Procurorii cer 10 ani de închisoare pentru Chirtoacă în dosarul parcărilor cu plată. Fostul liberal: „Se dorește a fi un fel de „cadou” pentru Dumitru Robu?”. PG: „Disputele pe marginea probelor administrate urmează să aibă loc în ședințele de judecată, nu pe rețelele de socializare”

4 octombrie 2022, 14:59 Justiție 109
Dorin Chirtoacă și Dumitru Robu.  Sursa: Colaj

Procurorii anticorupție cer 10 ani de închisoare pentru Dorin Chirtoacă în dosarul parcărilor cu plată în care este învinuit de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Anunțul a fost făcut de fostul lider liberal în care acuză că dosarul îi este fabricat şi falsificat, declarând că se va adresa „din nou, ambasadelor europene si SUA, precum si organismelor internaționale în legătură cu abuzurile procurorilor, care au format deja o mafie”.

În context, procurora Mariana Cherpec a confirmat pentru Replica Media că acuzatoarea de stat de la Anticorupție Cristina Glodcov a solicitat magistraților această pedeapsă pentru fostul primar al capitalei.

„În loc să renunțe la învinuiri, procurorii cer 10 de închisoare într-un dosar fabricat la comanda politică, a mafioților Plahotniuc și Dodon. Am demontat a doua oară, paragraf cu paragraf, falsurile și insinuările lor . Nu voi face niciun comentariu până la pronunțarea soluției de către instanță”, a scris Chirtoacă într-o postare pe Facebook.

Totodată, Dorin Chirtoacă l-a menționat că Dumitru Robu, care anterior a fost procuror pe acest caz, iar acum este procuror șef interimar.

„Acest dosar, se dorește a fi un fel de „cadou” pentru Dumitru Robu, odată cu prelungirea de Parlament, a interimatului sau la procuratura?! (...) Sper că, odată cu studierea materialului scris anexat, să existe reacții și în societate în legatură cu aceste derapaje de la normele democratice, în caz contrar nu pot decât să „mulțumesc” pentru „acțiune” și „solidaritate””, a mai adăugat Chirtoacă.

În reacție, Procuratura Generală a refuzat să comenteze insinuările lansate de fostul liberal, menționând că „disputele pe marginea probelor administrate urmează să aibă loc în ședințele de judecată, nu pe rețelele de socializare”.

„Confirmăm că acuzatorul de stat a solicitat o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 10 ani. Aferent acuzatiilor care se aduc, nu le vom comenta. Disputele pe marginea probelor administrate urmează să aibă loc în ședințele de judecată, ci nu pe rețelele de socializare.

În situația în care persoana vizată nu este de acord cu actele/acțiunile procurorilor urmează să le conteste în modul și ordinea prevăzută de legislație”, a precizat procurora Mariana Cherpec.

Fostul edil Dorin Chirtoacă a fost reţinut în aprilie 2017 în dosarul parcărilor cu plată. Mulţi comentatori vedeau atunci o legătură cu reţinerea acestuia şi refuzul Partidului Liberal de a sprijini schimbarea sistemului electoral iniţiată de Partidul Democrat de guvernământ, transmite moldova.europalibera.org.

După aproximativ cinci luni și jumătate de aflare în arest la domiciliu, Chirtoacă, a fost pus în libertate în noiembrie 2017 înainte de un referendum eşuat privind demiterea sa din funcția de primar al Chișinăului. La finele anului 2018 Curtea de Apel i-a ridicat fostului edil interdicția de a părăsi ţara.

În luna februarie 2019, fiind suspendat din funcția de edil, Chirtoacă și-a anunțat demisia în semn de protest. Într-o conferință de presă, Dorin Chirtoacă a spus că, dacă nu poate reveni la serviciu, fiind legat de mâini și de picioare, atunci alege să se retragă.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media