucrainei să se alăture Rusiei, întrucât aceasta ar oferi Kremlinului o justificare în plus pentru utilizarea forţei militare în Ucraina.
„O intruziune pe teritoriul Rusiei este o crimă şi ne va permite să utilizăm toate forţele de autoapărare”, a declarat Medvedev.
„Iată de ce Kievul şi Occidentul se tem de aceste referendumuri. Acesta este motivul pentru care ele trebuie organizate”, susţine el.
Alipirea celor două regiuni la Federaţia Rusă va schimba complet vectorul dezvoltării Rusiei pentru decenii. Şi nu doar al Rusiei. Pentru că după organizarea referendumurilor şi integrarea celor două entităţi în componenţa Federaţiei Ruse transformarea geopolitică în lume capătă un caracter ireversibil, scrie fostul preşedinte în postarea sa din Telegram.
Nu mai puţin important este faptul, afirmă el, că după modificarea Constituţiei, niciun viitor lider al Rusiei, niciun responsabil rus nu va putea anula decizia alipirii celor două regiuni la Federaţia Rusă.
UPDATE 13:55. Și autoritățile separatiste din regiunile ocupate Donețk și Zaporojie au anunțat marți referendumuri de aderare la Rusia, dinspre Moscova venind imediat reacții pozitive.
Așa-zisa republică populară din Donbas a și anunțat perioada de desfășurare a votului - între 23 și 27 septembrie, în timp ce marionetele Rusiei din Zaporojie nu au precizat până acum vreo dată.
UPDATE 13:30. Pretinsul referendum privind aderarea republicii separatiste Luhansk la Rusia va începe pe 23 septembrie și va dura cinci zile, a informat canalul canalul de Telegram gestionat de pretinsul executiv al republicii separatiste Luhansk, citându-l pe Denis Miroșnichenko, președintele așa numitului consiliul copular al republicii.
UPDATE 12:55. Agenția de presă rusă RIA Novosti scrie că așa numitul „consiliu public al regiunii Herson” din zona ocupată a Ucrainei, a făcut un apel la liderul regional instalat de Rusia, Vladimir Saldo, să organizeze fără întârziere un referendum pentru aderarea la Federația Rusă.
„Consiliul Public a subliniat că necesitatea unui astfel de pas a fost cauzată, printre altele, de actele de teroare ale autorităților ucrainene și ale NATO. Autorii apelului sunt siguri că locuitorii regiunii vor sprijini ideea întoarcerii în Rusia. Ei au adăugat că acest lucru va asigura regiunea și va permite restabilirea justiției istorice”, transmite RIA Novosti.
Herson a votat cu o majoritate covârșitoare să se alăture Ucrainei independente în 1991, în loc să rămână parte a Uniunii Sovietice în destrămare.
UPDATE 12:30. Furnizarea de tancuri Ucrainei de către SUA este „clar o variantă”, potrivit unui oficial militar american de rang înalt citat de CNN, dar nu reprezintă o opțiune imediată din cauza problemelor legate de instruire și întreținere.
„Analizăm ansamblul forțelor armate ucrainene și luăm în considerare pentru viitor de ce capabilități vor avea nevoie și cum vor putea SUA și aliații noștri să sprijine Ucraina în formarea acestor capabilități", a declarat oficialul.
UPDATE 12:15. Consiliul Uniunii Europene a aprobat marți alocarea a 5 miliarde de euro drept asistență macrofinanciară Ucrainei.
„Uniunea Europeană sprijină Ucraina. Ne respectăm promisiunile și ne asigurăm că statul ucrainean și infrastructura sa cheie pot continua să funcționeze în ciuda războiului agresiv al Rusiei. La următoarele ședințe ale Ecofin (Consiliile economice și financiare ale UE - n.red.) voi face forță pentru un acord rapid cu privire la acordarea celor 3 miliarde de euro rămase, pentru care trebuie să cădem de acord și asupra distribuirii acestei sume pentru împrumuturi și granturi, ” a declarat ministrul Finanțelor al Republicii Cehe, care deține președinția UE, Zbinek Stanjura, într-un comunicat de presă.
UPDATE 11:40. O decizie privind crearea unei misiuni de asistență militară a UE în Ucraina, va fi luată în octombrie, a anunțat marți Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell, la New York, în urma unei întâlniri informale a miniștrilor de externe ai UE înainte de începerea Adunării Generale a ONU, relatează un corespondent Ukrinform.
„Miniștrii au continuat discuțiile cu privire la începerea misiunii militare a UE. Lucrările sunt în desfășurare și vom vedea rapid rezultate concrete... Sper că următorul Consiliu de Miniștri pentru Afaceri Externe din octombrie va putea lua o decizie”, a spus Înaltul Reprezentant al UE.
Totodată, el a remarcat că dezvoltarea unei astfel de soluții progresează destul de repede conform standardelor europene. Miniștrii au ajuns la un acord politic asupra acestei misiuni în cadrul unei întâlniri informale la începutul lunii septembrie, imediat după sezonul sărbătorilor, și intenționează să ia în considerare propuneri concrete privind formatul unei astfel de misiuni în cadrul reuniunii deja oficiale a Consiliului Ministerial al UE din octombrie.
„După cum înțelegeți, trebuie să fie mai întâi de acord cu ucrainenii - care sunt nevoile lor și cum putem aduce „valoare adăugată” acestei misiuni.
Lucrările continuă și sper că la următorul Consiliu Ministerial al UE, pentru că nu a existat o astfel de întâlnire până acum, această decizie va fi luată”, a spus Borrell.
UPDATE 11:25. Rusia și Ucraina sunt pe cale să facă „un schimb de 200 de prizonieri”, a declarat Recep Tayyip Erdogan la televiziunea americană PBS, transmite Hotnews.
Președintele turc a spus și că Vladimir Putin vrea să pună capăt războiului cât mai repede, dar „trebuie să găsim un acord care să mulțumească pe toată lumea”.
UPDATE 10:45. Jumătate de miliard de grivne din conturile unui antreprenor ucrainean (echivalentul a 262 500 000 de lei) care a colaborat cu autoritățile de ocupație din Luhansk, a fost transferat în conturile Forțelor Armate ale Ucrainei, anunță procuratura raională Podolsk din Kiev.
Potrivit procurorilor ucraineni, fondatorul uneia dintre societățile agricole ucrainene, în cooperare cu reprezentanții autorităților de ocupație din republica separatisă Luhansk, a reînregistrat societatea la autoritățile de înregistrare și fiscale create de autoritățile de ocupație. Ulterior, persoana a încercat să retragă fonduri din conturile controlate plasate la una dintre băncile ucrainene.
În cadrul anchetei, conturile bancare ale companiei și ale fondatorului acesteia au fost arestate, iar fondurile plasate asupra acestora în valoare de aproximativ 500 de milioane de grivne au fost transferate în beneficiul Forțelor Armate ale Ucrainei.
Anterior, la solicitarea procurorilor ucraineni, au fost arestate activele a două întreprinderi din Belarus în valoare de 50 de milioane de dolari. Companiile activau pe teritoriul regiunii Nikolaev.
UPDATE 10:30. Cadavrele a doi copii, printre trupurile găsite în groapa comună din Izium Mai multe cadavre ale civililor, inclusiv doi copii, au fost găsite în orașul Izium din estul Ucrainei, au anunțat luni oficialii, citați de CNN.
Separat, alte două cadavre au mai fost descoperite în Bucha, orașul de la periferia Kievului care a fost scena atrocităților în masă la începutul războiului, au spus autoritățile.
Până acum 146 de cadavre, în mare parte civili, au fost exhumate din locul de înmormântare în masă descoperit săptămâna trecută la Izium, potrivit lui Oleg Sinegubov, șeful administrației civile-militare din regiunea Harkiv.
„Unii dintre morți au semne de moarte violentă și există cadavre cu mâinile legate și urme de tortură. De asemenea, morții au răni cauzate de mine explozive, schije și înjunghiere”, a spus Sinegubov, adăugând că toate cadavrele au fost trimise la examinare medico-legală pentru a stabili cauza finală a morții.
Duminică, primarul orașului Izium, Valerii Marchenko, a declarat că exhumarea cadavrelor va continua încă două săptămâni.
UPDATE 10:10. Trupele ruse au lansat un atac aerian asupra orașului Bahmut, lovind o clădire rezidențială cu mai multe etaje în seara de luni. Se crede că două persoane se află sub dărâmături, scrie șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Pavlo Kirilenko.
„În această noapte rușii au continuat să tragă activ în direcțiile Donețk și Gorlovski. La aproximativ ora 01:00 dimineața, inamicii au lansat un atac aerian asupra orașului Bahmut - au lovit o clădire înaltă. Trei scări ale blocului de locuit s-au prăbușit, doi oameni s-ar putea afla sub dărâmături. Salvatorii lucrează la fața locului”, a spus el.
Kirilenko a mai relatat că pe o persoană a fost rănită în aceeași regiune, la fel noaptea trecută. O noapte zgomotoasă a fost și în orașul Seversk. Bombardamentele inamice au distrus cel puțin două case private, nu se știe deocamdată nimic despre victime.
La fel, noaptea trupele ruse au bombardat partea veche a orașului Avdiivka, iar dimineața - centrul orașului. Potrivit datelor preliminare, nu sunt victime.
Sub tirul rachetelor a nimerit și satul Bogoiavlenka din Ugledar.
„Nu a mai rămas niciun singur loc sigur în regiunea Donețk de mult timp. Evacuați-vă! Salvați viața dumneavoastră și a celor dragi”, a subliniat Kirilenko.
UPDATE 09:55. Șapte persoane, inclusiv trei copii, ar fi fost ucise în urma unor bombardamente asupra satului Krasnorechenskoe din raionul Kremenski, Luhansk, controlat de forțele militare ruse. Administrația instalată de ruși în regiunea separatistă acuză Forțele Armate ale Ucrainei de atac, relatează agenția de stat rusă TASS.
UPDATE 09:35. Prem-ministra Marii Britanii, Liz Truss, s-a angajat luni să acorde asistenţă militară Ucrainei în valoare de cel puţin 2,3 miliarde de lire sterline în 2023 pentru a o ajuta să se apere de invazia rusă iniţiată de preşedintele Putin, informează PA Media.
Truss a promis că Regatul Unit va egala sau chiar va depăşi sprijinul acordat până acum trupelor „inspiratoare” ale preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy.
UPDATE 09:15. Comandamentul Flotei Mării Negre a Federației Ruse și-a retras submarinele din clasa Kilo din portul Sevastopol din Crimeea ocupată temporar până la Novorossiisk, în sudul Rusiei, din cauza amenințării cu rachete de către Forțele Armate ale Ucrainei, se arată în raportul de dimineață al Ministerului Britanic al Apărării.
„Comandamentul Flotei ruse de la Marea Neagră și-a redistribuit aproape sigur submarinele din clasa Kilo din portul său natal Sevastopol din Crimeea la Novorossiisk, în regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei. Acest lucru s-a făcut probabil din cauza schimbării recente a nivelului de amenințare la adresa securității locale în fața capacităților de lovitură ucrainene sporite la distanță lungă.
În ultimele două luni, sediul flotei (în Sevastopol - n.red.) și principalul său aerodrom al aviației navale (în Saki - n.red.) au fost atacate”, a spus ministerul. Se remarcă faptul că garantarea bazei flotei ruse de la Marea Neagră în Crimeea a fost probabil una dintre motivațiile președintelui rus Vladimir Putin pentru anexarea peninsulei în 2014.
„Acum, securitatea acestei baze a fost subminată direct de agresiunea pe termen lung a Rusiei împotriva Ucrainei”, a adăugat Ministerul Apărării britanic.
UPDATE 08:57. Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) își începe rezumatul zilnic cu unul dintre subiectele principale - declarațiile autoproclamatelor DNR și LNR despre necesitatea de a discuta urgent despre anexarea la Rusia a Luhanskului și Donețkului (dintre care majoritatea nu se află sub controlul Rusiei). Aceste declarații îi determină pe experți să speculeze că contraofensiva Ucrainei din nord provoacă forțele marionete să intre în panică.
Cu o zi înainte, liderii pro-ruși ai DND și LNR au cerut conducerii lor să organizeze imediat un referendum privind recunoașterea regiunilor ca subiecte ale Rusiei. Propaganda rusă și redactora-șefă a RT Margarita Simonian a răspuns cu entuziasm la această propunere, numind-o „scenariul Crimeei”.
Ea a postat pe Twitter că, recunoscând ținuturile ocupate ca teritoriu rusesc, Moscovei îi va fi mai ușor să amenințe NATO cu lovituri de răzbunare împotriva contraatacurilor ucrainene, „din toate punctele de vedere”, dând Rusiei mână liberă.
ISW numește această abordare inconsistentă. Forțele ruse nu controlează pe deplin regiunile Donețk și Luhansk, scriu experții. Astfel, aceasta va duce la anexarea unor zone pe care Kremlinul le determină că vor fi parțial „ocupate” de autoritățile ucrainene legitime. În plus, loviturile ucrainene în Crimeea anexată Rusiei demonstrează că nu duc la răzbunare automată, așa cum își dorește Simonian să creadă cititorii săi.
Anexarea parțială în această etapă ar pune și Kremlinul în situația ciudată și chiar umilitoare de a cere ca trupele ucrainene să nu ocupe teritoriul „rusului” (într-o situație în care Rusia nu-și poate aplica cererea).
Rămâne neclar dacă Vladimir Putin este gata să se pună într-o astfel de situație fără speranță de dragul unui profit îndoielnic, pentru că îi este mai ușor să amenințe doar escaladarea NATO și a Ucrainei, ceea ce este puțin probabil să facă în acest stadiu, spun experții ISW.
Forțele ruse încearcă cu disperare să mobilizeze forțe suplimentare din toate sursele posibile pentru a-și reface unitățile grav slăbite și demoralizate, dar nu au reușit să genereze puterea de luptă semnificativă pe care ISW a descris-o anterior.
Această discuție despre anexare nu menționează alte părți ale Ucrainei de Sud ocupate de Rusia, unde Kremlinul a planificat referendumuri simulate. Disponibilitatea de a da înapoi la promisiunea de a include simultan toate teritoriile ocupate din Rusia ar fi o retragere serioasă a lui Putin în ochii grupărilor pro-militare de linie dură care par să conteze în vremea lui, spun experții. Ei se întreabă dacă Putin este pregătit să „se compromită” în acest fel.
În același timp, experții ISW amintesc că autoproclamatele DNR și LNR au „depășit” planurile Kremlinului – și poate că au făcut-o din nou, încercând să-și mențină teritoriul pe fundalul contraofensivei de succes și în curs de desfășurare a Ucrainei.
UPDATE 08:31. Aviația ucraineană a lovit 24 de zone de concentrare a forței de muncă și a echipamentelor militare ale ocupanților ruși, iar rachetele și artileria au provocat pagube prin foc asupra a 16 ținte inamice, potrivit rezumatului de dimineață al Statului Major ucrainean.
„În timpul zilei, unitățile forțelor de apărare ale Ucrainei au respins atacurile inamice în zonele așezărilor Mayorsk, Vesele, Kurdyumovka și Novomikhailovka”, se arată în raport.
Statul Major ucrainean susține, de asemenea, că sistemele de apărare aeriană au distrus un Su-25 rusesc, o rachetă de avion dirijată și trei drone inamice.
În raport se mai spune că inamicul continuă să se concentreze pe ocuparea completă a regiunii Donețk, organizarea apărării și păstrarea teritoriilor ocupate, precum și întreruperea operațiunilor active ale forțelor de apărare ucrainene în anumite zone. Trage în pozițiile trupelor ucrainene de-a lungul liniei de contact, își regrupează trupele, efectuează constant recunoașteri aeriene.
„În ultima zi, invadatorii ruși au lansat 10 rachete și 15 lovituri aeriene, au efectuat peste 56 de atacuri din partea MLRS asupra obiectelor de pe teritoriul Ucrainei, încălcând normele dreptului internațional umanitar, legile și obiceiurile războiului”, se precizează în comunicatul de presă al armatei ucrainene.
Ca urmare a bombardamentelor rusești din ultima zi, infrastructura a peste 33 de așezări a fost deteriorată. În special, acestea sunt Slavgorod, Kramatorsk, Bahmut, Mayorsk, Vodyanoye, Dorozhnoye, Soledar, Novopol, Zaporojie, Nikolaev, Oleksandrivka, Snigirevka, Novaia Odessa, Shirokoe, Belogorsk, Myrolyubovka și Belaya Krinitsa, spune armata ucraineană.
În teritoriile ocupate temporar de trupele ruse, potrivit Statului Major al Ucrainei, continuă măsurile pentru așa-zisa mobilizare.
„Potrivit informațiilor disponibile, din 14 septembrie a acestui an, documentele emise anterior privind amânarea de la mobilizare au fost anulate pentru aproximativ cinci sute de angajați ai Uzinei Metalurgice Yenakiyevo. În plus, a fost introdusă o interdicție pentru bărbați de a părăsi teritoriul temporar. a ocupat Crimeea fără permisiunea comisariatelor militare”.
UPDATE 07:49. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat pe 19 septembrie că armata ucraineană a scufundat o barjă rusă încărcată cu personal militar, echipament și arme în timp ce încerca să traverseze Nipro lângă Nova Kakhovka și Kozatske.
UPDATE 07:30. Adunarea Generală a ONU - principala întâlnire anuală a națiunilor - după doi ani de pandemie, revine de la un format virtual la unul obișnuit. Acum, liderii țărilor care doresc să vorbească cu întreaga lume trebuie să vină personal la New York.
Singura excepție a fost făcută pentru președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy, deoarece el, împreună cu poporul ucrainean, este ocupat să respingă agresiunea rusă.
„Mâine (n.red. astăzi) va fi o zi foarte importantă”, a spus Zelenskiy în discursul său tradițional de seară. „Pregătim un discurs la Adunarea Generală a ONU. Vor fi semnale importante din țara noastră”, a mai adăugat liderul de la Kiev.
UPDATE 07:20. Șeful așa-numitei DNR a publicat luni un videoclip, aflat la o masă cu un telefon la ureche, în care a rostit un apel către Leonid Pasecnik, șeful unei alte formațiuni pro-ruse de pe teritoriul Ucrainei - LNR.
„Am o propunere de a ne uni forțele pentru a elabora un algoritm de acțiuni care să ne permită să începem problema pregătirii pentru un referendum”, spune Denis Pușîlin la telefon.
„Trebuie să pregătim unele puncte împreună, unele acțiuni trebuie să fi sincronizat”, a mai adăugat separatistul.
UPDATE 07:00. La Izium, eliberată de trupele ruse din regiunea Harkiv, au fost exhumate 146 de cadavre, majoritatea civili, a declarat Oleg Sinegubov, şeful administraţiei militare regionale Harkiv.
„Exhumarea cadavrelor din groapa comună din Izium continuă. În acest timp au fost dezgropate 146 de cadavre, dintre care majoritatea sunt civili, inclusiv 2 copii”, a declarat oficialul ucrainean.
Potrivit acestuia, unii dintre morți „au semne de moarte violentă, există cadavre cu mâinile legate și semne de tortură. Morții aveau și răni explozive de mine, schije și înjunghiere”.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie și 19 septembrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
