Mold-street: Peste 21% din centralele termice pe biomasă din R. Moldova sunt nefuncționale, iar majoritatea nu dispun de combustibil

17 noiembrie 2022, 16:30 Economie 153
biomasă.  Sursa: agroexpert.md

Un control din oficiu la cele 320 de centrale termice pe biomasă din Republica Moldova a scos la iveală că 69 dintre acestea sunt nefuncționale sau sunt cu probleme tehnice, se menționează într-o decizie a Comisiei parlamentare administrație publică, scrie Mold-street. Aceasta reprezintă mai mult de 21 la sută din centralele termice din Republica Moldova, ce funcționează pe biomasă.

În același timp, sursa citată menționează că doar trei centrale sunt asigurate cu biocombustibil pentru sezonul de încălzire.

Totodată, cu suportul PNUD Moldova, a fost contractat un expert, care a efectuat o evaluare în teritoriu a gradului de funcționalitate a centralelor termice și pregătirea lor pentru sezonul de ncălzire.

Astfel, din 49 de centrale termice inspectate doar 37 sunt funcționale din punct de vedere tehnic și doar 3 dintre acestea sunt asigurate cu biocombustibil pentru sezonul următor de încălzire. Adică, mai puțin de 7% din centralele termice inspectate.

Deficit de materie primă

În cadrul unor audieri, producătorii de biocombustibil au relatat că domeniul biocombustibilului solid în Republica Moldova este axat, în proporție de 80%, pe materia primă din coajă de floarea soarelui.

În același timp, în ultima perioadă prețul biocombustibilului a crescut considerabil datorită creșterii prețului la materia primă și a costurilor mari de producere și de întreținere a instalațiilor.

Ca urmare a crizei energetice și scumpirii gazelor naturale și a energiei electrice, s-a atestat și o cerere în creștere semnificativă de biocombustibili solizi și, prin urmare, producătorii de peleți și bricheți se confruntă cu un deficit de materie primă.

Un studiu cu privire la potențialul de materie primă din municipiul Chișinău, realizat de Asociația producătorilor de peleți și bricheți, relevă că potențialul asociației spații verzi este de 40 de tone de biomasă anual. Dar din acest volum se valorifică doar materialul lemnos, ceea ce reprezintă 20 la sută din volumul total de biomasă.

În plus, se constată că producătorii de biocombustibil nu sunt în stare să asigure condițiile contractuale pentru a presta cantitatea necesară de biocombustibil solid către consumatori. Motivul invocat este lipsa materiei prime sau refuzul de a o comercializa, de către cei ce dispun de biomasă.

Soluții și recomandări

Comisia parlamentară administrație publică a mai constatat o comunicare insuficientă dintre autorități, producători și comsumatori de bioconbustibil în vederea creării condițiilor necesare pentru asigurarea funcționării centralelor termice până la începerea sezonului de încălzire, notează Mold-street.

La fel, se atestă un grad sporit de uzură tehnică și fizică a centralelor termice, în special ale celor ce funcționează pe bază de paie, o lipsă de agenți economici și specialiști care să deservească centralele termice, dar și lipsa pieselor de schimb pentru acestea.

Pentru a stimula dezvoltarea sectorului, Comisia a recomandat Guvernului; să propună măsuri de sprijin financiar și compensare a cheltuielilor pentru biocombustibil a utilizatorilor centralelor termice pe biomasă pentru sezonul de încălzire 2022-2023; să instituie un mecanism de subvenționare a producătorilor de biocombustibil solid prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură; să elaboreze politici publice în vederea promovării creșterii culturilor energetice.

De asemenea, a fost recomandat să fie asigurată reacreditarea și funcționarea Laboratorului de biocombustibili solizi din cadrul Parcului inovațional al Universității Agrare de Stat din Moldova, care este singurul laborator din Republica Moldova care dispune de echipament performant, capabil să testeze parametrii fizici și chimici ai biocombustibililor.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media