Șefa Executivului, despre evacuarea corturilor instalate de manifestanții Partidului ȘOR: „Dreptul de a protesta nu înseamnă dreptul de a pune viața și sănătatea celorlalți în pericol”

17 octombrie 2022, 14:22 Politică 153
Natalia Gavrilița, prim-ministra Republicii Moldova.  Sursa: Replica Media
„Guvernul Republicii Moldova respectă dreptul fiecărei persoane din țara noastră la libera exprimare. Dreptul de a protesta nu înseamnă însă dreptul de a pune viața și sănătatea celorlalți în pericol”, este reacția prim-ministrei Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, după ce corturile protestatarilor ȘOR instalate în fața Parlamentului și Președinției au fost ridicate de oamenii legii în seara zilei de 16 octombrie, după înregistrarea mai multor încălcări în cadrul desfășurării protestului.
Șefa Executivului a menționat că instituțiile statului vor interveni profesionist, așa cum au făcut-o ieri, în limitele prevăzute de lege, pentru a se asigura că asemenea manifestații se desfășoară într-un cadru civilizat, fără a genera instabilitate și haos.

„Dreptul de a protesta nu înseamnă însă dreptul de a pune viața și sănătatea celorlalți în pericol - fie prin recurgerea la materiale interzise (precum cele pirotehnice), fie prin blocarea la nesfârșit a unor artere pe care le folosesc oamenii în drum spre serviciu sau școală, sau ambulanțele care trebuie să transporte de urgență persoane la spital. De aceea, instituțiile statului vor interveni profesionist, așa cum au făcut-o ieri, în limitele prevăzute de lege, pentru a ne asigura că asemenea manifestații se desfășoară într-un cadru civilizat, fără a genera instabilitate și haos. Iar cei care vor dori să transforme o formă legitimă de exercitare a unui drept fundamental într-o acțiune de destabilizare vor fi sancționați, în strictă conformitate cu legea.

De la începutul războiului din Ucraina, Guvernul Republicii Moldova a lucrat pentru a asigura stabilitatea și securitatea țării noastre. Încercările de destabilizare, pe care le vedem în ultima perioadă, sunt făcute de gruparea pentru hoție și război, care se teme de pușcărie și e gata să dea foc la țară pentru a-și salva pielea. Noi nu luăm lecții de viață de la infractorii din cauza cărora Moldova e săracă, vulnerabilă și total dependentă energetic. Nu vom permite destabilizarea situației din țară, dezbinarea societății și promovarea urii. Dimpotrivă, vom continua să menținem pacea și stabilitatea, să fim alături de oameni și agenții economici în perioada de criză și să punem Republica Moldova pe un făgaș de creștere și dezvoltare”, susține Natalia Gavrilița.

Corturile protestatarilor ȘOR instalate în din fața Parlamentului și Președinției au fost ridicate de oamenii legii în seara zilei de 16 octombrie, după înregistrarea mai multor încălcări în cadrul desfășurării protestului.

Poliția Republicii Moldova a explicat că oamenii legii au evacuat corturile în contextul în care au fost depășite cele patru ore de protest prevăzute de Comisia pentru Situații Excepționale. Totodată, potrivit IGP, au fost depistate o mulțime de obiecte interzise la manifestanți fapt care ar putea fi dus la periclitarea ordinii publice.

Una dintre multiplele încălcări admise de protestatari, duminică, 16 octombrie, a fost blocarea intenționată a traseului, instalând din nou corturile pe artera de circulație a transportului.

Timp de o săptămână, potrivit informațiilor IGP, au fost inițiate 178 de proceduri contravenționale pentru încălcările admise de protestatari. Amintim că pentru faptele admise în cadrul protestului, acțiunile/inacțiunile organizatorilor în funcție de caracterul și prejudiciul cauzat, organizatorii acestuia sunt pasibili de răspundere în baza Codului Contravențional/ Penal.

Începând cu data de 18 septembrie, în fiecare zi de duminică, Partidul ȘOR își aduce organizat simpatizanții și protestează în PMAN și la Președinție.

La 16 octombrie, protestului lui ȘOR i s-a alăturat Partidul Acasă Construim Europa (PACE), condus de fostul polițist fugar Gheorghe Cavcaliuc, singurul partid care a răspuns apelului lui Ilan Șor ca „toate forțele de opoziție din Republica Moldova să se unească și să protesteze împotriva guvernării PAS”.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media