Ion Ceban îndeamnă consilierii municipali să aprobe noul tarif la apă și canalizare: „Îndemn CMC să lase azi politica și să gândim cum salvăm întreprinderea”

24 noiembrie 2022, 10:09 Politică 62
Ion Ceban la o ședință a Primăriei.  Sursa: Chișinău.md

Primarul general al capitalei, Ion Ceban, îndeamnă consilierii municipali să aprobe tariful pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC), după ce ar fi fost avertizat că de „astăzi putem rămâne și fără apă” în municipiul Chișinău și face apel către aleșii locali să „lase azi politica” și să se gândească împreună „cum salvăm întreprinderea în contextul în care toate serviciile s-au majorat.”

„Am adus toate argumentele tuturor autorităților centrale și responsabile că Apă Canal nu mai poate face față prețurilor mari la energia electrică și gaze naturale. Nu arătați cu degetul la Primărie după ce ați scumpit totul. Dacă până acum, lunar achita 10 milioane de lei pentru lumină, după noile prețuri, trebuie să achite 31 de milioane de lei. Sau cu peste 230 milioane de lei anual la o întreprindere pentru care și așa achităm datoriile mari formate de prin anii 2013-2015”, a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

Edilul capitalei susține că în municipiul Chișinău este cel mai mic preț la apă și canalizare din țară și din capitalele europene.

„Este necesar să fie ajustat tariful, altfel nu se va descurca Apă Canal, iar o instituție strategică a statului este pusă în pericol. Pe timp de iarnă întreruperea pe o perioada fie și scurta a serviciului de apă și canalizare va fi o catastrofa pentru Chișinău. Nu exclud că se vrea o nouă schemă din partea statului ca și în cazul „Termocom”. Iată de ce, îndemn CMC să lase azi politica și să gândim cum salvăm întreprinderea în contextul în care toate serviciile s-au majorat”, a conchis Ceban.

În cadrul ședinței precedente a Consiliului Municipal Chișinău (CMC), actuala șefă a Apă-Canal și viceprimara municipiului Chișinău, Irina Gutnic, a adus la cunoștință că întreprinderea S.A. „Apă Canal-Chișinău” riscă să fie deconectată de la energia electrică din cauza datoriilor acumulate față de furnizorul Premier Energy.

În același timp, pentru a putea fi aprobat un nou tarif la apă și canalizare este necesar ca aleșii municipali să semneze Acordul cu BERD și BEI cu privire la cesionarea datoriei Apă-Canal Chișinău de către CMC, dar și să existe avizul Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE), condiții care nu au fost îndeplinite până acum. Aceste condiții au fost clar expuse în cadrul ședinței din 3 noiembrie 2022 atunci când a fost audiat reprezentatul ANRE în ședința CMC, iar ulterior Ion Ceban a acuzat ANRE că ar face jocul PAS-ului și că argumentele aduse de Alexandru Mija sunt „brașoave”, iar indicația PAS este ca ANRE „să nu miște un deget” și astfel „Apă-Canal Chișinău” să fie preluată de guvernare prin „atac raider.”

A doua zi, la 4 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit cu un comunicat în care și-a exprimat dezaprobarea față de modul „agresiv și sfidător” în care reprezentantul Agenției a fost întrerupt de primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, în cadrul rundei de întrebări și răspunsuri în ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC) și subliniază că o astfel de abordare „în mod cert, nu va contribui la o soluționare constructivă a problemelor din sector.”

La 7 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a organizat o ședință de lucru cu reprezentanții S.A. „Apă-Canal Chișinău”, în contextul în care întreprinderea a solicitat avizarea noilor tarife pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare. În acest sens, Agenția „și-a exprimat disponibilitatea examinării oportunității de a eșalona pentru o anumită perioadă, devierile tarifare pozitive ale Apă-Canal Chișinău formate până în anul curent” și a precizat că „orice inacțiune sau acțiune contrară legislației în vigoare din partea S.A. „Apă-Canal Chișinău” va fi calificată corespunzător”.

Mai devreme, la 2 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a criticat intenția Consiliului Municipal Chișinău (CMC) de a majora tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare furnizat/prestat de către S.A. „Apă Canal Chișinău” și a calificat subiectul ce ține de majorarea tarifelor drept „ilegal”.

Amintim că la 27 octombrie, în timpul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC) cu privire la situația excepțională în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, șefa Apă-Canal Chișinău, Irina Gutnic, a invocată o situație excepțională în sectorul serviciilor de apă și canalizare. Gutnic a spus că situația este generată de metodologia tarifară „restrictivă”, precum și de „tarifele nu acoperă nici costurile operaționale inevitabile că „există risc major de sistare a aprovizionării orașului cu apă și canalizare.” Tariful solicitat de Apă-Canal Chișinău este de 24 de lei.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media