Vadim Ceban, nedumerit de solicitările Tiraspolului care vor mai mult gaz: Sunt discriminatorii față de consumatorii din dreapta Nistrului care-și plătesc la timp facturile

24 noiembrie 2022, 10:11 Economie 249
Gazoduct.  Sursa: Profimedia Images

Președintele Moldovagaz consideră pretențiile subsidiarei sale din stânga Nistrului nejustificate și discriminatorii față de consumatorii din dreapta NIstrului. Asta după ce Tiraspoltransgaz a solicitat să i se rezerve mai mult gaz pentru necesitățile regiunii. Vadim Ceban a făcut o scurtă analiză economică a consumului de gaze menționând că față de Gazprom, Moldovagaz s-a achitat la nivel de 100%, în timp ce Tiraspoltransgaz de doar 0,05.

Șeful de la Moldovagaz spune că în octombrie, după ce Gazprom a redus cu 51% livrările de gaze Republicii Moldova, șefii subsidiarei sale de la Tiraspol au propus ca din cantitatea lunară oferită Moldovei de 171 de milioane de metri cubi, să-i revină 119 milioane, adică aproximativ 70%, în timp ce Chișinăul ar fi trebuit să se mulțumească cu restul de 52 de milioane de metri cub. Lucru considerat de Vadim Ceban drept discriminatoriu. În context, șeful Moldovagaz a oferit 5 argumente:

Primul argument este că în acest an, Moldovagaz, adică dreapta Nistrului a achitat 100% toate obligațiile financiare față de furnizor, în timp ce Tiraspoltransgaz doar 0,05%.

Doi, Vadim Ceban face și un raport al tarifelor existente la moment. Dacă cei din dreapta Nistrului trebuie să achite 29,27 de lei pentru un metru cub, atunci locuitorii de la Tiraspol plătesc între 0,99 de lei și 1,37 de lei cubul în funcție de consum, însă mulți dintre aceștia beneficiază de facilități.

În al treilea rând, Ceban analizează numărul de consumatori. Astfel, în teritoriul controlat de Republica Moldova sunt înregistrați 770 de mii de consumatori casnici și 15,5 mii de persoane juridice, în timp ce în stânga Nistrului sunt 206 mii casnici și respectiv, 2,5 mii de întreprinderi.

Patru, Vadim Ceban se referă la refuzul Centralei de la Kuciurgan de a-și reduce producția de energie electrică proporțional reducerii cu 51% a livrării de gaze ceea ce a dus la achiziția de către Chișinău a energiei electrice.

Iar la final, al 5-lea argument al șefului de la Moldovagaz ține de măsurile de economii de gaze luate de Tiraspol. În timp ce CET-2 și fabricile de zahăr din Nordul Moldovei au trecut la păcură, întreprinderile din Stânga nu au acționat analogic, rămânând la consumul de gaze.

În concluzie, Vadim Ceban spune că „nu putem să observăm în propunerea „Tiraspoltransgaz” o atitudine discriminatorie față de consumatorii din dreapta Nistrului care în mod regulat și la timp achită „Moldovagaz” pentru livrările de gaz, dar și respectă solicitările autorităților Republicii Moldova de a economisi în condițiile unor deficite de resurse energetice”, a încheiat Ceban postarea sa pe canalul său oficial de Telegram.


Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media