Omul de afaceri Adrian Nichifor, condamnat la 17 ani de închisoare pentru omor, va ajunge pe banca acuzaților și pentru corupere activă

22 septembrie 2022, 13:56 Justiție 248
Adrian Nichifor în penitenciar.  Sursa: jurnal.md

Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție (PA) anunță astăzi, 22 septembrie, despre încheierea urmăririi penale în dosarul de corupere activă, în care este învinuit un deținut, condamnat la 17 ani pentru omor.

Este vorba despre omul de afaceri din Nisporeni, Adrian Nichifor, care ar fi încercat, acum câteva luni, să-și cumpere libertatea printr-o tentativă de mituire a unui angajat din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor. Acesta i-ar fi propus funcționarului 5.000 de euro, dar a fost denunțat la CNA.

În procesul de colectare a probelor, au fost documentate mai multe discuții dintre condamnat și denunțător, care atestă tentativa de mituire a funcționarului pentru ca acesta să dea o soluție pozitivă pentru comisia de amnistiere asupra comportamentului condamnatului.

Angajatul ar fi fost rugat să scrie în actul de constatare a riscurilor de recidivă că bărbatul nu prezintă pericole majore pentru societate, în cazul în care ar ieși anticipat la libertate. Deși specialistul s-a expus deja în cadrul comisiei de profil, menționând riscul sporit de recidivă a condamnatului, acesta ar fi intervenit cu o cerere repetată în care ar fi cerut reexaminarea cazului.

Organul de urmărire penală al CNA și procurorii au definitivat acțiunile de anchetă în acest caz și au întocmit rechizitoriul pentru transmiterea acestuia în instanța de judecată.

Adrian Nichifor este autorul unei crime răsunătoare în localitatea sa de baștină. În 2011, Nichifor l-a împușcat mortal cu o armă semi-automată pe fratele fostului comisar de Nisporeni într-un bar din localitate. După ce a fugit, omul de afaceri s-a predat o zi mai târziu și a fost ulterior condamnat definitiv la 17 ani de închisoare.

Omul de afaceri era un apropiat al fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, cu care erau originari dintr-un sat și despre care presa a scris că a fost unul din autorii atacului raider prin care Plahotniuc a devenit proprietarul Victoriabank. Fostul polițist Sergiu Stepuleac spunea în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV că Nichifor ducea o viață de lux în penitenciar pe timpul când Vladimir Plahotniuc se afla la putere.

„Atât timp cât la guvernare se afla Plahotniuc, Adrian Nichifor avea o celulă foarte bună, cu două calculatoare, televizor, frigider, acolo s-a însurat, avea o viață mai bună decât dacă ar fi stat la hotel. Acum stă în aceeași celulă, însă i s-a mai luat din tot ce beneficia pe timpuri, nu mai stă în lux. Ion Șoltoianu a stat cu el, pentru că erau prieteni. Ca să fie în siguranță ei stăteau împreună, aveau masă de tenis, de băut, de mâncat”, a mai spus Sergiu Stepuleac citat de IPN.

În context, jurnal.md a publicat mai multe poze în care omul de afaceri apare în ipostaze diferite făcând frigărui, mâncând fructe de mare și consumând băuturi de lux.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media