Vladimir Bolea anunță că împreună cu Nicu Popescu va pleca în Egipt în luna octombrie: „Sper să semnăm Acordul de Liber Schimb”

7 septembrie 2022, 19:43 Agricultură 256
Vladimir Bolea.  Sursa: Replica Media

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, vor merge pe data de 11 octombrie într-o vizită de lucru în Egipt, a anunțat ministrul MAIA în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

În cadrul vizitei de lucru, oficialii moldoveni speră să semneze un Acord de Liber Schimb cu Egiptul.

„Egiptul este un potențial foarte mare. 100 de milioane de potențiali cumpărători. Putem exporta mere, dar și alte fructe”, a declarat Vladimir Bolea.

Potrivit Agrobiznes, fostul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare Viorel Gherciu a menționat că startul negocierilor cu partea egipteană a demarat încă în luna decembrie 2021.

„Am avut o întrevedere cu Ambasadorul Egiptului în România, responsabil inclusiv și pentru Republica Moldova, unde am abordat subiectul facilitării exportului de mere pe această piață. După discuțiile purtate, pot să spun că Egiptul este interesat nu doar de merele din țara noastră. Am putea furniza un șir de alte produse agricole, inclusiv cereale, produse conservate”, declara Viorel Gherciu în februarie 2022.

Viorel Gherciu a comunicat atunci că Ministerul Economiei finalizează draftul Acordului de Liber Schimb pe care îl va propune părții egiptene pentru semnare.


În 2014, în baza unui protocol de colaborare în domeniul sănătăţii animalelor şi a siguranţei alimentelor semnat între Republica Moldova şi Republica Arabă Egipt, au fost efectuate primele exporturi de mere moldovenești, scrie Agrobiznes.

În decembrie 2014, în Egipt au fost exportate 30 de containere de mere, adică 600 de tone.

Ulterior, în 2016, Ministerul Economiei a declarat că discuțiile privind inițierea negocierilor pe marginea unui eventual Acord de Comerț Liber între Republica Moldova și Republica Arabă Egipt au fost lansate la sfârșitul anului 2015. Cu toate acestea, autoritățile nu au prezentat producătorilor vreun rezultat.

Ulterior, au mai fost realizate tentative de inițiere a exportului, cum ar fi în anul 2018, când în R. Moldova a fost obținută o recoltă record de mere de 665 de mii de tone, iar necesitatea exporturilor inclusiv pe pe alte piețe era evidentă.

Sursa citată menționează că după mai mulți ani de negocieri, problema a rămas a fi nesoluționată, acordul nu a fost semnat, iar taxa de 200 de dolari nu a fost înlăturată.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media