Începând de mâine, cetățenii care s-au înregistrat pentru compensaţii din facturi vor primi informații cu privire la atribuirea categoriei de vulnerabilitate

29 noiembrie 2022, 16:11 Societate 328
Marcel Spătari, ministrul Muncii și Protecției Sociale.  Sursa: Replica Media

Începând cu ziua de mâine, toți cetățenii care s-au înregistrat pe platforma guvernamentală compensatii.gov.md, pentru a putea beneficia de compensaţii în facturile pentru gaze și energia termică, vor primi mesaje cu informații privind atribuirea categoriei de vulnerabilitate. Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, 40 la sută din numărul total de cereri au fost depuse de registratori, asistenţi sociali şi bibliotecari.

„Mulțumesc Primăriilor pentru că s-au implicat în procesul de înregistrare a familiilor la compensații, bibliotecarilor, asistenților sociali comunitari. A fost un proces voluminos, multă muncă. 40% dintre toți beneficiari sunt înregistrați asistenți sociali comunitari și bibliotecari. Mâine vor fi emise toate deciziile în sistem. Astăzi am clarificat ultimele aspecte.

Începând cu ziua de mâine vom începe să transmitem sms-uri către toți cei care s-au înregistrat, dar în facturile de luna următoare deja vor fi incluse compensațiile așa cum am promis”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, la evenimentul „Reforma Administrației Publice: provocări și perspective”.

Pentru achitarea compensațiilor în perioada rece (noiembrie 2022-decembrie 2023) vor fi necesare aproximativ 5 miliarde de lei, în anul curent fiind alocate din bugetul de stat 870 de milioane de lei.

24 noiembrie a fost ultima zi de depunere a solicitării pe platforma compensatii.gov.md, pentru a avea categoria de vulnerabilitate atribuită pentru luna noiembrie. Până în prezent, circa 700 de mii de cereri au fost înregistrate în sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media